Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καμπάνια του ΚΜ και η νέα δημοσκόπηση του ΜΜ, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ώρα αποφάσεων στην Elpedison, ο χαμός για τα «κόκκινα πακέτα» και η επίσκεψη της Mondelez στην Αθήνα

Σε βαθμό βέβαια που… χλωμό το βλέπω για τον μέσο Ελληνα να μπορεί να βρει κανένα δωματιάκι στις Κυκλάδες για παράδειγμα – τέλος πάντων, όλα δεν γίνονται. Τώρα, στα πολιτικά τίποτα άλλο δεν υπάρχει εκτός από εκλογές, μοιάζει κάπως η εικόνα σαν πέρσι τέτοια εποχή, που έγινε μια μικρή ανάπαυλα το Πάσχα και μετά μπήκαμε στην τελική ευθεία. Ο Μητσοτάκης κάλεσε σήμερα τα στελέχη και τους υπουργούς του στα κομματικά γραφεία της οδού Πειραιώς για να τους… αναθέσει ρόλους ή μάλλον αποστολές, όλοι θα πάνε κάπου και μάλιστα οι βασικοί θα μείνουν και αρκετές ημέρες στις περιφέρειες για να τονώσουν και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους, ενώ ο ίδιος θα αλωνίσει -ως συνήθως- τη χώρα. Πολλές γειτονιές των Αθηνών, δυο φορές θα πάει στη Θεσσαλονίκη και φυσικά σε όλους τους δύσκολους νόμους της Βορείου Ελλάδος. Γενικά, κυβερνητικό έργο θα ξαναδούμε από τις 10 Ιουνίου και μετά, πλην κάποιων ολίγων νομοθετικών κινήσεων και φυσικά των όποιων ταξιδιών έχει ο ίδιος στο εξωτερικό που, ούτως η άλλως, βοηθούν και το προφίλ τους στις κάλπες.


Δημοσκοπήσεις συνέχεια…





-Μην περιμένετε κάτι συγκλονιστικό κάθε μέρα από τις δημοσκοπήσεις, αλλά να, ό,τι έχω το γράφω. Λοιπόν, παρελήφθη το Σάββατο η πιο φρέσκια έρευνα του Μ.Μ η οποία δείχνει ως τελική εκτίμηση ψήφου έως σήμερα τη ΝΔ πολύ κοντά στο 33%, τον ΣΥΡΙΖΑ εξίσου κοντά στο 16%, το ΠΑΣΟΚ σκάρτο 12%, τον Βελόπουλο στο 9,5%, να μην ξεχάσω ότι από τα μικρά Δεξιά κόμματα αρχίζουν και βλέπουν για μέσα και τη Λατινοπούλου. Θεέ μου, τι χάρμα Βουλή είναι αυτή, και Βελό και Νατσιό και Λατινό και Ζωίτσα… Σε αυτά τα νούμερα (όχι τα πολιτικά…) σημειώστε ότι η εκτίμηση του Γκρίνμπεργκ είναι ότι η ΝΔ μπορεί να πάρει ακόμα και μια με δυο μονάδες με την καμπάνια που θα τρέξει, έχει μια αμφιβολία ότι οι «Κασσελάκηδες» θα πάνε να ψηφίσουν και δεν θα επικρατήσει η λογική «αδελφέ, ωραία μέρα έχει (Ιούνιος) πάμε για μπανάκι, πού να τρέχουμε τώρα;», μιας και η επιστολική ψήφος για την ώρα δεν πετάει, αλλά δεν πάει και άσχημα. Εχουν γραφτεί να ψηφίσουν 150.000 πολίτες (μέσω επιστολής) εκ των οποίων οι 105.000 ζουν εδώ και οι 45.000 εκτός χώρας, έχουμε ακόμα μια εβδομάδα να δούμε πόσοι ακόμα θα γραφτούν.





Νίκος Α. Versus Βελόπουλος


-Υπάρχουν και χειρότερα βέβαια, οι εγχώριοι ερευνητές θεωρούν ότι όπως και να ‘χει ο Ανδρουλάκης την έχει χάσει τη δεύτερη θέση γιατί η διαφορά του πια από τον Κασσελάκη είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, εκτός αν έχει δίκιο ο good old Stan και επικρατήσει στο τέλος το… Πασοκιστάν. Αν όμως δεν συμβεί αυτό, λένε στο Μ.Μ, μπορεί και να ‘χουμε τον Βελόπουλο τρίτο, με δεδομένο ότι έχει συνήθως και κάποια «κρυφή ψήφο» ένα ακροδεξιό κόμμα όπως η Ελληνική Λύση.





Και αν συμβεί;





-«Και τι θα γίνει αν ο Νίκος Α. χάσει με διακριτή διαφορά από τον Κασσελάκη, δηλαδή πάμε σε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που δείχνουν σήμερα τα γκάλοπ;», ρώτησα την πράσινη πηγή μου και μου είπε ότι θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Αν είναι πολύ βαρύ θα πάμε σε πίεση στον Νίκο Α. για σύγκληση οργάνων (πεθαίνω για αυτή την ατάκα, μου θυμίζει τα νιάτα μου) και εκλογές από τη βάση. Υποψήφιοι που να στέκονται απέναντι στον «θυμωμένο αρχηγό» υπάρχουν; Μου λένε «ναι», αν και ο Νίκος είναι ξεφτέρι στα εσωκομματικά και στην ίντριγκα (τελικά, μόνο σε αυτά φαίνεται ότι είναι) υπάρχουν ο Γερουλάνος, ο Χριστοδουλάκης οι βασικοί και ίσως ο Χρηστίδης και η Γιαννακοπούλου. Αλλωστε, μην τον γρουσουζεύουμε τον άνθρωπο, άσε να δούμε τι θα πουν οι κάλπες και μετά ξανασυζητάμε.


Πώς πάνε οι υποψήφιοι;





-Ρώτησα μιας και βρήκα χαλαρή την πηγή (Μ.Μ) χθες «πώς πάνε οι υποψήφιοι της ΝΔ;» και μου είπαν ότι η πρώτη τριάδα είναι ο Αυτιάς, η Βόζεμπεργκ και ο Μεϊμαράκης, μετά έχουμε μια πεντάδα που είναι ο Τσιόδρας, ο Μπελερής, η Μελέτη, ο Κυμπουρόπουλος και ο Κεφαλλογιάνης, ενώ στη δεκάδα βλέπουν -ως έκπληξη- τη Χριστοφιλοπούλου.





Nammos – Συννεφάκια…


-Να πούμε και κανένα πιο χαλαρό, μου λένε ότι υπάρχουν παράπονα και καβγαδάκια μεταξύ των νέων βασικών μετόχων του Nammos (ένα Αμπου Ντάμπι fund και Πέτρος Στάθης) και των πρώην ιδιοκτητών, αλλά ακόμα μετόχων και μάνατζερ Ζαννή και Σάμυ. Αιτία το budget για το νέο Nammos στις Κάννες που είπαν στα αφεντικά ότι θα κοστίζει 30 εκατ. ευρώ και τελικά τους πήγε ο λογαριασμός στο πενηντάρικο. Και ξέρετε, οι Άραβες δεν είναι και… τόσο Αραβες όταν μιλάμε για δουλειές και λεφτά, ούτε και τους νοιάζει πώς θα βγει η ζωή, το σκάφος, το σπίτι και τα έξοδα των δυο συνεταίρων τους. Τέλος πάντων, τα παιδιά, τα ελληνόπουλα του Nammos, την ξέρουν τη δουλειά και πάντα ήταν σπάταλοι, ανοιχτοχέρηδες, ρε αδερφέ, ακόμα και με αυτό που λένε other people’s money. Θα βρεθεί η άκρη, άντε να αλλάξουν λίγο τα ποσοστά.


Αγαπημένε μου SSM, σου γράφω γιατί περιμένω 12 χρόνια να δω μέρισμα





-Και μετά το χαλαρό διάλειμμα, αλλάζω ενότητα και περνώ στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από τις τράπεζες, οι οποίες έστειλαν το Σαββατοκύριακο στη Φραγκφούρτη τα αιτήματά τους για τα μερίσματα και πλέον αναμένεται η απάντηση. Σημειώστε πως την περασμένη εβδομάδα ο SSM έκανε έναν κύκλο επαφών με όλες τις συστημικές τράπεζες, οπότε τα όποια μηνύματα έχουν εμπεδωθεί και συνεπώς δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά το ύψος του μερίσματος που αιτήθηκε η κάθε τράπεζα.


Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες ο ΥΠΟΙΚ


-Κατά τα λοιπά, να αναφέρω πως μια αγωνία φαίνεται να βασανίζει τον ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τα retail τμήματα των τραπεζών για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Η εγρήγορση στο ΥΠΟΙΚ είναι επειδή στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για επιχειρήσεις που δεν βρήκαν διαθέσιμο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης τον Μάρτιο, όπως και τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πως θα αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποιο σύγχρονο που δεν απαιτεί ενέργειες διασύνδεσης. Ο Χατζηδάκης έχει δηλώσει αρκετές φορές πως δεν θα δοθεί καμία παράταση, καθώς η εικόνα που έχει είναι ότι το 90% των επιχειρήσεων έχουν προβεί στη διασύνδεση.


Τα δυο “παρθένα” πακέτα κόκκινων δανείων που διεκδικούν όλοι οι μεγάλοι


-Σήμερα Δευτέρα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το πακέτο των δανείων της PQH χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,3 δισ., για το οποίο υπάρχουν δυο διεκδικητές. Η πραγματική μάχη για τα χαρτοφυλάκια της PQH ξεκινά τη Δευτέρα 13 Μαΐου, όπου θα δοθούν οικονομικές προσφορές για τα δύο πακέτα δανείων με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 3,5 δισ. Για τα δυο συγκεκριμένα πακέτα έχουν παραταχθεί όλα τα μεγάλα ονόματα καθώς «παρών» έχουν δηλώσει η σύμπράξη των Fortress, BAIN, DK, η Lone Star, η Carval, η Brace Bridge κ.ά. Να σημειωθεί ότι τα δύο πακέτα της PQH με τα εταιρικά και τα άλλα δάνεια με εξασφαλίσεις, περιλαμβάνουν και τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας τα οποία μπορεί να θεωρηθούν και “παρθένα”, υπό την έννοια ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί.


Η ώρα των αποφάσεων για την Elpedison – Στην Αθήνα οι Ιταλοί


-Σε ελληνικά ή ιταλικά χέρια θα περάσει τελικά ο έλεγχος της Εlpedison; Αυτό αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, για την αλλαγή σκυτάλης της μεγάλης εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η οποία ξεκίνησε με τέσσερις μετόχους (Hellenic Energy, Edison, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ), πέρασε σε δύο (στους δύο πρώτους) για να καταλήξει τελικά στον έλεγχο ενός. Ποιος θα είναι αυτός; Θα φανεί πολύ σύντομα, αφού μέχρι τις αρχές καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει το deal. Αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη της ιταλικής Edison κορυφώνοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αφού είναι πλέον ειλημμένη απόφαση το βελούδινο διαζύγιο Hellenic Energy και Ιταλών. Η εταιρεία με τους 315.000 πελάτες συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και των δύο μετόχων, αν και στο παιχνίδι έχει προστεθεί εσχάτως και ένας τρίτος μεγάλος παίκτης της αγοράς που παίζει ως ένας ισχυρός μπαλαντέρ μετοχικών ανακατατάξεων σε περίπτωση που αποκτήσουν το 100% των μετοχών τα πρώην ΕΛΠΕ.


Ενεργειακή συνάντηση κορυφής στην Ξάνθη


-Και ολοκληρώνω τα ενεργειακά περνώντας από το επικείμενο deal της Εlpedison στην ενεργειακή συνάντηση κορυφής που θα γίνει στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα η Sunlight του Ομίλου Olympia (Π. Γερμανός) έχει προσκαλέσει το σύνολο των μεγάλων παικτών της αγοράς - στην Ελλάδα, στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη. Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 25 Απριλίου και στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονται μεγάλα ονόματα του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες του Ομίλου για την αποθήκευση ενέργειας, στην οποία έχει επενδύσει στρατηγικά η Sunlight, με αιχμή το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.


Δεν ξέρω για τα αλουμίνια, αλλά από προβλέψεις στην Alumil δεν πάνε καλά


-Προ τετραμήνου, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, η Alumil του Γιώργου Μυλωνά ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο press trip αλλά και διαδικτυακά για τις προοπτικές του ομίλου, τις επενδύσεις, τα νέα προϊόντα της κ.λπ. Μεταξύ άλλων έγινε εκτίμηση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του 2023, βάσει της οποίας ο κύκλος εργασιών θα ανέρχονταν στα 399 εκατ. και τα EBITDA στα 37 εκατ. Την Παρασκευή η Alumil δημοσιοποίησε τις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση 2023, σύμφωνα με τις οποίες εμφάνισε κύκλο εργασιών 404 εκατ. ευρώ και ΕΒΙΤDA 32 εκατ. ευρώ, απόκλιση δηλαδή 5 εκατ. ευρώ ή 13% χαμηλότερα από το guidance για τη λειτουργική κερδοφορία. Άραγε, τι μεσολάβησε σε αυτές τις 15 περίπου ημέρες μέχρι το τέλος του 2023 ώστε να πέσει τόσο έξω η διοίκηση στην εκτίμησή της; Η εταιρεία επικαλείται συνολικά τη ραγδαία μείωση της τιμής της πρώτης ύλης του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων (LME) που συμπαρέσυρε τις τιμές πώλησης προς τα κάτω και επέδρασε στην κερδοφορία, αν και στο τέλος του έτους υπήρξε ισχυρή άνοδος της τιμής. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά είναι μεγάλη και έκανε εντύπωση στην αγορά, τόσο για την απόκλιση όσο και για τη συνολική μείωση, αφού τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, έναντι 56,5 εκατ. ευρώ του 2022, μειωμένα κατά 43%. Και δεν είναι μόνο αυτό: η βουτιά στα προ φόρων κέρδη ανέρχεται σε 82% αφού ανήλθαν σε 6,5 εκατ. περίπου, έναντι 34,6 εκατ. περίπου το 2022. Η κάθετη υποχώρηση, λέει η διοίκηση, οφείλεται στις συναλλαγματικές διαφορές που προέκυψαν στις θυγατρικές σε Αίγυπτο και στην Τουρκία, λόγω υποτιμήσεων των τοπικών νομισμάτων, καθώς και από αύξηση δαπανών διαφήμισης, μεταφορικών και πρόσθετων προβλέψεων για απομείωση εμπορικών και λοιπών απαιτήσεων. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αρνητικής επίδοσης οφείλεται στο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η Alumil, παρά τις ρυθμίσεις που έχει εξασφαλίσει, συνεχίζει να έχει καθαρό δανεισμό 145 εκατ. ευρώ και ως αποτέλεσμα των επιδόσεών της ο δείκτης του καθαρού δανεισμού προς τα EBITDA αυξήθηκε κατά 70% και διαμορφώνεται σε 4,52 κατά τη χρήση 2023, από 2,66 στη χρήση 2022.


“Κούρεμα” στον τζίρο των τυχερών παιχνιδιών: Στα 2,5 δισ. από 7,2 δισ.


-Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει με πηχυαίους τίτλους «Οι Έλληνες έπαιξαν τόσα δισεκατομμύρια στον τζόγο», συνοδευόμενα από έναν εντυπωσιακό αριθμό; Πολλοί όμως αγνοούν ή προτιμούν να μη λαμβάνουν υπόψη πως στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα κέρδη που ξαναποντάρονται και τα διάφορα bonus, εγγραφής, παικτών και άλλες προωθητικές ή εμπορικές ενέργειες, κυρίως στον ιντερνετικό τζόγο και στα VLTs. Η Επιτροπή Παιγνίων αποφάσισε λοιπόν να προσαρμόσει τα μεγέθη σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Με βάση στοιχεία που δόθηκαν προ ημερών, το πρώτο δίμηνο του 2024 ο αναμορφωμένος τζίρος (TGR) της αγοράς παιγνίων, αυτός που πραγματικά παίχτηκε δηλαδή, διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τη μεθοδολογία που μέχρι σήμερα είχε ακολουθηθεί το ποσό αυτό εμφανίζεται στα 7,2 δισ. ευρώ.


Σε ποια Ανεξάρτητη Αρχή ερευνούν τους τίτλους γλωσσομάθειας


-Μέσα στο πλήθος των αποφάσεων των υπουργείων, των εκατοντάδων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και των ανεξάρτητων αρχών που λαμβάνονται καθημερινά, υπάρχουν και αρκετές που, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, μοιάζουν… παράξενες. Για παράδειγμα, στις αρχές Απριλίου ελήφθη μια απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για «την έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης, που αφορά σε έξοδα για τη διενέργεια αυτεπάγγελτου ελέγχου επιβεβαίωσης τίτλων γλωσσομάθειας των υπαλλήλων της Αρχής». Η απόφαση βεβαίως δεν είναι στον αέρα καθώς εδράζεται αφενός σε σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφετέρου σε αίτημα του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων της ΡΑΑΕΥ. Παρά ταύτα, είναι ένα ερώτημα, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτός ο «αυτεπάγγελτος έλεγχος» επιβεβαίωσης τίτλων γλωσσομάθειας των υπαλλήλων της Αρχής; Φαντάζομαι ότι όσοι επικαλούνται τη γνώση κάποιων ξένων γλωσσών έχουν καταθέσει και τα θεωρημένα αντίστοιχα πτυχία. Μήπως θα… ξαναδώσουν εξετάσεις; Για την ιστορία πάντως, τα έξοδα είναι 2.500 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24% (600 ευρώ), ήτοι συνολικού ύψους 3.100 ευρώ, «συμπεριλαμβανομένης κάθε άλλης επιβάρυνσης».


Τα μεγάλα κεφάλια της Mondelez στην Αθήνα για δουλειές


-Σύσσωμη η διοίκηση και όλοι οι ανώτεροι διευθυντές του πολυεθνικού κολοσσού Mondelez International βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριό τους που κάθε χρόνο γίνεται και σε άλλο μέρος του κόσμου. Πάνω από 300 στελέχη της πολυεθνικής απ’ όλον τον κόσμο κατέλυσαν σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών, ενώ η πολυεθνική μίσθωσε το Ζάππειο Μέγαρο όπου και πραγματοποιήθηκε το συνέδριο ηγεσίας. Μαζί τους και ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής Ντιρκ Βαν ντε Πουτ, ο οποίος ως όριζε εξάλλου ο ενδυματολογικός κώδικας εμφανίστηκε με casual και απαραίτητο αξεσουάρ τα γυαλιά ηλίου! Το πρόγραμμα των στελεχών είχε και αρκετή διασκέδαση αλλά και ξεναγήσεις στην Αθήνα. Στα σοβαρά θέματα… συζητήθηκαν βέλτιστες πρακτικές για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του Ομίλου, αλλά και την β που έχει ανακοινώσει ο Βαν ντε Πουτ. Μετά την εξαγορά της Chipita και την αναβάθμιση του status της Ελλάδας ως περιφερειακή βάση της Mondelez, για το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και το σύνολο της ΝΑ Ευρώπης, τα ταξίδια του Βαν ντε Πουτ και της διοικητικής ομάδας του Ομίλου στην Αθήνα έχουν αυξηθεί!


Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους…


-Σήμερα το απόγευμα στις 6, ο Υπουργός Μεταφορών θα συναντήσει, για πρώτη φορά, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού, παράλληλα με την αναγέννηση του δικτύου και τη λειτουργική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου. Το νέο Δ.Σ. θα αναλάβει να απορροφήσει την ΕΡΓΟΣΕ (διαχειρίζεται τις γραμμές και τα ακίνητα) στον Ενιαίο Σιδηροδρομικό Φορέα της χώρας και να υλοποιήσει τάχιστα τα έργα αποκατάστασης του δικτύου στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, θα αναπτύξει το σιδηροδρομικό δίκτυο προς τα «λιμάνια στρατηγικής σημασίας» (π.χ. Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα κ.λπ.) παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση και την ασφάλεια του επιβατικού έργου. Προς το παρόν, δεν θα απορροφηθεί από τον Ενιαίο Σιδηροδρομικό Φορέα η ΓΑΙΑΟΣΕ, αφού αυτή ανήκει στο Υπερταμείο και λειτουργεί ακόμη ως ενέχυρο για τον δανεισμό της χώρας. Θα απορροφηθεί ωστόσο, το τροχαίο υλικό (βαγόνια, μηχανές κ.λπ.) της ΓΑΙΑΟΣΕ που δεν ενδιαφέρει τους δανειστές. Ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης (πρ. Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου), σε συνεργασία με άλλες δύο δικηγόρους, έναν ορκωτό λογιστή, έναν οικονομολόγο ειδικευμένο σε χρηματοπιστωτικά ζητήματα κι έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα αναλάβουν να αλλάξουν την εικόνα αλλά και το περιεχόμενο του Ελληνικού Σιδηρόδρομου. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους…


Η… Σταχτοπούτα της Πληροφορικής (και άλλες ιστορίες με την ΕΚ)


-Καθόλου τυχαία δεν είναι η μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο της Πληροφορικής, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Την όρεξη των επενδυτών έχει προφανώς ανοίξει η ιστορία της «μικρής Σταχτοπούτας», της Entersoft που ξεκίνησε ταπεινά στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά αφού αξιοποίησε την ελληνική κεφαλαιαγορά για την οργανική της ανάπτυξη, αλλά και για την εξαγορά αρκετών μικρών επιχειρήσεων. Τώρα που η Entersoft αποχωρεί από το ταμπλό, αφού εξαγοράστηκε από τον Όμιλο του Πάνου Γερμανού, οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής ονειρεύονται κι αυτές την έλευση ενός πριγκιπόπουλου που θα προσφέρει τίμημα 20 φορές τα λειτουργικά τους κέρδη για να τις εξαγοράσει. Αφήνω τώρα κάτω την… αγιαστούρα, για να αναφέρω πως κάτι άκουσα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει πάρει τους υπεύθυνους της Entersoft από το αυτί για τις ανακοινώσεις που έβγαζαν πως δεν έχουν ιδέα, ενώ εξαγοράζονταν. Πώς το λέμε, παραπλάνηση επενδυτικού κοινού ή κάτι τέτοιο. Καλά ξεμπερδέματα.


Ένα καλύτερο φεγγάρι για το Χρηματιστήριο







Το σουηδικό (χρηματιστηριακό) θαύμα


-Την εποχή που στην Ελλάδα ταλαιπωρούμαστε από το δίλημμα εάν συμφέρει στο ελληνικό Χρηματιστήριο η αναβάθμισή του στις ώριμες κεφαλαιαγορές, στη Σουηδία απλώς μετρούν τα κέρδη τους από τη δημιουργία μιας μικρής αλλά βαθιάς και αποτελεσματικής χρηματιστηριακής αγοράς. Η Σουηδία έχει σήμερα μία από τις βαθύτερες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη. Σε μια εποχή που το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, παλεύουν για να προσελκύουν δημόσιες εγγραφές νέων εταιρειών και υποφέρουν από την πτώση του όγκου συναλλαγών, η Σουηδία ξεχωρίζει για το ότι έχει, σε σχέση με το μέγεθός της, μια ακμάζουσα κεφαλαιαγορά που υποστηρίζεται από χιλιάδες επενδυτών και προσελκύει δεκάδες ξένες εταιρείες που στριμώχνονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Τα τελευταία 10 χρόνια, 501 εταιρείες έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, περισσότερες από το σύνολο των IPO στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία μαζί. Μια από τις αιτίες για την επιτυχία του «σουηδικού μοντέλου» είναι η επενδυτική κουλτούρα της χώρας, η οποία αφορά «τους πάντες», από τον απλό πολίτη στον δρόμο μέχρι τον πολύ συντηρητικό τραπεζίτη και επιχειρηματία μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Φυσικά τον κεντρικό ρόλο παίζουν τα περιβόητα σουηδικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οι σουηδικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα νοικοκυριά στη Σουηδία κατέχουν από το υψηλότερο ποσοστό των επενδύσεών τους σε εισηγμένες εταιρείες, ενώ διατηρούν ελάχιστα μετρητά σε τραπεζικές καταθέσεις.


-

--.gr

Related posts

Μειώθηκαν κατά 6% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο σε σχέση με την περσινή χρονιά

admin

Από την Amazon ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της Public – MediaMarkt

admin

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μπει stop σε όσους ασφαλίζουν εικονικά το σπίτι τους από φυσικές καταστροφές

admin

Όχι πια PIIGS – Τα ελληνικά και τα περιφερειακά ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πλέον τα αγαπημένα των αγορών

admin

Κοινωφελής Εργασία – ΟΑΕΔ: Στην τελική ευθεία οι αιτήσεις για 25.000 ανέργους – Πότε ξεκινούν

admin

ΕΚΤ: Δρομολογεί νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων – Υποχωρούν οι αποδόσεις

admin

Κικίλιας: Ο τουρισμός αυξάνει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας

admin

Χρέη στην εφορία: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι αφήνουν… «φέσι»

admin

Στο «κόκκινο» η Wall Street – Όλα τα «φώτα» στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

admin