Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΤτΕ καλεί servicers για νέες άδειες, πυροδοτεί σενάρια για συγχωνεύσεις

Στην επαναδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων θα προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο οι αναθεωρημένες άδειες να εκδοθούν το καλοκαίρι του 2024, κατόπιν των αλλαγών που επιτάσσει ο νέος νόμος λειτουργίας των servicers που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή.

Η εποπτική αρχή θα επανεξετάσει την αδειοδότηση με βάση τις αλλαγές που θεσπίσθηκαν με αιχμή την προσαρμογή των servicers στα νέα δεδομένα (οικονομικά, ενημέρωσης, IT) και εν συνεχεία εφόσον πληρούν τα κριτήρια τότε θα δοθεί εκ νέου η άδεια λειτουργίας τους.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν - ότι ο έλεγχος με στόχο την επαναδειοδότηση θα οδηγήσει σε «εκκαθάριση» του κλάδου, σε συρρίκνωση των υφιστάμενων ενεργών εταιρειών διαχείρισης και εν συνεχεία θα ξεκινήσει ο γύρος συγκέντρωσης είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε με απευθείας πώληση του διαχειριζόμενου χαρτοφυλακίου NPE στους ισχυρούς (λόγω μεγέθους) παίχτες της αγοράς.

Οι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ανέρχονται σε 23 εκ των οποίων οι 6 δε διαθέτουν υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων. Εκ των πραγμάτων αυτές θα βρεθούν εκτός του συστήματος μετά το πέρας του ελέγχου της εποπτικής αρχής.

Βαρύ το κόστος

Με βάση τις ίδιες πηγές, από το Φθινόπωρο του επόμενου έτους το τοπίο στην αγορά των servicers θα είναι εντελώς διαφορετικό καθώς ένα ποσοστό αυτών θα βρεθεί χωρίς άδεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία αντιμετώπισης του υψηλού κόστους επένδυσης που απαιτεί η σύσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την οποία επιβάλλει ο νέος νόμος. «Το κόστος είναι αβάσταχτο για έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών. Κι αυτό διότι δεν διαθέτουν τέτοιον όγκο χαρτοφυλακίου που να βγάζει νόημα επιχειρηματικά η συνέχιση της λειτουργίας τους», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή.

Οι ισχυροί

Η αγορά διαθέτει τρεις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (Cepal, doValue και Intrum), μια μεσαίου μεγέθους, την Qquant, συμφερόντων του επιχειρηματία Ορέστη Τσακαλώτου και αρκετές μικρές που διαχειρίζονται περιορισμένου όγκου χαρτοφυλάκια απαιτήσεων.

Πλην των 6 που δε διαθέτουν χαρτοφυλάκιο, αρκετές από τις μικρές εκτιμάται ότι θα πωλήσουν τα υπό διαχείριση δάνεια στους ισχυρούς του κλάδου, ενώ δεν αποκλείονται και οι συγχωνεύσεις.

Related posts

Οι παραδοχές για το πανευρωπαϊκό stress test

admin

Πειραιώς: Mandate σε πέντε τράπεζες για το πράσινο ομόλογο

admin

Πειραιώς: Προσαρμοσμένα κέρδη 312 εκατ. ευρώ το 2020

admin

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Ρωσία μετά από μήνες ανόδου

admin

Χωρίς μέρισμα -εκτός απροόπτου- η ΤτΕ για τη χρήση 2023

admin

Οι αγορές δεν είναι τόσο σταθερές όσο φαίνονται

admin

Λαγκάρντ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

admin

Οι κορυφαίοι τραπεζίτες παίρνουν μεγάλες αυξήσεις υπό τον Trump

admin

6ο τμήμα Αρείου Πάγου: Συνταγματική η ρύθμιση για τις διώξεις τραπεζικών στελεχών

admin