Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Μαύρη” η κατάσταση στην Τουρκία: Το όριο πείνας αυξήθηκε ενώ ο κατώτατος “έπεσε” από 482 δολάρια στα 428

Τι κι αν ο Ερντογάν έδωσε την άδεια στον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και τη νέα διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (TCMB) να αυξήσουν τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να πείσουν τους επενδυτές να επανέλθουν στην Τουρκία και κατά συνέπεια να καλυτερεύσει η ζωή του Τούρκου πολίτη; Η καθημερινότητα στην Τουρκία βαίνει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αποδεικνύεται από τα νούμερα που δημοσιεύονται συχνά πυκνά από ανεξάρτητους ή μη ελεγχόμενους από τον Ερντογάν φορείς.

Η Επιτροπή Καθορισμού Κατώτατου Μισθού αύξησε προ τριών μηνών τον κατώτατο μισθό από 8.506 λίρες σε 11.402 λίρες (ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στις 13.414 λίρες) στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε συνεπώς κατά 34%. Ο νέος μισθός που θα ισχύει από την 1η Ιουλίου ισούταν τότε με 482 δολάρια με την τρέχουσα ισοτιμία, ενώ σήμερα ισούται με 428 δολάρια, καθώς η ισοτιμία δολαρίου/λίρας την Τρίτη το μεσημέρι ξεπερνούσε το 26,6. 

Την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε η έρευνα της Türk-İş (Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων) για το όριο πείνας και φτώχειας για τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Türk-İş, ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Αύγουστο ήταν 4,63% σε μηνιαία βάση και 77,04% σε ετήσια βάση.

Η μηνιαία δαπάνη τροφίμων (όριο πείνας) που απαιτείται για μια τετραμελή οικογένεια που ζει στην Άγκυρα για να έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη και επαρκή διατροφή τον Αύγουστο έφτασε τις 12.198 λίρες. Το όριο της φτώχειας, που είναι το συνολικό ποσό των δαπανών διατροφής και άλλων υποχρεωτικών μηνιαίων δαπανών για ένδυση, στέγαση (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, καύσιμα), μεταφορές, εκπαίδευση, υγεία και παρόμοιες ανάγκες, υπολογίστηκε σε 39.733 λίρες.

Το “κόστος ζωής” ενός άγαμου υπαλλήλου έχει φτάσει τις 15.813 λίρες τον μήνα.

Αύξηση τροφίμων

Σύμφωνα με τις τιμές που βασίστηκαν στον υπολογισμό του της Türk-İş και καταρτίστηκαν απευθείας από την αγορά, η μεταβολή που παρατηρήθηκε στα τρόφιμα τον Αύγουστο του 2023 ήταν η εξής σύμφωνα με τις ομάδες δαπανών:

– Γάλα: 12% στις 21,5 λίρες


– Γιαούρτι: 14% 


– Τυρί: 26% στις 117,5 λίρες


– Ψάρια (καλλιέργεια): 4%


– Ρεβίθια: 4% 


– Κοτόπουλο: 7%


– Φακές 10%


– Αβγά: 11%


– Ελαιόλαδο: 24%


– Βούτυρο: 22%


– Ηλιέλαιο: 8%


– Αλάτι: 20%


– Μέλι: 13%


– Ζάχαρη: 13%


– Ρύζι, πλιγούρι, αλεύρι: 3%


Όταν υπολογίστηκαν πάνω από 200 γραμμάρια λευκού ψωμιού που πωλήθηκαν για 6,5 λίρες TL στην Άγκυρα, το μηνιαίο κόστος ψωμιού για μια οικογένεια 4 ατόμων ανήλθε σε 682,5 λίρες.

Οι τιμές των λαχανικών για σαλάτες, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ο μαϊντανός, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, μειώθηκαν στις αγορές της γειτονιάς. Οι τιμές της πατάτας και του κρεμμυδιού μειώθηκαν από 20 λίρες σε 16,7 λίρες. Μειώθηκαν οι τιμές στα λεμόνια, τα ραπανάκια, τα φασόλια, τις ντομάτες και το κουνουπίδι. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των φασολιών, των μπιζέλιων, των μπαμιών, των κολοκυθιών και της μελιτζάνας. 

Ο πρωταθλητής της αύξησης αυτού του μήνα ήταν το σέσκουλο, με αύξηση 66%. 

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Συστάθηκε και επίσημα από την ΕΕ η επιχείρηση “Ασπίδες” για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Έκκληση Στόλτενμπεργκ στο Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία

admin

Η σοκολάτα θα γίνει ακόμη πιο ακριβή καθώς οι τιμές του κακάο εκτοξεύονται

admin

Ο Ζελένσκι θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη

admin

Ρωσία: Εξουδετέρωσε 19 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

admin

Θάνατος Ναβάλνι: Η Εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε μαζική διαδήλωση

admin

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα

admin

Βρυξέλλες: Η επέλαση των τακτέρ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

admin

Η Ρωσία οδεύει στις εκλογές με την πολεμική οικονομία να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο – Μεγάλο αγκάθι ο πληθωρισμός

admin