Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνιες οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στη Γάζα – Οι πιέσεις, τα αγκάθια και οι κίνδυνοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:57

Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Χαμάς “θέτει προσκόμματα σε κάθε πιθανότητα” ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας επιμένοντας στον τερματισμό του πολέμου κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους μεσολαβητές στο Κάιρο .

“Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ αποδέχθηκε να θέσει τέλος στον πόλεμο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων ή ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει η διαπραγμάτευση να εγγυηθεί ότι ο πόλεμος θα τερματισθεί είναι ανακριβείς. Μέχρι στιγμής, η Χαμάς δεν έχει εγκαταλείψει το αίτημα για τον τερματισμό του πολέμου και, κάνοντας αυτό, εμποδίζει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας” για ανακωχή, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε από την πλευρά του στο AFP ότι στις συνομιλίες σήμερα στο Κάιρο με τους μεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες) δεν υπήρξε “καμία εξέλιξη”. “Οι σημερινές διαπραγματεύσεις τελείωσαν και θα υπάρξει νέος κύκλος αύριο”, πρόσθεσε.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην Χαμάς για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συναινούσε σε κατάπαυση του πυρός μετά την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής.

Από την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν συμφωνήσει παρά σε μία ανακωχή, στο τέλος του Νοεμβρίου. Διήρκεσε μία εβδομάδα και επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 Ισραηλινοί και διπλής υπηκοότητας, έναντι 240 παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο Κάιρο “με θετικό πνεύμα για την επίτευξη συμφωνίας”, διευκρινίζοντας ότι παραμένει “αποφασισμένη” για την επίτευξη “καθολικού τερματισμού της επίθεσης” του Ισραήλ, “την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής” και “μία σοβαρή διευθέτησης ανταλλαγής” ομήρων έναντι ισραηλινών κρατουμένων.

Ομως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ράφα και αποκλείει τον τερματισμό του πολέμου πριν από την “εξουδετέρωση” της Χαμάς.

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την Χαμάς, “έχουν ως στόχο να τορπιλίσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας”.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν απόψε στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων.

Ενα πανώ με το πορτρέτο του Νετανιάχου έγραφε: “Εσείς είστε που τορπιλίζετε οποιαδήποτε συμφωνία”.

Στις συνομιλίες μετείχαν οι ΗΠΑ σε κορυφαίο επίπεδο, συγκεκριμένα ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου και του Κατάρ, που είναι οι μεσολαβήτριες χώρες από πλευράς αραβικού κόσμου, και ο Χαλίλ αλ Χάγια, δεύτερος τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται  επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ  Κάμερον, συγκεκριμένα στη  Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ζητήσει από το Ριάντ να συνδράμει με την επιρροή του στην επίτευξη της συμφωνίας. 

Σκοπός της συνάντησης στον τρέχοντα κύκλο διαπραγματεύσεων είναι να δώσει η Χαμάς την απάντησή της στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο, πριν μία περίπου εβδομάδα, στα τέλη Απριλίου. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατά ακόμη η Χαμάς. 

Oι Παλαιστίνιοι φαίνεται, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, να είναι πιο θετικοί για πρώτη φορά από την αρχή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Guardian. Τα ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρίσκεται στην Αίγυπτο για τις διαπραγματεύσεις είναι ένα βήμα πριν συμφωνήσουν. 

Ωστόσο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας σε αμερικανικά μέσα με το καθεστώς της ανωνυμίας θέλησε να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για την επίθεση στη Ράφα καθώς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ταυτόχρονα, αιγυπτιακές πηγές μιλώντας στη Wall Street Journal ανέφεραν ότι το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τις συνομιλίες για εκεχειρία άλλη μια εβδομάδα ώστε εντός των ημερών αυτών να εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα.

Το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώτη φάση – 40 ημέρες


Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν.

Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας.

Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.

Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.

Δεύτερη φάση – 42 ημέρες


Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων.

Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.

Τρίτη φάση – 42 μέρες


Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.

Φυσικά, η ελπίδα είναι ότι μετά από αυτό το διάστημα των 142 ημερών, να γίνει μία μόνιμη εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Πρόοδο αναφέρουν οι Αιγύπτιοι

Πριν τη συνάντηση το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές “κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας”, πρόσθεσε.

Η συμμετοχή του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, σημαίνει σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος Axios ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και έχει έρθει η “ώρα μηδέν” κατά την οποία πρέπει κάθε εμπλεκόμενη πλευρά πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.  

Οι Αμερικανοί εύχονται ιδιαίτερα μια αίσια κατάληξη για τις διαπραγματεύσεις του Καϊρου, καθώς η κυβέρνηση  Μπάιντεν πιέζεται όλο και περισσότερο από τις μεγάλες αντιδράσεις των νέων κατά της αμέριστης στήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ οι οποίες έχουν ήδη απλωθεί σε 130 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις αλλά και από την κλιμάκωση των αντιδράσεων στους κόλπους των Δημοκρατικών.

Υπό πίεση ο Μπάιντεν

Μόλις χτες 88 εκπρόσωποι των Δημοκρατικών, κυρίως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασαν με επιστολή τους προς το πρόεδρο Μπάιντεν τις “σοβαρές ανησυχίες τους για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε ότι αφορά την εσκεμμένη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο” και του ζήτησαν να αναστείλει κάθε στρατιωτική βοήθεια για επιθετικούς σκοπούς προς το Ισραήλ και να παρέχει μόνο συστήματα αμυντικά, συγκεκριμένα ότι προορίζεται  για τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως ο Σιδηρούς Θόλος.

Υπό την πίεση του αμερικανικού φοιτητικού κινήματος και των αντιδράσεων των βουλευτών των Δημοκρατικών η αμερικανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε μια αποκλιμάκωση στη Γάζα, και υιοθετεί τακτική “καρότου και μαστίγιου” προκειμένου να την επιβάλει  στη Χαμάς.  

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει πιέσει το Ισραήλ να αυξήσει τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερώσει από τις φυλακές του σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους και η πρόταση που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι είναι “η πιο γενναιόδωρη” των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανικό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.  

Από την άλλη μεριά, ωστόσο αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Κατάρ, σε περίπτωση που η Χαμάς δεν δεχτεί την πρότασή για κατάπαυση του πυρός και παράδοση των ομήρων που απήγαγε κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου πίσω στο Τελ Αβίβ, να διώξει την ηγεσία της από το έδαφός του. 

ΗΠΑ: Μη αποδεκτή η χερσαία εισβολή στη Ράφα 

Ακόμη πάντως κι αν η Χαμάς δεν δεχτεί την τελική πρόταση των διαμεσολαβητών, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα  υποστηρίξει, (τουλάχιστον όχι λεκτικά) την επίθεση που προετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός κατά της Ράφα, καθώς το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων σε αυτή την πιθανή επίθεση. “Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, διότι θα προκαλούσε ζημιά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό”, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Παραμένει ωστόσο ασαφές πού μπορεί να συγκλίνουν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές και να  βρεθεί κοινό έδαφος για συμφωνία δεδομένου ότι σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες το χάσμα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ παραμένει τεράστιο. 

Η Χαμάς από τη μεριά δηλώνει αποφασισμένη να εξασφαλίσει τον πλήρη τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από το σύνολο της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Τελεσίγραφο Ισραήλ

Με δυο λόγια η Χαμάς θέλει τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, κατ’ αυτή το “τελευταίο” οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς, όπου όμως έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία να προχωρήσει στην χερσαία εισβολή στη Ράφα.


 

Related posts

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτρέψει σε πλοία να φέρουν βοήθεια στις ακτές της Γάζας, λέει ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

admin

Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι επέκριναν τις χώρες “που επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα” στην Ασία και αλλού

admin

Ο Τραμπ για πρώτη φορά… φιλοουκρανός: “Η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ”

admin

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές σύμφωνα με έρευνα της New York Fed

admin

Η ανησυχία της Σομαλίας μετά τη συμφωνία Αιθιοπίας – Σομαλιλάνδης, που προσφέρει στην Αντίς Αμπέμπα πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

admin

Η Γερμανία στέλνει τους πρώτες στρατιώτες στη Λιθουανία ως μόνιμη δύναμη

admin

Amazon: Στο μικροσκόπιο της EE η εξαγορά της iRobot έναντι 1,7 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία προς Γερμανούς υπηκόους: Εγκαταλείψτε άμεσα τον Λίβανο

admin