Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα του Καραμπάχ – Δεν υπάρχει νερό, νοσοκομεία, νεκτροτομείο, έχουν μείνει μονάχα ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ

Μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν πίσω στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων ασθενών, αναπήρων και ηλικιωμένων, δήλωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) την Τρίτη, περιγράφοντας τους άδειους δρόμους ως “σουρεαλιστική κατάσταση”.

“Η πόλη είναι πλέον εντελώς έρημη”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της ΔΕΕΣ, Μάρκο Σούτσι, μέσω βιντεοσύνδεσης από την πρωτεύουσα του Καραμπάχ, γνωστή ως Στεπανακέρτ στην Αρμενία και Χανκέντι στο Αζερμπαϊτζάν.

“Τα νοσοκομεία… δεν λειτουργούν, το ιατρικό προσωπικό έφυγε, οι αρχές του διοικητικού συμβουλίου ύδρευσης έφυγαν, έφυγε και ο διευθυντής του νεκροτομείου. Έτσι, το σκηνικό είναι αρκετά σουρεαλιστικό”.

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρασε ξανά στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο ανήκε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης (έχοντας όμως τότε υψηλό βαθμό αυτονομίας) πριν από περίπου 10 ημέρες, μετά από μια επιχείρηση-αστραπή των αζερικών δυνάμεων, που οδήγησε τους Αρμένιους αποσχιστές που διοικούσαν την περιοχή εδώ και 30 και πλέον χρόνια σε συνθηκολόγηση.

Μολονότι το Μπακού εγγυήθηκε διακηρυκτικά την ασφάλεια των Αρμένιων αμάχων που διέμεναν στην περιοχή, οι τελευταίοι, φοβούμενοι αντίποινα, εγκατέλειψαν μαζικά την περιοχή με κατεύθυνση την Αρμενία.

Related posts

Πυροβολισμοί σε κεντρικό δρόμο των Βρυξελλών – Πληροφορίες για τρεις τραυματίες

admin

Η Ουκρανία ξεκίνησε τις συζητήσεις με τη Βρετανία για εγγυήσεις ασφαλείας

admin

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ δηλώνει ότι το σχέδιο “Ρουάντα” θα λειτουργήσει

admin

Ο “αντι-Μενέντεζ” Μπέν Κάρντιν φέρνει αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε Τουρκία και Αίγυπτο

admin

Βατικανό: Νέα έκκληση υπέρ της ειρήνης στο μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για το Καθολικό Πάσχα

admin

Σλοβακία: Η παραπληροφόρηση κατακλύζει τη χώρα ενόψει των εκλογών του Σαββάτου

admin

Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι έτοιμη για περαιτέρω συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

admin

“Η Σάνι Λουκ βρισκόταν στην Ελλάδα τρεις ημέρες πριν δολοφονηθεί από τη Χαμάς” λέει ο πατέρας της

admin

Νετανιάχου: “Μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης” θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων

admin