Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Κρίσιμη η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου το 2024

UBS: Κρίσιμη η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου το 2024

Οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα ανέβηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία οι δύο μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Η άνοδος κατά 2,5% για τον S&P 500 άφησε τον δείκτη σχεδόν 15% υψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό σημείο του στις 27 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, το ράλι των κρατικών ομολόγων ώθησε την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σε πτώση περίπου 33 μονάδων βάσης, την περασμένη εβδομάδα, στο 3,9%. Η απόδοση τώρα είναι σχεδόν 110 μονάδες βάσης χαμηλότερη από το μέγιστο των 16 ετών στο 5%, τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό το διπλό ράλι ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να εισέλθουν οι επενδυτές στην τελευταία εβδομάδα συναλλαγών πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τέτοιες περίοδοι θετικής συσχέτισης μεταξύ μετοχών και ομολόγων μπορεί να κάνουν ορισμένους να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξία (και την ανάγκη) της διαφοροποίησης.

Σύμφωνα με τη UBS, η διαφοροποίηση θα παραμείνει εξαιρετικά σημαντική, όσο ποτέ άλλοτε, ενόψει του 2024.

Η αρνητική συσχέτιση μεταξύ μετοχών και ομολόγων φαίνεται πιθανό να επανέλθει, καθώς ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τους στόχους της κεντρικής τράπεζας το επόμενο έτος.

Τα τριμηνιαία στοιχεία, που πηγαίνουν 100 χρόνια πίσω, δείχνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ μετοχών και ομολόγων τείνει να είναι αρνητική όταν ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 0-2% και θετική όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 5%. Κατά τη διάρκεια των άλλων περιόδων, όταν ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο εύρος 2-5%, η συσχέτιση μετοχών-ομολόγων είναι γενικά ασθενής. Καθώς η οικονομία επιβραδύνεται προς το 2024, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα μειωθεί στο 2,4%, εντός του εύρους του στόχου της. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα περιμέναμε ότι η διαφοροποίηση θα αρχίσει και πάλι να εξυπηρετεί την παραδοσιακή της λειτουργία, δηλαδή τη μείωση της μεταβλητότητας του χαρτοφυλακίου.

Οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί, γεγονός που αυξάνει τη σημασία της διαφοροποίησης σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και περιοχές.

Η πολιτική και η γεωπολιτική θα μπορούσαν να διαδραματίσουν υπέρμετρα σημαντικό ρόλο για τις αγορές το επόμενο έτος. Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παραμένει ρευστός -με τη δυνατότητα να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο και να αναστατώσει τις αγορές. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχει, επίσης, τη δυνατότητα να προκαλέσει μεταβλητότητα. Και οι κομματικές αναταραχές σχετικά με τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ έχουν γίνει πιο έντονες. Συνολικά, το 2024 θα είναι μια χρονιά με ρεκόρ εκλογών, με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ψηφοφόρους σε 50 χώρες να προσέρχονται στις κάλπες. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε ασταθείς αποδόσεις σε συγκεκριμένες χώρες, τομείς και κλάδους. Αυτό το σκηνικό καθιστά τη διαφοροποίηση ιδιαίτερα χρήσιμη.

Οι εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων μπορούν να βελτιώσουν τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις σε αβέβαιους καιρούς.

Το κλίμα της αγοράς προσαρμόστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 2023, σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών – με τους φόβους για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία για «επιθετική» χαλάρωση. Τέτοιες μετατοπίσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν και στο επόμενο έτος, ιδίως δεδομένου ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τις μειώσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να προηγούνται κατά πολύ των προβλέψεων της ίδιας της Fed. Από τις 18 Δεκεμβρίου, τα προθεσμιακά συμβόλαια Fed Funds αναφέρουν περίπου 145 μονάδες βάσης για την χαλάρωση το επόμενο έτος, με τη μέση πρόβλεψη των κορυφαίων στελεχών της Fed να προβλέπουν μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν θέσεις σε μακροοικονομικά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία είναι ιδιαίτερα καλά στο να αξιοποιούν τα μεταβαλλόμενα μακροοικονομικά περιβάλλοντα, τις στροφές των κεντρικών τραπεζών και τις μεταβάσεις της αγοράς. Η UBS θεωρεί, επίσης, πιθανό να σημειωθούν υπεραποδόσεις σε μια σειρά από εναλλακτικές στρατηγικές. Με τα επιτόκια να παραμένουν, πιθανότατα, πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και τα επίπεδα χρέους αυξημένα, βλέπουμε να διευρύνεται η διασπορά μεταξύ ισχυρότερων και ασθενέστερων πιστωτών. Αυτό δημιουργεί πληθώρα ευκαιριών για τα κεφάλαια αρμπιτράζ, επιτρέποντας στους διαχειριστές να κάνουν επιλογές με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση. Φυσικά, οι επενδυτές πρέπει να είναι πρόθυμοι και ικανοί να ανεχθούν τη χαμηλότερη ρευστότητα και άλλους κινδύνους που συνδέονται με την κατανομή κεφαλαίου σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Έτσι, όπως λέει η UBS, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές, ώστε να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα των ισορροπημένων, γεωγραφικά διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων πολλαπλών στοιχείων.

#UBS #ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ_ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ #επιτόκια #πληθωρισμός

Related posts

Ομόλογο Ideal: Μεταξύ 5,5% και 5,9% το εύρος απόδοσης

admin

Σαράντης: Στο 5% μειώθηκε η συμμετοχή της Goldman Sachs

admin

Χρηματιστήριο: Όλα ανοιχτά 3 βήματα πριν την ολοκλήρωση του α’τριμήνου

admin

ΟΛΘ: Καθαρό μέρισμα 1,37 ευρώ/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Optima: Στα 17,4 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για τη ΔΕΗ

admin

Interwood: Παράταση στην περίοδο άσκησης του δικαιώματος στην ΑΜΚ

admin

Bullish η JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές

admin

Edison: Στο €1,62 η αξία της μετοχής της Intralot

admin

Τέρνα Ενεργειακή: «Ναι» ομολογιούχων για αλλαγή χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων

admin