Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό – ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο εντάσσονται στην Πολιτική Προστασία

Μετά από δύο ώρες και 20 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό πολλές ήταν οι ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρών και των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος, η λειτουργία του οποίου στοχοποιείται από την αντιπολίτευση.

Επίσης, επισήμανε ότι είναι ψέμα ότι ο στρατός δεν επενέβη έγκαιρα στη Θεσσαλία και ότι χάρη στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές αφού θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες απώλειες.

Για την Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

Σε πολλά σημεία της συνέντευξης Τύπου ο κ Μητσοτάκης μίλησε για τη στήριξη που θα παρέχει η Πολιτεία στους πληγέντες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Τέλος τα σενάρια για ανασχηματισμό

Επίσης, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό, αν και υπερασπίστηκε το rotation στο υπουργικό συμβούλιο αφού «κανένας υπουργός δεν είναι αμετακίνητος».

Αναφορικά με άλλα πολιτικά ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό (χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες), ενώ τόνισε ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Παρεμβάσεις για την ακρίβεια, δεσμεύσεις για τους μισθούς

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια και επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών είναι δέσμευση της κυβέρνησης. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την επενδυτική βαθμίδα που πέτυχε η χώρα και ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπίσει την έκρηξη στις τιμές.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε εν όψει της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Τετάρτη ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», ωστόσο τόνισε ότι είναι θετικό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί και υπάρχει διάλογος. Υπογράμμισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν μπαίνουν ζητήματα εθνικής ακεραιότητας.

Ταυτότητες, γάμος ομοφυλόφιλων, Μετρό Θεσσαλονίκης

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις και για άλλα θέματα.

Για τις ταυτότητες τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να τις έχουν αλλάξει μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ενώ δεν εκτιμά ότι οι αντιδράσεις έχουν μαζικότητα.

Για τον γάμο των ομοφυλόφιλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση μέσα στη νέα τετραετία, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέλος, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τελικά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

14:19 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

14:17 Ξανά για τη φοροδιαφυγή

Ο κ. Μητσοτάκης σε νέα ερώτηση για τη φοροδιαφυγή τόνισε και πάλι ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά επισήμανε ότι οι έλεγχοι μπορούν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Άμεσα θα ψηφιστεί ο δεκάλογος για να σφίξουμε τα λουριά να παρέμβουμε εκεί που υπάρχει φοροδιαφυγή και να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

14:13 Για τον Έβρο

Πολύ στεναχωρημένος δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καταστροφή των περιουσιών στον Έβρο, αλλά και για το δάσος της Δαδιάς.

Ο μαυρόγυπας δεν θα κινδυνεύσει, είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το συγκεκριμένο είδος που ζει στον Έβρο. «Οι Εβρίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», θα υπάρξει κρατική αρωγή για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το Έβρος Pass και το Δαδιά Pass, «οι πολίτες δεν θα πάνε να δουν μόνο καμένα», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν το κομμάτι του δάσους της Δαδιάς που δεν κάηκε.

14:09 Για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη

«Μπορούμε καλύτερα σχετικά με τα ζητήματα της αστυνόμευσης», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την αποδέσμευση αστυνομικών στην οποία αναφέρθηκε χθες στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Αυτό θα ισχύσει και για τη δική του τη φρουρά.

«Η διαχείριση των Κροατών χούλιγκαν δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Ελληνικής Αστυνομίας», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

14:06 Για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αρχικά για τα μέτρα σχετικά με τις επισκέψεις στην Ακρόπολη.

Να κατευθύνουμε τον τουρισμό σε τουρίστες υψηλότερου εισοδήματος και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος, είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τους στόχους σχετικά με τον συγκεκριμένο τομέα.

14:05 Για τους παραγωγούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Έχουμε φιλόδοξα σχέδια για τον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες γνωρίζουν ότι η στήριξη της Πολιτείας είναι εκεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

«Δεν πρέπει να σπαταλούμε το νερό, πρέπει να το προσέχουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

14:00 «Απόλυτη η εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα αποτελέσουν τομή οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ενώ σημείωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης.

13:59 Για το Airbnb

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να «σκοτώσει» αυτή την αγορά ωστόσο τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα ρυθμίσουν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.

13:57 Για νέα δημοσιονομικά μέτρα

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για άλλα δημοσιονομικά μέτρα εκτός από αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός.

13:55 Για τα έργα στη Θεσσαλία

Για τα έργα της Θεσσαλίας θα δώσουμε εξίσου μεγάλη προσοχή σε μικρά έργα ορεινά και εξίσου αποτελεσματικά με τα μεγάλα φράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα στην αδειοδότησή τους, είπε ο πρωθυπουργός

13:54 Για την επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται πιο φτηνά από την Ιταλία, είπε ο πρωθυπουργός μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την επενδυτική βαθμίδα και ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπίσει την έκρηξη στις τιμές.

13:52 Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Λίγη ακόμη υπομονή ζήτησε ο πρωθυπουργός για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

13:47 Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σε ερώτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουν γίνει πολλά την προηγούμενη τετραετία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

«Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε προς ψήφιση τη ρύθμιση, είναι μια δική μου απόφαση, όμως ισχύει στο ακέραιο αυτό που είπα και προεκλογικά και μετεκλογικά, είναι ένα ζήτημα που αυτή η κυβέρνηση θα επιλύσει μέσα στην τετραετία», είπε.

13:45 Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι αλλαγές στο κράτος δεν σχετίζονται με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και άλλες θα προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό, είπε ο πρωθυπουργός.

«Για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν θέλω να τοποθετηθώ από τώρα. Μόνο να θυμίσω ότι έχω δεσμευθεί για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία να μην προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση», πρόσθεσε.

13:44 Ανοικτός να συναντήσει τη νέα ή τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ανοικτός να συναντήσει τη νέα ή τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ακόμη περιμένει στο ακουστικό του, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

13:42 Για τον Φρέντι Μπελέρη – «Σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπόθεση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις με την Αλβανία, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει ξανά και ξανά να επιτρέψει η γειτονική χώρα στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος έστω και ως προφυλακισμένος. Μίλησε για «σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

13:40 Για τους ελεύθερους επιχειρηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Όλα είναι στο τραπέζι» είπε ο κ. Μητσοτάκης για το εάν σχεδιάζεται νέο φορολογικό σχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι είναι περιορισμένη η πρόσβασή τους στις τράπεζες.

13:37 Για τον φόρο διαμονής

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο φόρος διαμονής δεν δημιουργεί ζήτημα ανταγωνισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καθώς αυξάνεται εκτάκτως το αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές είναι λογική η επιλογή να αυξηθεί σε ξενοδοχεία πολυτελείας.

Αυτός επιβαρύνει τους επισκέπτες και δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού σε ξενοδοχεία που χρεώνουν 500 ευρώ τη διανυκτέρευση.

13:33 «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται»

«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται», αλλά ενισχύεται, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των Πρυτάνεων για να προστατευτούν τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν υποκαθιστά την κανονική Αστυνομία.

«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

13:30 Για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις

Υπάρχουν κόμματα που έχουν ταχθεί κατά των νέων ταυτοτήτων, είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαι πάντα υπομονετικός, αλλά δεν μπορώ να συνομιλώ με το παράλογο» και εξήγησε γιατί χρειάζονται οι νέες ταυτότητες.

«Δεν αισθάνομαι να υπάρχει μαζικότητα σε αυτό το κίνημα», «οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα κάνουμε πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

13:28 «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

Σε ερώτηση για το εάν ενδιαφέρεται για κάποια πολιτική θέση στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με το γνωστό τραγούδι «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».

Πρόσθεσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός για την επόμενη τετραετία.

13:26 Για τα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες

Η αντιμετώπιση ανισοτήτων είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα να διανύσουμε. Στοχευμένα μέτρα αφορούν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό αρνήθηκα συχνά οριζόντια μέτρα που εισηγήθηκε η αντιπολίτευση», είπε ο.

«Δεν μπορώ να δεχθώ έναν καπιταλισμό χωρίς όρια, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλες χώρες σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

13:22 Για τον Κασιδιάρη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η ρύθμιση που αναφέρει ότι αν κάποιος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ακόμα κι αν εκλεγεί αφού τίθεται σε αργία.

Γι’ αυτό και δεν πάρθηκε αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έγινε στις εθνικές εκλογές.

13:18 Για το ΕΣΥ και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών που αυξήθηκαν, επίσης, με προτεραιότητα.

Σε ερώτηση για τις παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν φαίνεται το φαινόμενο να είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

13:14 Για την Πολιτική Προστασία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό ότι μπορούμε να εκκενώσουμε περιοχές με το 112 και αντιπαρέβαλε τι συνέβη στη Χαβάη, αλλά και πέρσι στη Γερμανία όπου πέθαναν 170 άνθρωποι.

«Είναι μια ολόκληρη συνεργασία, αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε, γι’ αυτό ενισχύουμε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και βάζουμε πολιτικό προϊστάμενο», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο για προσωπικούς του λόγους.

13:09 Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή ότι του έκανε ερώτηση η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη, ευχήθηκε στην ίδια, αλλά και στην κόρη του για τη γιορτή τους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πολιτική μάχη.

Σε 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες έχει δώσει στήριξη η ΝΔ και σε τρεις δημάρχους στις μεγάλες πόλεις.

Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών απάντησε σε ερώτηση για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Για το εάν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση χωριών που πνίγονται συνεχώς, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών και μετά από συνεννόηση με τους επιστήμονες και την τεκμηρίωσή τους για κάτι τέτοιο.

13:06 Ξανά για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε συζήτηση σε σχέση με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρωθυπουργός.

13:04 Για τους μισθούς

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακόμα – και ενδεχομένως για αρκετό καιρό – θα καθορίζεται από κυβερνητική απόφαση.

«Είναι ενθαρρυντικό πως οι μισθοί αυξάνονται και στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να το κάνουν. Βοηθήθηκαν από το κράτος και μπορούν να κάνουν λελογισμένες αυξήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

12:59 Για τον εκλογικό νόμο

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω κάποια αλλαγή στον εκλογικό νόμο», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έριξε ξανά τα πυρά του στην απλή αναλογική.

«Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία και περιθωριακά κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό», είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

12:57 Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ποιον θα ήθελε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, θέλετε να με προβοκάρετε. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φράση του Μάο: μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση, αλλά αυτό το θέμα δεν αφορά εμένα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία, όχι στην επικοινωνία και την τοξικότητα», είπε.

«Για τον κ. Τσίπρα δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση», είπε, για το εάν θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή

12:52 Για τις ζημιές και την αποζημίωσή τους

«Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημές που θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση της περιουσίας, όπως γίνεται με τα αυτοκίνητα.

«Όσα περισσότερα ασφαλίζονται, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος είναι πλέον βουλευτής είπε, ότι το 2027 θα είναι μια διαφορετική πόλη. Μίλησε για «νέφος καχυποψίας» που ακόμη υπάρχει, αλλά το Μετρό θα μπορέσει εν μέρει να το εξαφανίσει.

12:47 Για τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο

«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια ‘καραμέλα’ διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.

«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.

«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.

«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.

12:41 Για το rotation στο υπουργικό συμβούλιο

«Είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε νέα χαρτοφυλάκια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ενώ τόνισε ότι το πρώτο κριτήριο για τον κάθε υπουργό είναι η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει χρόνο.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του και τότε η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο τρίμηνο.

«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες αυτή θα ήταν η είδηση της ΔΕΘ», επισήμανε.

«Μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της», είπε ο πρωθυπουργός. Αυξήσαμε το ποσοστό μας στις εκλογές, κρίθηκε θετικά η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε επίσης.

12:36 Για την ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.

«Σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος» είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισής της. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος πυλώνας αντιμετώπισης είναι η λειτουργία της αγοράς και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν.

«Αν κάποιος πάει να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων πατώντας πάνω σε ό,τι έγινε στη Θεσσαλία, θα τον τσακίσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες.

«Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή, αν και δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε», τόνισε.

12:31 Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί.

«Όταν διαφωνούμε να μη φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα όπως δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε με ευθύνη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θέματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα, όπως τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την περίοδο να προσεγγίσει τη Δύση και να είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία γνωρίζει πως επειδή ακολουθήσαμε αποτελεσματική πολιτική, η ΕΕ περνά μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

12:26 Για «ανίκανο επιτελικό κράτος» κάνει λόγο η αντιπολίτευση – Τι απάντησε ο πρωθυπουργός

Η Ελένη Ευαγγελοδήμου από την εφημερίδα «Τα Νέα» ρώτησε για το αν το επιτελικό κράτος λειτούργησε.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία», είπε ο πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της σύστασης του Συντονιστικού Οργάνου που σχηματίστηκε.

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα».

«Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές, αν κάποιος πιστεύει ότι κάποιο κράτος μπορούσε να το αντιμετωπίσει είναι βαθιά νυχτωμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

12:22 «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη»

«Θα γίνονται περισσότερες ασκήσεις στο πεδίο, όχι μόνο σχέδια στα χαρτιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τα σχέδια που υπάρχουν σχετικά με την  αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι τα χωριά του κάμπου ήξεραν πώς να κινηθούν γιατί έχουν αντιμετωπίσει ξανά πλημμύρες, αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, τόνισε.

«Ο στρατός σε μια δημοκρατική χώρα δεν κάνει του κεφαλιού του», πρόσθεσε. Περιμένει την Πολιτική Προστασία να του ζητήσει να παρέμβει, είπε.

12:15 Για το εάν έγιναν λάθη – «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης το διαπραγματεύτηκε προσωπικά. Η δυνατότητα που δίνεται είναι να προστεθεί μια πρόσθετη ευελιξία που δεν μετρά στο χρέος και το έλλειμμα για να γίνουν παρεμβάσεις, είναι σημαντική παρακαταθήκη, τόνισε.

«Το ίδιο ισχύει και με τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κανένα ΕΣΠΑ δεν είχε απορρόφηση 100%», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

12:10 Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την Πολιτική Προστασία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν αν τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες ήταν αποτελεσματικά.

«Οι πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», τόνισε.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα καναντέρ, το 2026», είπε ο πρωθυπουργός.

12:05 Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Πρωτοφανές χαρακτήρισε το φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία, ενώ έδειξε χάρτες του Meteo που συγκρίνουν την κακοκαιρία Daniel με τον «Ιανό» και δείχνουν πόσο πιο σφοδρή ήταν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το 112.

12:01 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

Related posts

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

admin

Τι κρύβει η συνάντηση Μητσοτάκη με Βέμπερ; – Την απάντηση δίνει ο Γιώργος Κύρτσος

admin

Μιλώντας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Ενας Ερντογάν ήρθε χθες από τα παλιά…

admin

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Κοινή επιστολή Τουρκίας, Λιβύης στον ΟΗΕ με αιχμές κατά της Ελλάδας

admin

Μητσοτάκης για έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία: Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει βοήθεια

admin

«Είναι καιρός για αναστοχασμό»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Επίθεση στον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε ο Κουτσούμπας

admin