Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία διαμηνύει στη Φινλανδία ότι θα “απαντήσει” στο αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Τρίτη τον πρέσβη της Φινλανδίας στη χώρα προκειμένου να του επιδώσει διαμαρτυρία για την συμφωνία της χώρας με την Ουάσιγκτον που παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ευρεία πρόσβαση στα αρκετών χιλιομέτρων σύνορα που έχει το νέο μέλος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Η Μόσχα ενημέρωσε τον Φιλανδό πρέσβη ότι “δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας, καθώς απειλούν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές αποφάσεις της Φινλανδίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ”, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία έγινε φέτος το νεότερο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ εν μέσω φόβων για την ασφάλειά της μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τη Δευτέρα η Ουάσιγκτον και το Ελσίνκι προβλέπει την ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη και παροχή βοήθειας στη Φινλανδία σε περίπτωση σύρραξης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των δύο χωρών πριν από την ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15 εγκαταστάσεις και περιοχές στη Φινλανδία όπου ο στρατός των ΗΠΑ θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση και όπου μπορεί επίσης να αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αεροπορικών βάσεων και ενός στρατιωτικού λιμανιού.

Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ήδη από την Παρασκευή ότι η συμφωνία θα “αποτελούσε προφανή απειλή για εμάς” και είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις του με το Ελσίνκι.

Related posts

Λευκός Οίκος: Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Βρετανία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία

admin

Σουδάν: 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Όμντουρμαν

admin

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τις συγκρούσεις γιατί η Βηρυτός θα μπορούσε να γίνει νέα Γάζα

admin

Η Ολλανδία δωρίζει επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία

admin

Μπάιντεν: Στείλαμε στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ

admin

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα

admin

Φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει την ψήφιση του ν/σ για τη νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Βέλγος πρωθυπουργός: Αντιπαραγωγική η μη ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία θα διπλασιάσει το 2024 τη στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

admin