Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Καμπανάκι” για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου από τον Βέλγο κεντρικό τραπεζίτη

O Pierre Wunsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους για τις τιμές καταναλωτή – συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενέστερου ευρώ σε περίπτωση που η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη αποκλίνει υπερβολικά από τις ΗΠΑ.

“Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι γύρω από την τροχιά της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού στον κλάδο των υπηρεσιών”, σύμφωνα με τον Βέλγο κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος προέτρεψε σε προσεκτικές κινήσεις, μολονότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να ξεκινήσουν φέτος. “Δεν είναι ακόμη η ώρα να δεσμευτούμε σε μια προκαθορισμένη πορεία δράσης”.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Κέντρο Κεντρικών Τραπεζών στη Φρανκφούρτη, ο Wunsch σημείωσε ότι “ένας γνωστός άδηλος παράγοντας παραμένει ο ρόλος της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ο κίνδυνος εισαγωγής πληθωρισμού”. Οι αποκλίνουσες οικονομικές συνθήκες και πολιτικές στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ “μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπτώσεις από τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ”, είπε.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Wunsch, έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού στη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο μετά από ένα μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων. Το τι θα συμβεί μετά είναι λιγότερο σαφές και πιο αμφιλεγόμενο, με πολλούς αναλυτές να εικάζουν επίσης πως μια πιθανή καθυστέρηση στη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ θα επηρέαζε τη ζώνη του ευρώ.

“Ενώ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν εντυπωσιακά συγχρονισμένη σε όλο τον κόσμο, οι κύκλοι χαλάρωσης φαίνεται απίθανο να παρουσιάσουν παρόμοιο συγχρονισμό”, τόνισε ο κ. Wunsch.

Αν και ο πληθωρισμός στο μπλοκ των 20 χωρών του ευρώ “κόλλησε” για πρώτη φορά φέτος στο 2,4% τον Απρίλιο, ένας υποκείμενος δείκτης, που αποκλείει τα ευμετάβλητα είδη, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, συνέχισε να υποχωρεί. Ακόμη πιο σημαντικό, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε αφού παρέμεινε στο 4% για πέντε συναπτούς μήνες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πρόσφατα στοιχεία στην ευρωζώνη τον έκαναν πιο σίγουρο ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% – αποκαλώντας τη χαλάρωση των πιέσεων στις υπηρεσίες “ένα σημαντικό αρχικό βήμα στην επόμενη φάση μείωσης του πληθωρισμού”.

“Αν και οι προοπτικές παραμένουν ομιχλώδεις, βλέπω μια πορεία για την έναρξη περικοπών επιτοκίων φέτος”, συνέχισε ο Wunsch. Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, “θα γίνουν γνωστά περισσότερα” σχετικά με τη δυναμική των μισθών και των υπηρεσιών, είπε. Επανέλαβε ωστόσο επίσης ότι κάποια στιγμή η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει πώς θα κινηθεί – ακόμη κι αν η αβεβαιότητα επιμένει.

Χωρίς “ενδείξεις αποδέσμευσης” των προσδοκιών για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα, “το κόστος της παραμονής σε περιοριστική νομισματική πολιτική για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να υπερτερεί του κόστους μιας πρόωρης χαλάρωσης”, είπε. Στα μέσα Απριλίου είχε σημειώσει στο Bloomberg ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα γίνουν πιο δύσκολες μετά τις δύο πρώτες περικοπές.

Ο κ. Wunsch ζήτησε επίσης να υπάρξει “κάποια ευελιξία” στην ερμηνεία του στόχου για τον πληθωρισμό 2%. “Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν λάθη όπως η απόφαση για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης όταν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό κυμαίνονταν γύρω στο 1,8% στα τέλη του 2021”, κατέληξε.

Related posts

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια στους Παλαιστίνιους αλλά είναι “πολύ δύσκολο” να παραδοθεί

admin

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να λάβουν “μέτρα” για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους

admin

Ρωσία-πλημμύρες: Σε επικίνδυνα επίπεδα η στάθμη του νερού στον ποταμό Τομπόλ στην πόλη Κουργκάν

admin

Έπιασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Danske Bank

admin

“Μαύρη” η κατάσταση στην Τουρκία: Το όριο πείνας αυξήθηκε ενώ ο κατώτατος “έπεσε” από 482 δολάρια στα 428

admin

Πόλεμος στο Σουδάν: Κάπου 30 νεκροί σε μάχες στο Νταρφούρ

admin

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη με κατηγορίες για διακρίσεις σε βάρος δημοσιογράφων

admin

“Ναυαγεί” η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Mercosur

admin

Τουρκία: Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια

admin