Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολή διεθνών ισορροπιών στο Πεκίνο με ατζέντα επενδύσεων

Στο Πεκίνο έχει προσγειωθεί από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνος, αλλά με τη συνοδεία του Χρήστου Σταϊκούρα και του Κώστα Φραγκογιάννη, που έχουν ο καθένας το δικό τους πρόγραμμα στην κινεζική πρωτεύουσα. Το ταξίδι αυτό, όπως σας είχα γράψει εγκαίρως, ήταν προγραμματισμένο από καιρό, ώστε να έχει ο Μητσοτάκης τετ α τετ με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον ομόλογό του Λι Τσιανγκ. Η ατζέντα είναι, όπως φαντάζεστε, υπερπλήρης. Διότι, εκτός από τις διεθνείς εξελίξεις και τα περιφερειακά ζητήματα, η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια όλο και επεκτεινόμενη οικονομική συνεργασία. Διόλου τυχαία λοιπόν, επελέγη η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου να γίνει τώρα, ώστε να συμπέσει με τα εγκαίνια της διεθνούς εμπορικής έκθεσης «China International Import Expo» στη Σανγκάη, στην οποία θα συμμετάσχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός, μάλιστα, ήταν να επισκεφθεί την έκθεση και ο Πρωθυπουργός, όμως, λόγω βεβαρημένου προγράμματος και εξελίξεων, θα… αφήσει τον Σταϊκούρα και τον Φραγκογιάννη εκεί και ο ίδιος θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις του με την κινεζική πολιτική ηγεσία.

Συμφωνία για 250 λεωφορεία

Και επειδή ίσως κάποιοι περίεργοι να αναρωτιέστε γιατί πάει ειδικά ο υπουργός Μεταφορών στην Κίνα, να σας πληροφορήσω σχετικά: Ο Σταϊκούρας θα επισκεφθεί την εταιρεία Yutong International Holding, η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων που έχουμε παραγγείλει για τους στόλους του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ (μια ανανέωση τη χρειάζονται η αλήθεια είναι) μαζί και με τους φορτιστές τους. Η σύμβαση υπογράφηκε στις αρχές του περασμένου μήνα.

Αλλαγές στην Πειραιώς

Πληθαίνουν, εν τω μεταξύ, οι φήμες ότι, επιστρέφοντας από την Κίνα, ο Μητσοτάκης θα βάλει μπρος την αντικατάσταση του Παύλου Μαρινάκη. Οχι από κυβερνητικό εκπρόσωπο, φυσικά, από γραμματέα του κόμματος. Ακούω ότι οι στενοί του συνεργάτες (Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Νέζης κ.λπ.) έχουν ήδη έτοιμες τις εισηγήσεις τους. Και προκρίνεται γυναίκα βουλευτής. Ιδωμεν.

Η Χαμάς ανάμεσά τους

Τα αίματα άναψαν για τα καλά χθες στη Βουλή. Και μέσα σε όλα τα τρέχοντα, υπήρξε κόντρα και για τη Γάζα. Την αρχή έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός. Και τη σκυτάλη άρπαξε μετά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την απόφασή της να απέχει από το σχετικό ψήφισμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως έκανε και μια μάλλον αμφιλεγόμενη – για την πλειοψηφία στην αίθουσα – ιστορική αναφορά. Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον τότε ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ. Ο Μητσοτάκης άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία και ξαναζήσαμε την κόντρα Παπανδρέου Μητσοτάκη μερικές δεκαετίες μετά, διά απογόνων, φυσικών τε και πολιτικών. Με τον Πρωθυπουργό να αντεπιτίθεται λέγοντας ότι επί Παπανδρέου «η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ», κάτι που έγινε επί Κωσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990.

Φωνές για το χρονόμετρο

Σαν να μην έφτανε ο γενικός χαμός όμως, αποφάσισε χθες – εις μάτην, αλλά επιμόνως – ο Κώστας Τασούλας να κατσαδιάσει τον Φάμελλο και τον Ανδρουλάκη ότι δεν τήρησαν τους χρόνους των ομιλιών τους και ότι ξέφυγαν από το θέμα της συζήτησης. Κάτι που – μεταξύ μας, κύριε Πρόεδρε – το κάνουν σχεδόν όλοι και πάντα. Το ενδιαφέρον είναι ότι και ο Μητσοτάκης, ολίγον τι οργισμένος, τους εγκάλεσε για τους ίδιους λόγους. «Εδώ δεν είναι «bon pour l’orient»» είπε χαρακτηριστικά στον Ανδρουλάκη, «στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκοβαν τον χρόνο στο ένα ή στα τρία λεπτά». Με καλό κλίμα και τρυφερές διαθέσεις μπήκε ο νέος μήνας…

Οι 21 «στρατιώτες» της Casa Pound

Θα είδατε ίσως ότι η ΕΛ.ΑΣ. χθες προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές χρυσαυγιτών και συγγενικών ειδών, ντόπιων και εισαγωγής. Το σχετικό ρεπορτάζ θα το διαβάσετε στη σελίδα 37. Με τις συλλήψεις που έγιναν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όμως, γίναμε θέμα και στην Ιταλία. Διότι τα 21 ιταλικά «μπουμπούκια» που συνέλαβε η Αστυνομία – γυμνασμένοι, μαυροντυμένοι και με το ίδιο ακριβώς κούρεμα όλοι, σαν «στρατιωτάκια» – ανήκουν στην ιταλική νεοφασιστική οργάνωση Casa Pound, που για κάποια χρόνια ήταν και κόμμα που κατέβαινε σε τοπικές και εθνικές εκλογές και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής. Και, φυσικά, μετά τη σύλληψη, τους έπιασε η δημοκρατική ευαισθησία και διαμαρτύρονται ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους κ.λπ.

Related posts

Μια «φανταστική» μέρα με τη ΝΙΚΗ στη Βουλή

admin

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα

admin

Πολιτικός Διάλογος σε νέα, κρίσιμη φάση

admin

Χαρίτσης για αλλαγές σε ποινικό κώδικα – «Οπισθεν ολοταχώς, με περισσότερη φυλακή»

admin

ΚΚΕ: Η φωτιά καίει τον εθνικό δρυμό – Να σταματήσει τα προπαγανδιστικά τερτίπια η κυβέρνηση

admin

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν έχει κρυφή ατζέντα για τη Βόρεια Μακεδονία

admin

Οκτώ προτάσεις για νέο ΕΣΥ

admin

Δένδιας: Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του – «Η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών πρέπει να είναι σεβαστή»

admin

Σακελλαρίδης: Παντελώς αδύναμη η κυβέρνηση να παράξει πολιτική για τη στέγαση

admin