Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τις φωτιές – Οι επιθέσεις, οι σπόντες και οι «σαχλαμάρες»

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές και εντός Βουλής, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα λάθη και τις παραλλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στη χώρα μας, από τις μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές τους τελευταίους δύο μήνες, με αυτήν στον Έβρο – που χαρακτηρίσθηκε ως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για 13η ημέρα.

Από την συζήτηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δεν έλλειψαν ούτε οι προσωπικές επιθέσεις, ούτε οι σπόντες, αλλά ούτε και οι χαρακτηρισμοί.

Μάλιστα, η ένταση «μεταδόθηκε» μέχρι και στον συνήθως ψύχραιμο πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που αντέδρασε στους χαρακτηρισμούς του Κυριάκου Βελόπουλου για τον πρωθυπουργό – 0 οποίος, πάντως, νωρίτερα είχε πει στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι λέει… «σαχλαμάρες με το αζημίωτο».

Πάντως, για μία ακόμα φορά, σοφότεροι δεν γίναμε, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της πρόληψης, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση εξαντλήθηκε σε… «διαγωνισμό» ατάκας και στα γνωστά επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής και βαρύτερων ποινών για τους επίδοξους εμπρηστές.

«Να διδαχθούμε από τα λάθη μας»

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα κόμματα στη διατύπωση προτάσεων για την επόμενη μέρα.

«Πρώτος στόχος είναι να ζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις για τις φετινές πυρκαγιές. Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, υπευθυνότητα και ωριμότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει με μεγάλη ταχύτητα όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων, ξεκινώντας άμεσα και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

«Τίποτα δεν είναι όπως το ξέραμε με τις φυσικές απειλές. Δεν πρέπει όμως να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η Ελλάδα, με πρώτο απ’ όλα τη θεμελίωση και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, ούτε πολύ περισσότερο να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο – όπως είπε – προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό, είτε από αμέλεια, είτε από δόλο.

«Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες», τόνισε επίσης και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα, για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσής της.

«Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς που έγιναν – εκ του αποτελέσματος, αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σημασία των οργανωμένων εκκενώσεων, τονίζοντας ότι «δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», είπε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «μη μας πείτε στην αντιπολίτευση ότι αυτό ήταν αυτονόητο».

Στη δευτερολογία του, μάλιστα, έκανε αναφορά στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, με μία διατύπωση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς – απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο – ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα», αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές στο Μάτι.

Όσο για την πρόληψη, γνωστοποίησε ότι 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν για καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο υπουργείο «αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία» – αν και δεν απάντησε στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για «υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα».

«Είστε κρυπτόμενος πρωθυπουργός που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι δική σας πολιτική ευθύνη η εξέλιξη και διαχείριση των πυρκαγιών. Είναι προσωπική σας ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει «εκθέσει» τη χώρα.

«Θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης; Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι φυγαδεύσατε τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο», ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης «δεν υπάρχει χώρος και χρόνος ούτε για δικαιολογίες ούτε για συγνώμη, και δυστυχώς οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες γιατί τις έχετε κάνει 2-3 φορές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη δευτερολογία του ο Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι «κρυπτόμενος πρωθυπουργός, που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ‘στρατηγό άνεμο’», ενώ τον κάλεσε να «αποσύρει» τις θεωρίες συνωμοσίας κατά προσφύγων και μεταναστών.

«Δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών στη σημερινή συζήτηση, ό,τι λογοπαίγνια και να κάνετε», σχολίασε για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού.

Και σημείωσε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Έχετε επιλεκτική μνήμη;», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας, μηδενικής αποτελεσματικότητας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης «αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας».

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός από τις ευθύνες που απέδωσε στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναφέρθηκε πάντως και στην τραγωδία των Τεμπών, καθώς και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκαν.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε ότι «υποσχεθήκατε ασφάλεια και αξιοκρατία προεκλογικά. Όμως αυτές οι πρώτες 100 ημέρες σας διαψεύδουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στα δασαρχεία, σημείωσε πως είναι «υποστελεχωμένα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει «τις παραστάσεις» και να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων.

Για την πρόληψη αναρωτήθηκε αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, λέγοντας ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση.

«Σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε καμένη γη»

Με τη χαρακτηριστική φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε ‘καμένη γη’», ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως τη Νέα Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια ‘βόλτα’ του κ. Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής, για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες», προσέθεσε.

«Λυπάμαι που ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής, μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Έρχεστε εδώ, δεν ακούτε τίποτα και στρεβλώνετε την πραγματικότητα»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της δευτερολογίας του και επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πως «δεν ακούει τίποτα» και έχει «ένδεια προτάσεων».

«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλο πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», τόνισε, επίσης, προσθέτοντας ότι σήμερα (31/8) ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο.

«Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«’Όλα πολύ καλά’ και εκρήξεις στην Αγχίαλο δεν πάνε μαζί κ. Μητσοτάκη»

«Οι ομιλίες του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο πρωταθλητές σε καμένες εκτάσεις, αλλά είναι και πρωταθλητές θράσους και αλαζονείας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη δευτερολογία του, απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων να μας λέτε ότι δεν ξέρουμε τι λέμε».

Μάλιστα, με μία αιχμή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του: «Δεν ξέρω τόσο καλά την Πάρνηθα όσο εσείς – μάθαμε ότι πηγαίνατε εν μέσω lockdown».

Οι… «σαχλαμάρες»

«Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;», είπε σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον προέδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που είχε μιλήσει για ρίψεις επιβραδυντικού.

«Επιβραδυντικό δεν χρησιμοποιούν τα Canadair, αλλά μόνο τα Πετζετέλ και έχει μία ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αρκετά πια κύριε Βελόπουλε, λέτε ό,τι σαχλαμάρα μπορεί να πει κανείς με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε. Νισάφι πια!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εξόργισε και τον Τασούλα ο Βελόπουλος

Ανάλογη και… ακόμα παραπάνω ήταν η απάντηση Βελόπουλου, ο οποίος κατάφερε να «βγάλει από τα ρούχα του» τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε «Ο ψεκασμένος πρωθυπουργός της χώρας. Λουσμένος από πάνω μέχρι κάτω με ψέματα. Λέει ψέματα. Θα απαντάμε με τον ίδιο τρόπο όταν μας προσβάλλουν, θα προσβάλλουμε και εμείς. Τέρμα η πλάκα με την Ελληνική Λύση. Κάνω ό,τι θέλω».

Σε εκείνο το σημείο, ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον διέκοψε και ανέφερε «μόλις είπατε ότι προσβάλλετε. Ο πρωθυπουργός δεν σας προσέβαλε. Έκανε σοβαρή κριτική. Εσείς μόνος σας είπατε τώρα κάτι εξευτελιστικό για εσάς. Προσβάλλετε τον πρωθυπουργό εν γνώση σας. Αυτό είναι παράπτωμα».

«Άσε με να αυτομαστιγώνομαι. Μην με διακόπτεις. Δεν πειράζει. Είμαι σαν τους Ιρακινούς και Πακιστανούς που αυτομαστιγώνονται», απάντησε ο κ. Βελόπουλος.

Η ένταση ανέβηκε, με τον πρόεδρο της Βουλής να λέει: «Πρέπει να καταλάβετε εσείς που παριστάνετε τον γνώστη της γλώσσας και της ιστορίας, ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας, εξευτελιστική για πολιτικό αρχηγό και μην πάτε τώρα να γλιτώσετε με εξυπνάδες. Μόλις παραδεχτήκατε ότι παραβιάσατε τον Κανονισμό, προσβάλλοντας τον πρωθυπουργό, που απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Σας ανακαλώ στην τάξη».

«Επειδή παριστάνετε και τον γνώστη της ιστορίας, πορφυρογέννητος είναι αυτός που γεννήθηκε στην πορφύρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 επί δικτατορίας στο Παρίσι, δεν υπήρχε πορφύρα λοιπόν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρκετά κ. Βελόπουλε με το χαμηλότατο επίπεδό σας, που μόνος σας το παραδεχτήκατε», συνέχισε ο κ. Τασούλας.

Related posts

Γαλάζια κυριαρχία, ελεύθερη πτώση ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

admin

Σ. Φάμελλος: Τα «μαγειρέματα» του κ. Χατζηδάκη και ο «πληθωρισμός απληστίας»

admin

Ανδρουλάκης από δάσος Δαδιάς: «Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι συνεχές άλλοθι»

admin

Τάραξε τα νερά η υποψηφιότητα του Μπελέρη με τη ΝΔ

admin

Ποιο παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναφέρει ο Κασσελάκης

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό – ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο εντάσσονται στην Πολιτική Προστασία

admin

Βουλή: Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του – Ποιους άλλους θα δει

admin

Υπόθεση Μπελέρη: Αλβανικός εμπαιγμός με συνεχείς αναβολές

admin