Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία “ουραγός” στην ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών το 2025, προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Οι “σαθρές” προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου το έχουν βάλει στην πορεία να γίνει η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών το 2025, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2024, χαμηλότερα από προηγούμενη πρόβλεψη περί 0,7% και λιγότερο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της G7 εκτόςτης Γερμανίας (0,2%), δήλωσε την Πέμπτη ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, η βρετανική οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 1% το 2025, πίσω από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού θα συνεχίζουν να αποτελούν “βαρίδι”.

Η καθοδική πρόβλεψη έρχεται καθώς η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με την πρόβλεψη ανάπτυξης να παραμένει σταθερή στο 3,1% το 2024, πριν αυξηθεί μετρίως στο 3,2% το 2025.

“Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια ανάκαμψη σε πολλά μέρη του κόσμου”, δήλωσε ο Alvaro Pereira, διευθυντής του κλάδου μελετών πολιτικής του ΟΟΣΑ, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η ανάπτυξη μεταξύ των προηγμένων χωρών το επόμενο έτος αναμένεται να έχει ηγέτη τη βόρεια Αμερική, με προβλέψεις για “ισχυρή ανάπτυξη” 2,6% στις ΗΠΑ το 2024. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή, αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο έτος μετά από ένα υποτονικό 2024.

Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι υπάρχουν επίσης σημάδια ισχύος. Στην Κίνα, όπου η οικονομία έχει δυσκολευτεί εν μέρει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά ακινήτων, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, για τις οποίες ο Pereira είπε ότι ήταν “καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν”.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι παγκόσμιες προοπτικές αποτελούν ένδειξη ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να καταπνίξουν τον πληθωρισμό έχουν παραγάγει αποτέλεσμα.

“Η νομισματική πολιτική κάνει εκείνο που θα έπρεπε να κάνει. Τα πραγματικά εισοδήματα αρχίζουν να ανακάμπτουν. Αυτό θα βοηθήσει την κατανάλωση. Πιστεύουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται”.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο αναλυτής του ΟΟΣΑ, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο ισχυρή θα είναι η παγκόσμια ανάκαμψη, ιδίως καθώς οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν σημάδια απόκλισης σε σχέση με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

“Ο κίνδυνος είναι προφανώς εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι πιο επίμονος απ’ όσο αναμένουμε, η νομισματική πολιτική να παραμείνει περιοριστική για λίγο περισσότερο”, σημείωσε ο Pereira.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός μεταξύ των 38 χωρών-μελών του αναμένεται να μειωθεί στο 5% το 2024 από 6,9% το 2023, πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,4% το 2025. Μέχρι το τέλος του 2025, ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει επιστρέψει στον στόχο του 2% στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Related posts

Apple: Καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στο β’ τρίμηνο χρήσης

admin

Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα του Καραμπάχ – Δεν υπάρχει νερό, νοσοκομεία, νεκτροτομείο, έχουν μείνει μονάχα ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ

admin

Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε σε αποστολή του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο μετά την έξοδο 100.000 Αρμενίων, λέει το Παρίσι

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυναν οι καταναλωτικές δαπάνες και ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

admin

Γέλεν: Από 1η Ιουνίου δύσκολο να γίνονται όλες οι πληρωμές χωρίς αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους

admin

Ρωσία: Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους στο Μπέλγκοροντ

admin

Η οικονομία της Τουρκίας επιβραδύνθηκε το β’ τρίμηνο του 2023 – Στο 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ

admin

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία και μόνο θα αποφασίσει πότε είναι κατάλληλες οι συνθήκες για ειρηνευτικές συνομιλίες

admin

Υπερδνειστερία: “Drone έπληξε στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία”, λένε οι αρχές

admin