Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Unibios: Ανοδικό μέρισμα και συζητήσεις για εξαγορές

Αν και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον εμφανίζει σημαντικές αβεβαιότητες, η Unibios μετά από μια σαφώς επιτυχημένη περυσινή χρονιά, ξεκίνησε το 2024 με καλύτερες προϋποθέσεις και επιπλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με στόχο την ανάπτυξή της και μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών.

Το 2023 ήταν μια χρονιά όπου η εισηγμένη εταιρεία συνέχισε τους υψηλούς ρυθμούς ανόδου των προηγούμενων ετών, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 15,4% (από τα 11,2 στα 12,997 εκατ. ευρώ) και διευρύνοντας το προσαρμοσμένο EBITDA από το 1,81 στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κατάφερε πέρυσι αυτό που προσπαθούσε επί σειρά ετών, δηλαδή το να αξιοποιήσει το μέρος της ακίνητης περιουσίας που διέθετε στη Μαγνησία και δεν χρησιμοποιούσε για τις δικές της λειτουργικές ανάγκες. Η κίνηση αυτή δεν οδήγησε μόνο στην εγγραφή ενός πολύ σημαντικού έκτακτου κέρδους, αλλά κυρίως περιόρισε δραστικά τον καθαρό της δανεισμό.

Ο συνδυασμός της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε λειτουργικό επίπεδο και της πώλησης μέρους του ακινήτου της, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της καθαρής κερδοφορίας της εταιρείας από τα 638 χιλ. στα 2,045 εκατ. ευρώ, την άνοδο των ιδίων κεφαλαίων στα 15,66 εκατ. και το ψαλίδισμα του καθαρού χρέους στα 3,3 εκατ. ευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το 2024 ξεκινά για την εισηγμένη εταιρεία από καλύτερη βάση. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η ζήτηση για έργα διαχείρισης υδάτων είναι αυξημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και δεύτερον, επειδή το φετινό κόστος χρηματοδότησης θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023 εξ’ αιτίας της μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων. Άλλωστε έχοντας ανεβάσει το EBITDA κατά τα τελευταία χρόνια και έχοντας περιορίσει δραστικά το ύψος των δανείων της, η Unibios επιδιώκει την ολοένα και μεγαλύτερη υποχώρηση των spread με τα οποία δανείζεται, ενώ τέλος προβλέπεται από τους αναλυτές και μία σταδιακή υποχώρηση του Euribor, ιδιαίτερα κατά δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Πέραν αυτών, η Unibios βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά εταιρείας και δεν αποκλείεται αυτές να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες.

Σχολιάζοντας η διοίκηση της εταιρείας τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν στο εξωτερικό περιβάλλον, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Όμιλος μας, δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις αυξήσεις κόστους πρώτων υλών και πληθωρισμού, καθώς η ζήτηση για τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν οι θυγατρικές του, παραμένει ισχυρή. Ταυτόχρονα, το αυξημένο επίπεδο των επιτοκίων δεν θα έχει αντίστοιχη επίδραση με αυτή που είχε στο παρελθόν καθώς ο Όμιλος μας έχει περιορίσει σημαντικά τον συνολικό δανεισμό του λόγω τόσο της πώλησης του μη αξιοποιούμενου τμήματος του ακινήτου που είχε στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου αλλά και των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του 2023».

Η διοίκηση της Unibios θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη χρηματική διανομή 0,02 ευρώ ανά μετοχή (ποσό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι).

Related posts

Από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 26 Απριλίου η επαναληπτική Συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Νέο κατάστημα JD Sports στον Πύργο του Πειραιά

admin

Πώς θα μοιράσει τις ίδιες μετοχές στα στελέχη της η Μοτοδυναμική

admin

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

admin

Bραβείο καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης έλαβε η Intracom Defense

admin

Nέο μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Loulis Food Ingredients

admin

Οι «έξυπνες πόλεις του αύριο» του ομίλου Quest στην Beyond Expo 2024

admin

Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 12,6% το 1ο εξάμηνο

admin