Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Να γίνουν τα πυρηνικά της Γαλλίας τμήμα της ευρωπαϊκής Άμυνας συζητά ο Μακρόν

Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν σε ομάδα περιφερειακών εφημερίδων την Κυριακή, σε σχόλια που προκάλεσαν πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μακρόν έχει ανεβάσει τους τόνους σε θέματα Άμυνας το τελευταίο διάστημα, αφού ζήτησε την Πέμπτη ισχυρότερες και πιο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές και δομές Άμυνας, καθώς περιέγραφε το όραμά του για μια πιο δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή, λέγοντας ότι “η Ευρώπη θα μπορούσε να πεθάνει”.

Σε μια συνέντευξη που διοργάνωσε η EBRA, ομάδα περιφερειακών εφημερίδων της ανατολικής Γαλλίας, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε ότι μια “αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα” θα πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που ήδη προσφέρει στην ήπειρο το ΝΑΤΟ.

“Αυτό μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούν να μπλοκάρουν όλους τους πυραύλους και θα αποτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων”, είπε.

Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, ενώ το δόγμα της Γαλλίας ήταν μέχρι στιγμής να τα χρησιμοποιήσει μόνον όταν απειλούνταν ζωτικά συμφέροντα της χώρας, ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να δώσει μια πιο “ευρωπαϊκή διάσταση” σε αυτά τα συμφέροντα.

“Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους”, είπε.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν κριτική από τους αντιπάλους στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος την Κυριακή.

“Ο Μακρόν γίνεται εθνικός κίνδυνος!”, έγραψε ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Τιερί Μαριανί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

“Ανυπομονούμε για την 9η Ιουνίου ώστε να του δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολιτικές του έχουν τελειώσει!”, πρόσθεσε ο Μαριανί, μέλος του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (RN), με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

“Αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά σοβαρά”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, ο οποίος είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του παραδοσιακού κόμματος της γαλλικής Κεντροδεξιάς, “Οι Ρεπουμπλικανοί” (LR), στις ευρωεκλογές.

“Αγγίζουμε το νεύρο της γαλλικής κυριαρχίας”, πρόσθεσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Όσοι βρίσκονται στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος εμφανίστηκαν εξίσου θυμωμένοι με τα σχόλια του Μακρόν.

“Η πυρηνική αποτρεπεί δεν μπορεί να μοιραστεί”, δήλωσε ο Γάλλος βουλευτής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Μπαστιάν Λασό στο X. “Υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού εδάφους, ο #Macron θέλει να εξουδετερώσει τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας”.

Related posts

Π. Μαρινάκης: Πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα – Δεν ισχύει ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 7% κατέγραψε η κατανάλωση φυσικού αερίου στο εννεάμηνο

admin

Νιγηρία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

admin

Η Βαρσοβία είναι επιφυλακτική σχετικά με τις δηλώσεις του Πούτιν ότι δεν θα επέμβει στην Πολωνία

admin

Αϊτή: Πυρά στην πρωτεύουσα, συνεχίζονται οι διεργασίες για να οριστούν μεταβατικές αρχές

admin

Η Ολλανδία δωρίζει επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία

admin

Όλαφ Σολτς σε Μπ. Νετανιάχου: Απαραίτητο να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση

admin

Τραυματίστηκε υψηλόβαθμος διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων στην Ουκρανία

admin

Σλοβακία: Ξεκίνησε η δίκη του κεντρικού τραπεζίτη Κάζιμιρ για δωροδοκία

admin