Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Τα 13 φθηνότερα blue chips μετά τα κέρδη – ρεκόρ

Η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 ολοκληρώθηκε με ένα νέο πολυετές ρεκόρ, καθώς η εταιρική κερδοφορία εκτινάχθηκε στα 10,3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των θεμελιωδών για τα περισσότερα blue chips. Ταυτόχρονα, τα εντυπωσιακά νούμερα κατέδειξαν την ελκυστικότητα των μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, το οποίο εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ως «ακριβό».

Motor Oil – Ηelleniq Energy

Για του λόγου το αληθές, μια ματιά στις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αποδεικνύει περίτρανα τα ικανοποιητικά περιθώρια ανόδου σε μια σειρά εισηγμένων. Ενδεικτικά, αυτήν την στιγμή, ανάμεσα στις μετοχές του «25άρη», βλέπουμε τη Motor Oil να διαθέτει δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 3,6x, δηλαδή αισθητά κάτω του 10x, το οποίο για τους περισσότερους επενδυτές συνιστά το κρίσιμο όριο για να θεωρηθεί μια μετοχή ως ελκυστική.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 25% στην Εθνική και το «4άρι» της Jumbo

Σε εξίσου «φθηνά» επίπεδα συναντούμε και τη μετοχή της Helleniq Energy, η οποία απολαμβάνει δείκτη P/E στο 5,4x, με αποτέλεσμα τα δύο διυλιστήρια να συνιστούν τις ελκυστικότερες μετοχές ανάμεσα στα blue chips, χάρη στα ρεκόρ – κερδοφορίας της τελευταίας 2ετίας. Από την πλευρά των τραπεζών, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με δείκτη P/E από 5,7x έως 6,9x. Για την ακρίβεια, ως φθηνότερος θεωρείται ο τίτλος της Πειραιώς με P/E 5,5x. Ακολουθεί η Eurobank με 5,7x, η Εθνική Τράπεζα με 5,8x και η Alpha Bank με 6,9%.

H «φθηνή» Mytilineos

Από εκεί και πέρα, η Aegean Airlines, η οποία φέτος επιστρέφει στην εποχή των μερισμάτων, κινείται με έναν δείκτη P/E στο 6,6x, ενώ σε ελκυστικά επίπεδα διαπραγματεύεται και η μετοχή της Autohellas (P/E 7,8x). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Titan Cement, παρά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, συνεχίζει να θεωρείται «φθηνή» με δείκτη P/E στο 8,2x. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Mytilineos, η οποία διαθέτει δείκτη P/E στο 8,4x, αποτελώντας ιδανική επιλογή για τον επενδυτή, δεδομένης και της πρόθεσης εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την πρόσφατη διόρθωση από τα υψηλά έτους, θεωρείται αρκετά ελκυστική με δείκτη P/E στο 9,5x. Στο όριο του 10x βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 10,6x, παρά τα πολυετή υψηλά και το φετινό ράλι ( 26%). Τέλος, από τον Όμιλο Viohalco, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ απολαμβάνει δείκτη P/E στο 10,9x, κάτι το οποίο δείχνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα των 2 ευρώ είναι εν μέρει χαμηλά.

Τα blue chips με τον χαμηλότερο δείκτη P/E

1. Motor Oil 3,6x

2. Helleniq Energy 5,4x

3. Πειραιώς 5,5x

4. Eurobank 5,7x

5. ETE 5,8x

6. Aegean 6,6x

7. Alpha 6,9x

8. Autohellas 7,8x

9. Titan 8,2x

10. Mytilineos 8,4x

11. ΔΕΗ 9,5x

12. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 10,6x

13. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 10,9x

Χρηματιστήριο: Στην πόρτα της εξόδου 3 1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Μεγάλου: Σε χρόνο ρεκόρ ο μετασχηματισμός της τράπεζας

admin

Ο Γ. Γεωργόπουλος νέος γενικός διευθυντής ΗR της Πειραιώς

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στη διεθνή έκθεση Zootechnia

admin

Πειραιώς: Συνεργασία με ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ για ευνοϊκά πακέτα χρηματοδότησης

admin

Οι ζημιές “πιέζουν” τον Paulson

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή Ελέγχου

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζα Πειραιώς): Εγρήγορση για την κυβερνοασφάλεια στον χρηματοπιστωτικό χώρο

ad

FT: Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται για παραβίαση των capital controls

NEWSROOM