Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναστολή εμπορίου με Ισραήλ εώς ότου υπάρξει μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

Η Τουρκία ανέστειλε χθες όλες τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προς και από το Ισραήλ, επικαλούμενη την “επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας” στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σημειώνεται ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είχε ανέλθει σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Σε πρώτη φάση η Άγκυρα περασμένο μήνα είχε περιορίσει τις εξαγωγές της προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός ο υπουργός ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη  ανακοινώνοντας στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του Απριλίου, η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα οδήγησε την Τουρκία στην πλήρη αναστολή του εμπορίου.

Από την πλευρά του Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε χτες Πέμπτη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες “μπλοκάροντας” τα τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές στα τουρκικά λιμάνια.

“Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Ισραήλ Κατς στην πλατφόρμα X.

Ο κ. Κατς σημείωνε επίσης ότι έδωσε εντολή στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών να εργαστεί για τη δημιουργία εναλλακτικών προς το εμπόριο με την Τουρκία λύσεων, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές από άλλες χώρες.

Related posts

Συναγερμός στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά από αναφορές για ένοπλο

admin

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει στην ατζέντα μας μείωση των επιτοκίων

admin

Οι ΗΠΑ δεν έχουν “κανέναν λόγο να πιστεύουν ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα”

admin

ΗΠΑ: Καταδικάζουν επίθεση του Ιράκ κατά αμερικανικής βάσης στη Συρία – Την αποδίδουν στο Ιράν

admin

Αίγυπτος: Οι εκλογές που… δεν επιλύουν τίποτε

admin

Προσφορά $14 δισ. για εξαγορά της Toshiba από την κοινοπραξία JIP

admin

Πρόεδρος Ισραήλ: Η εγκαθίδρυση σχέσεων με την Σ. Αραβία θα ήταν “μία νίκη” επί της Χαμάς

admin

ΕΚΤ: Διατηρούνται οι προβλέψεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% το 2025

admin

EE: Δεν παρατείνεται η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, αποφάσισε η Κομισιόν

admin