Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Εντι Ράμα έρχεται στην Αθήνα στις 12 Μαΐου

Επίσκεψη-έκπληξη στην Αθήνα πληροφορούμαι ότι θα πραγματοποιήσει στις 12 Μαΐου ο Εντι Ράμα εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και στη σκιά της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη που έχει βάλει σε «πάγο» τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Διόλου τυχαία, μιλάμε για μια επίσκεψη εσωτερικού χαρακτήρα, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει επαφές με την αλβανική κοινότητα και δεν θα έχει καμία επίσημη συνάντηση με έλληνες αξιωματούχους. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο αλβανός πρωθυπουργός πραγματοποιεί τέτοιου τύπου επίσκεψη στην Αθήνα.

Σημειώνω, βέβαια, ότι εντελώς συμπτωματικά (θέλω να πιστεύω…) τις ημέρες εκείνες θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την προφυλάκιση του Μπελέρη, που θα δίνει τη μάχη για τον σταυρό στις ελληνικές ευρωκάλπες μέσα από τις φυλακές…

Στη φάκα της δημόσιας υγείας

Δεν θα σας πω ψέματα: Πολύ το απόλαυσα αυτό που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Instagram με τα βιντεάκια που απαντούσε σε ερωτήσεις των φίλων του. Που μας είπε τι μουσική ακούει (Αργυρό, Νταλάρα και Κραουνάκη), γιατί δεν κρυώνει με το κοντομάνικο, πώς θα πέρναγε ένα ιδανικό σαββατόβραδο, ποιο φαγητό του αρέσει να μαγειρεύει (μοσχάρι στη γάστρα) κι αν θα καλέσει στον γάμο του τον Πρωθυπουργό (όχι, δεν θα τον καλέσει). Ωραία ήταν όλα αυτά, με φόντο τη Φολέγανδρο και γκεστ σταρ μια γάτα.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Τι το ήθελε να πάει να δώσει μετά συνέντευξη (στην ΕΡΤ) και να μπλέξει με αριθμούς και άλλα τέτοια βαρετά; Διότι ερωτηθείς για τη δημόσια υγεία, θέλοντας να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση για το ότι δεν ξοδεύει αρκετά σε αυτή, παραλίγο να προτείνει… μείωση των σχετικών δαπανών. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η δημόσια επένδυση για την υγεία «πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ». Και συνέχισε λέγοντας «μακάρι οι δαπάνες για την υγεία να είναι 7% και 8% και αυτό να δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη ανάπτυξη. Αυτό είναι το βασικό».

Παρεξήγησις…

Οπως ήταν φυσικό, λοιπόν, η παραπάνω διατύπωση συνάντησε αντιδράσεις. Και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αφού το 5% του ΑΕΠ, που όρισε ως ελάχιστο, είναι πάρα πολύ χαμηλό και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 5,8%. Τι έκανε, λοιπόν, ο Κασσελάκης; Το σύνηθες. Κατήγγειλε τη «διαστρέβλωση» των δηλώσεών του. «Ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά», διευκρίνισε μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την υγεία, και αυτό σημαίνει 5% παραπάνω από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα. Μιλάω ρητά για επένδυση, όχι διατήρηση του σημερινού ποσοστού».

Δεν πείστηκε

Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν πείστηκε, πάντως. «Για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε λόγω προφανούς αγνοίας, διαπράττει τώρα μια μεγαλύτερη γκάφα» σχολίασε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας πως σε απόλυτους αριθμούς ο Κασσελάκης ζητάει επιπλέον 11 δισ. και «τώρα πρέπει να μας πει και πού θα τα βρει, διότι ακόμη και ο τριπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ ή του Φόρου Εισοδήματος ή η αύξηση του ΦΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα από όσο ήταν και επί Τσίπρα, δεν σωρεύουν ένα τόσο μεγάλο ποσό».

Τεντωμένα νεύρα παντού

Δεν μπορείτε να πείτε, πάντως, πάμε σε εκλογές με καταπληκτικό κλίμα, με χαστούκια σε εκκλησίες και μπουνιές στη Βουλή. Με πληροφόρησαν δε ότι παραλίγο να ζήσουμε παρόμοια δράματα σε Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην οποία είχαν κληθεί και εκπρόσωποι των κομμάτων και ο Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να γίνει συζήτηση για τις αγροτικές ενισχύσεις, τη νέα ΚΑΠ κι άλλα καυτά θέματα του κλάδου. Την ώρα που ήταν, λοιπόν, στο βήμα ο υπουργός, σε μια πύρινη αποστροφή του λόγου του, στράφηκε προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ήταν από κάτω και ρώτησε «ποιον δουλεύετε;», κατηγορώντας τους ότι «δεν βάζουν πλάτη», ενώ έκανε λόγο για «ρόμπες».

Αυτό το τελευταίο ειδικά δεν το πήρε καλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης. Ο οποίος σηκώθηκε εκνευρισμένος, φωνάζοντας «πάλι τα ίδια, Αυγενάκη;» και επιστρέφοντάς του τον χαρακτηρισμό, ενώ ο Αυγενάκης του έλεγε «κάτσε κάτω, σε ξέρουμε». Μάρτυράς μου μάλιστα με βεβαίωσε ότι αν δεν τους ηρεμούσαν άλλοι παριστάμενοι, το σκηνικό θα είχε και συνέχεια.

Related posts

Τζούλια Τσιριμώκου Πιμπλή: Πέθανε η πρώην βουλευτής της ΝΔ

admin

Τριβές στο Αιγαίο με ΝΟΤΑΜ

admin

Μητσοτάκης: Ακόμη βαρύτερη η εθνική οδύνη από την απώλεια του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

admin

Πρόβλημα

admin

Αποστολή διεθνών ισορροπιών στο Πεκίνο με ατζέντα επενδύσεων

admin

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

admin

Επαφές σε 7 χώρες, σε 60 ημέρες, με τριπλή ατζέντα

admin

Βουλή: Καταχειροκροτήθηκε ο Ζελένσκι από τους έλληνες πολιτικούς

admin

Νέα Υόρκη: Στην παρέλαση και τη δοξολογία ο Στέφανος Κασσελάκης – Διάβασε το «Πιστεύω»

admin