Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι πια PIIGS – Τα ελληνικά και τα περιφερειακά ευρωπαϊκά ομόλογα είναι πλέον τα αγαπημένα των αγορών

Μια αξιοσημείωτη αντιστροφή ρόλων βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την

ευρωζώνη

, μόλις μια δεκαετία μετά από μια σειρά δημοσιονομικών κρίσεων που παραλίγο να διαλύσουν το ενιαίο νόμισμα.

Τότε ήταν οι λεγόμενες περιφερειακές χώρες Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία (PIIGS) που είχαν προκαλέσει την οργή των επενδυτών, αφού δημιούργησαν τεράστια χρέη.

Τώρα είναι οι χώρες του πυρήνα, η Γερμανία και η Γαλλία, που πρέπει να δίνουν όλο και περισσότερες εξηγήσεις εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων και δημοσιονομικών σχεδίων που ξεπερνούν τα όρια της ΕΕ.

Αν και δεν αναμένεται μια επανάληψη της αναταραχής του 2012, το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών, οι οποίοι στρέφονται προς τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα έναντι των παραδοσιακά ασφαλέστερων χρεογράφων, υπολογίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις, καθώς οι καταστάσεις αλλάζουν.

Η JPMorgan Asset Management έχει επωμιστεί ισπανικό χρέος μαζί με τη Neuberger Berman, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν επίσης την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η Goldman Sachs Group και η Societe Generale προβλέπουν ότι τμήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν το επόμενο έτος.

Η μεταστροφή είναι τέτοια που η Commerzbank υποστηρίζει ότι οι «παραδοσιακοί» τίτλοι είναι πλέον παρωχημένοι. Αυτό θα σήμαινε το τέλος όχι μόνο των όρων «πυρήνας» και «περιφέρεια», αλλά και του χοντροκομμένου ακρωνύμιου PIIGS, το οποίο επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που έκανε ορισμένες χώρες να χρειάζονται τεράστια πακέτα διάσωσης.

Η αλλαγή αυτή έχει περάσει κάπως απαρατήρητη λόγω των ευρύτερων καταστροφών στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Ενα σφοδρό κύμα πωλήσεων σάρωσε τα πάντα, από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα μέχρι το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, ενώ οι μικρότεροι εκδότες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, υπερίσχυσαν, με τα spreads να μειώνονται. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί σχεδόν 40 μονάδες βάσης φέτος, ενώ της Ελλάδας σε διπλάσιο ποσοστό.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, είναι στο επίκεντρο μιας σειράς κακών ειδήσεων. Η οικονομία της προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές υπονομεύονται περαιτέρω από μια δημοσιονομική κρίση.

Η γειτονική Γαλλία δέχτηκε πλήγμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της είπε να περιορίσει τις δαπάνες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ.

«Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής απαισιοδοξίας προέρχεται πραγματικά από τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Ρίμπερτ Ντίσνερ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman. «Στην πραγματικότητα οι περιφερειακές οικονομίες είναι αυτές που αντέχουν καλύτερα από τον πυρήνα».

Η θετική άποψη συνοδεύεται από αναβαθμίσεις αξιολογήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από τη Moody’s Investors Service και η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings.

Ακόμα και η Ιταλία, το «άτακτο» παιδί της Ευρώπης με τα ανεύθυνα δημοσιονομικά σχέδια, πήρε μια αναβάθμιση αυτόν τον μήνα, με τον οίκο Moody’s που απέσυρε την αρνητική προοπτική, απομακρύνοντας την Ιταλία από το χείλος του γκρεμού.

«Οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και οι θετικές προοπτικές τους αντανακλώνται στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Σιν Κου, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της SocGen. «Η αποκλίνουσα δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στην τιμολόγηση της αγοράς».

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που προσελκύουν τους επενδυτές στο χρέος της περιφέρειας: Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα στηρίξουν τα ομόλογά τους το επόμενο έτος, παράλληλα με πιο μέτρια επίπεδα καθαρών εκδόσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:Το παρασκήνιο του βρετανικού unfair: Η ενόχληση Μητσοτάκη, το τηλεφώνημα και η έκτακτη σύσκεψηΕίχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν ο παλαιοημερολογίτης ιερέας που κατηγορείται για ασέλγεια σε 12χρονο στη ΣαλαμίναΠώς σχολίασαν οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Related posts

Handelsblatt: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής

admin

Τα 10 μέτρα Μητσοτάκη για ασφαλιστικό και εργασιακό: Πώς και πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε καταβάλλονται – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

admin

ΕCOFIN: Εγκρίνεται η δόση 3,64 δισ. για την Ελλάδα και η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 33,1% στον τζίρο στην εγχώρια βιομηχανία το 2022

admin

Fitch: Οργή από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ

admin

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα

admin

myPROPERTY: Ψηφιακά η υποβολή 5 ειδικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων

admin

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ: 24ωρη απεργία στις 6 Απριλίου για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

admin