Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τι κρύβει η μείωση στις καταθέσεις των νοικοκυριών

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η αύξηση των αποταμιεύσεων των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η περιορισμένη υποχώρηση των σχετικών τραπεζικών καταθέσεων υπερκαλύφθηκε από τις τοποθετήσεις σε Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, αλλά και σε Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 110 εκατ. ευρώ, πλην όμως οι αντίστοιχες εισροές σε μερίδια Ομολογιακών Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας που προωθούν οι ίδιες τράπεζες στους πελάτες τους ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία:

  • Οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά την περίοδο Οκτώβριος 2022-Οκτώβριος 2023 κατά 5 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο φετινό δεκάμηνο κατά 2,57 δισ. ευρώ (από το τέλος του 2019 έως και το φετινό Οκτώβριο κατά 27,2 δισ. ευρώ!).
  • Στα Ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας που εκδόθηκαν φέτος έχουν τοποθετηθεί γύρω ή και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατά βάση αποτελούν μεταφερόμενα ποσά από τις τραπεζικές καταθέσεις. Ειδικότερα, ποσά άνω των 900 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε Ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, άνω των 700 εκατ. της Alpha ΑΕΔΑΚ και άνω των 500 εκατ. της Εθνικής ΑΕΔΑΚ. Σχετικές κινήσεις έχουν γίνει επίσης από τις ΑΕΔΑΚ της Eurobank, της Optima και της 3Κ Investment Partners (σε συνεργασία με την Attica Bank). Εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές εισροές στα συγκεκριμένης κατηγορίας Α/Κ κινήθηκαν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2023, ενώ ανάλογη συνέχεια αναμένεται και μέσα στο Δεκέμβριο.
  • • Μέσα στο 2023 πρόσθετα σημαντικά ποσά έφυγαν από τις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να τοποθετηθούν σε Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν εμπεριέχουν ουσιαστικό ρίσκο και προσφέρουν ετησιοποιημένες, αφορολόγητες αποδόσεις άνω του 3,5%.

Ειδικότερα όμως κατά τους τελευταίους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση -σε μια προσπάθειά της να στηρίξει τους καταθέτες σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων- έδωσε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν απ’ ευθείας στις εκδόσεις των ΕΓΕΔ για ποσά έως και 15.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αρκετοί ιδιώτες τοποθετούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης και μέσα από τη δευτερογενή αγορά, καταβάλλοντας προμήθεια επί των συναλλαγών.

Έτσι, μετά και από αυτή την αλλαγή, εκτιμάται ότι οι φετινές τοποθετήσεις των νοικοκυριών σε Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι παρά το μπαράζ των «ανταγωνιστικών» Ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων που εκδίδουν οι τράπεζες και παρά τις συνεχείς εκδόσεις Έντοκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών στο τέλος της χρονιάς θα κυμανθούν σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του Οκτωβρίου, επηρεαζόμενες από: α) Τον 14ο μισθό που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα κάθε Δεκέμβριο και β) Από τους τόκους του β’ εξαμήνου που λογίζονται την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Related posts

Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 2,5 φορές στο ελληνικό βιβλίο

admin

Εθνική: Εξετάζεται επιτάχυνση της τιτλοποίησης NPEs

admin

Attica Bank: Στην Ellington το 69% των μετοχών της Thea Artemis

admin

Λέιν: Πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο μέλλον

admin

Eurobank: Γιατί αναμένεται ηπιότερο πλήγμα από το Lockdown Νο2

admin

Κόστα (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στον ψηφιακό ανταγωνισμό

admin

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα JP Morgan και Goldman Sachs

admin

ΕΤΕ: «Φαβορί» η Bain για το project Icon

admin

Ανεβάζει τον πήχη για την Alpha Bank η Citi

admin