Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ (Fed): Αβέβαιος ο δρόμος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού – Απίθανη μια αύξηση επιτοκίων

“Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Η περαιτέρω πρόοδος στην αποκλιμάκωσή του δεν είναι διασφαλισμένη και ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αβέβαιος”. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,50%.

Στην καθιερωμένη ομιλία του μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα σενάρια.

Επανέλαβε ότι ο ρόλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι διττός και αφορά αφενός τη σταθερότητα των τιμών και αφετέρου τη διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η Fed παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας, η οποία έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ανθεκτικότητα παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “είμαστε όμως και έτοιμοι να αντιδράσουμε σε μια απροσδόκητη εξασθένιση της αγοράς εργασίας”, 

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του κόστους δανεισμού ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική θέλει χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της και η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών δεδομένων, από τα οποία εξαρτάται και το αν τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί.

“Μέχρι στιγμής φέτος, τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη μας” στη μείωση του πληθωρισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την πολιτική της έως ότου αλλάξει η κατάσταση με τον πληθωρισμό.

“Είναι πιθανό ότι η απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε το τρέχον επιτόκιο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, απέκλεισε το επόμενο να υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. “Πιστεύω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια να είναι μια αύξηση. Θα έλεγα ότι είναι απίθανο”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού απάντησε ότι “πρέπει να δούμε πειστικά στοιχεία ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετά περιοριστική για να οδηγήσει σταθερά τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου”. “Δεν πιστεύουμε ότι βλέπουμε κάτι τέτοιο”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το επίπεδο των μισθών, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι καταγράφεται πρόοδος, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη, εξηγώντας ότι έχουν μειωθεί μεν αλλά παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στο σημείο αυτό, επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική θέλει χρόνο για να κάνει τη δουλειά της.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού, μετά την έκθεση για το ΑΕΠ την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξε επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά σταθερή αύξηση των τιμών, ο Πάουελ διασκέδασε αυτές τις ανησυχίες λέγοντας χαρακτηριστικά “Δεν καταλαβαίνω πραγματικά από πού προέκυψαν”.

Πρόσθεσε ότι με βάση συγκεκριμένους δείκτες η αμερικανική οικονομία τρέχει με ρυθμό 3%, ενώ ο πληθωρισμός κινείται κάτω από το 3%. 

Ομαλή συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed

Αναφερόμενος στην απόφαση της Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της, ο Πάουελ τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να προσφέρει ανακούφιση στην οικονομία ούτε να περιορίσει τα περιοριστικά μέτρα.

“Στόχος μας πραγματικά είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο επίπεδο που θέλουμε να υποχωρήσει θα είναι ομαλή και δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπως έγινε την τελευταία φορά που κάναμε κάτι ανάλογο, που ήταν και η μόνη που κάναμε κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος, σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει, διαφορετικά τόνισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. 

Related posts

Ελβετία: Ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία τον Ιούνιο

admin

Ινδονησία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και περίπου 10 τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 βαθμών

admin

Χερσώνα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από μεθαύριο και για 58 ώρες

admin

Γαλλία: Στους 8 οι νεκροί Γάλλοι υπήκοοι, στους 20 οι αγνοούμενοι από τις επιθέσεις στο Ισραήλ

admin

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να πάει στη Χαβάη “το συντομότερο δυνατό”

admin

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για αποστολή αμερικανοού αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

admin

Νίγηρας: Προειδοποιητικά πυρά εναντίον υποστηρικτών του προέδρου Μπαζούμ – Τουλάχιστον ένας τραυματίας

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα Τούρκου ΥΠΑΜ για την απώλεια των δύο χειριστών του Canadair

admin

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα κατά τη διάρκεια άσκησης

admin