Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του – Ποιους άλλους θα δει

Στην Κίνα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πέμπτη, όπου και επισκέφθηκε την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Qiang, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, καταρχάς σας ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σας αυτή την όμορφη φθινοπωρινή ημέρα στο Πεκίνο. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Η επίσκεψή μου αντανακλά τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή τη διμερή σχέση. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο του κ. Li Keqiang, πρώην Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που αναφέρατε: ότι οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι γιορτάσαμε πέρυσι την 50ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και την κατανόηση και έχει ως οδηγό τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο χώρες μας συνδέονται με ένα πολύ σταθερό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης.

Και βέβαια, το πιο σημαντικό έγγραφο είναι η Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη πριν από 15 χρόνια. Έχω ακόμα πολύ καλές αναμνήσεις τόσο από την επίσκεψή μου στη Σαγκάη, όταν είχα την ευκαιρία να σας συναντήσω με διαφορετική ιδιότητα, αλλά και από την πολύ σημαντική επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος Xi στην Ελλάδα το 2019.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτιμούμε πολύ την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μου από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης. Αυτό αποτελεί ένα απτό δείγμα εμπιστοσύνης των Κινέζων επενδυτών στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της και ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για να συνεχίσουμε να προσελκύουμε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης, βασισμένης σε κανόνες.

Θεωρώ ότι οι δύο χώρες μας, ως κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών, μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, όπως θα περίμενε κανείς. Εκπροσωπούμε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Όπως γνωρίζετε, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας βρέθηκε πολύ πρόσφατα στο Πεκίνο και η επίσκεψη αυτή κατέδειξε το ευρύ πεδίο και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας και από πολιτιστική άποψη.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή, και προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν.

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα, προβλέπει τις εξής συναντήσεις:

-στις 11:00 (τοπική ώρα), με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κιανγκ

– στις 15:30, με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τζάο Λέτζι και

– στις 16:20, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Με τον Κινέζο πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Ποιοι τον συνοδεύουν

Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Κίνα βρίσκονται ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo). Την έκθεση, όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις, σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός. Όμως, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Χρήστου Σταϊκούρα

Την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών είχε συνάντηση με τη Διοίκηση της εταιρείας «Yutong International Holding», η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα υπογράψει τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας, η οποία είναι συνεπής με την Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ – Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, ενόψει της 6ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης: «China International Import Expo».

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν

Σε Πεκίνο και Σαγκάη ο Κώστας Φραγκογιάννης

Στην Κίνα μετέβη και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΓΓΔΟΣΕ), Μάιρα Μυρογιάννη.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού θα είναι το Πεκίνο, όπου ο κ. Φραγκογιάννης θα βρίσκεται μαζί με τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις που θα γίνουν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών και η ΓΓΔΟΣΕ θα μεταβούν στη Σαγκάη, προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια της φετινής 6ης διεθνούς εμπορικής έκθεσης China International Import Expo (CIIE), την Κυριακή καθώς και σε εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας στην Έκθεση.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με εθνικό περίπτερο βασισμένο στις θεματικές: βιομηχανία/κατασκευές, ναυτιλία, υψηλή γαστρονομία/μεσογειακή διατροφή, τουρισμός, πολιτισμός, καθώς και με κλαδικό περίπτερο στον τομέα των τροφίμων, το οποίο πλαισιώνουν εκπρόσωποι 20 ελληνικών εταιριών. Την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής στην CIIE έχει η Enterprise Greece.

Στο Μέγαρο του Λαού ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Related posts

Ολυμπιακός – Σαχτάρ: Τεράστια η σημασία αυτού του αγώνα, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

admin

Μητσοτάκης: Η νέα αναβάθμιση επιβεβαιώνει τη δυναμική πορεία της οικονομίας

admin

Ώρα μηδέν στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης τα «αντίπαλα στρατόπεδα» στην ΚΕ

admin

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής – Θα δοθούν αποζημιώσεις

admin

Αλλαγή σκηνικού και στην Ολομέλεια

admin

Η επανεμφάνιση του Τσίπρα

admin

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Αποκρουστικές οι εξαγγελίες για 16ωρο – Καταψηφίσαμε την Οδηγία της εργασιακής γαλέρας

admin

ΧΩΡΙΣ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

admin

Φίλης για Κασσελάκη: Έχει ύφος Τραμπ – Είναι η τρίτη ήττα για το κόμμα

admin