Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΧΣ: Ξεκίνησε η προεργασία για το placement της Πειραιώς

Την προεργασία για τη διάθεση ως 337.599.150 μετοχών (σ.σ. 27%) της Πειραιώς Financial Holdings ξεκίνησε και τυπικά το ΤΧΣ, δημοσιεύοντας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή νομικής στήριξης, αναφορικά με τη συγκεκριμένη αποεπένδυση.

Το RfP (Request for Proposal for the provision of legal advisory services) αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει επιλογή συμβούλου διάθεσης. Με δεδομένο ότι UBS και Goldman Sachs αποτελούν συμβούλους της Πειραιώς, οι συγκεκριμένες δύο τράπεζες αποκλείονται από τη λίστα υποψηφίων για τη θέση συμβούλου διάθεσης του ΤΧΣ.

Ο σύμβουλος διάθεσης θα πρέπει να επιλεγεί το αργότερο ως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε στα τέλη Φεβρουαρίου να καταθέσει στο Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο CEO του Ταμείου, Ηλ. Ξηρουχάκης την εισήγησή του για το timing της διάθεσης και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί.

Η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη τετάρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε εφόσον το αποφασίσει ο μέτοχος να διενεργηθεί η διάθεση υφιστάμενων μετοχών τον Μάρτιο. Οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν νωρίτερα μόνο στην περίπτωση που υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς, από τράπεζα ή sovereign/private equity fund. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι η προσφορά διενεργείται καλή τη πίστει, ακολουθείται διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που έτρεξε για το 9,87% της Alpha Bank.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς καταρτίζει τους βασικούς στόχους του τριετούς business plan (2024-26), που θα παρουσιάσει μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023. Η Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το 2023 με RoTE της τάξης του 16%, πάνω από την αναθεωρημένη καθοδήγηση της διοίκησης, καθώς στο τρίτο τρίμηνο διατήρησε τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης καθαρών εσόδων από τόκους 9% και στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα είναι υψηλότερο ή τουλάχιστον αντίστοιχο του τρίτου.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin-NIM) θα παραμείνει το 2024 -κοντά- στα τρέχοντα επίπεδα. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 6 με 9 μήνες για το repricing δανείων, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με τα φετινά.

Related posts

Τράπεζες: Ως €80 εκατ. η επίπτωση από τον μηδενισμό επιτοκίων στα αποθεματικά

admin

Γιατί η Le Pen δεν μπορεί να τα καταφέρει όπως ο Trump

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Προχωρά η πώληση 4.000 δανείων μικρών επιχειρήσεων

admin

ΥΠΟΙΚ: Εχουν ρυθμιστεί δάνεια 35,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιανουαρίου

admin

Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Απρίλιο

admin

Eurobank: Στο 33,47% το ποσοστό της Fairfax εξαιρουμένου του ποσοστού του ΤΧΣ

admin

Η Βρετανία έχει «κάψει γέφυρες» με το Brexit

admin

Τρ.Πειραιώς: Ζημιές 3 δισ. € το 21

admin