Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο “αντι-Μενέντεζ” Μπέν Κάρντιν φέρνει αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε Τουρκία και Αίγυπτο

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επεσήμανε την Πέμπτη πιθανές αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν την Αίγυπτο, την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα θέματα σε όλο τον κόσμο καθώς ανέλαβε την ισχυρή ηγεσία της επιτροπής, αντικαθιστώντας τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

Οι μπελάδες Μενέντεζ

Ο γερουσιαστής Μπεν Καρντίν, βετεράνος Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, θα έχει μια συντομευμένη θητεία ως επικεφαλής της επιτροπής επειδή η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και δεν επιδιώκει να επανεκλεγεί. Σχολιάζοντας το ότι κληρονόμησε απροσδόκητα την προεδρία, με τη δύναμή που αυτή έχει να συμβάλλει στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τον υπόλοιπο κόσμο, περιέγραψε την κατάστασή του ως μια στιγμή που “τσιμπιέσαι να δεις αν είναι αλήθεια”.

Ο Καρντίν μίλησε στους δημοσιογράφους κάτω από τον πολυέλαιο και τη θολωτή οροφή της ιστορικής αίθουσας της επιτροπής του 19ου αιώνα την πρώτη του ολόκληρη μέρα στα νέα του καθήκοντα.

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου με τις κατηγορίες ότι αυτός και η σύζυγός του, Ναντίν, δέχτηκαν δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων μετρητών και ράβδων χρυσού σε συναλλαγές που περιλάμβαναν τη χρήση της θέσης του ως προέδρου επιτροπής για να επηρεάσει ορισμένες αποφάσεις πολιτικής των ΗΠΑ υπέρ της αυταρχικής κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι περιλάμβανε τη βοήθεια της κυβέρνησης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι για να ξεπεράσει τους περιορισμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιορίζουν ένα μικρό μέρος της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του έχουν δηλώσει αθώοι.

Η στάση Κάρντιν για την Αίγυπτο

Ο Καρντίν “καταδίκασε” τον Μπάιντεν για την παραίτηση από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, και δήλωσε ανοιχτός για συμφωνία για τα F-16 της Τουρκίας

Ο Καρντίν, πριν γίνει πρόεδρος, είχε καταδικάσει την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν φέτος να παρακάμψει μια απαγόρευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για 235 εκατομμύρια δολάρια από τη φετινή στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε συμφέροντα εθνικής ασφάλειας για την παραίτηση από τους περιορισμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόλο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι η Αίγυπτος δεν είχε σημειώσει καμία πρόοδο όσον αφορά την κράτηση δημοσιογράφων, συγγραφέων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων, καθώς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς την Πέμπτη εάν σκόπευε να σταματήσει τη διανομή αυτών των χρημάτων, εάν μπορούσε να τη σταματήσει, ο Καρντίν είπε ότι “εξετάζει τις επιλογές του”. Είπε ότι ήθελε να δώσει στην κυβέρνηση και σε ορισμένους βουλευτές μια ακρόαση για το θέμα πριν φτάσει σε τελική απόφαση.

Ως πρόεδρος, ο Καρντίν μπορεί να δεσμεύσει κάποια χρηματοδότηση και πωλήσεις.

Στροφή προς Τουρκία

Ο Καρντίν σηματοδότησε μία ακόμη στροφή, σχετικά με την Τουρκία, έναν εταίρο του ΝΑΤΟ που για χρόνια επιδιώκει να αγοράσει προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, αλλά έχει επανειλημμένα μπλοκαριστεί. Ο Μενέντεζ είχε δεσμεύσει την πώληση F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζοντας – εν μέρει – ότι ανησυχούσε για το ότι η Τουρκία είχε περισσότερη αεροπορική ισχύ από την Ελλάδα και ζητούσε εξασφαλίσεις ως προς το ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Ο Καρντίν κατέστησε σαφές ότι ήταν ανοιχτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις πωλήσεις, εάν είναι ικανοποιημένος με σημεία, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε πρόσθετης απειλής για την Ελλάδα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που κατέχει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ για να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, παρόλο που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης θέλουν η Σουηδία στο μπλοκ να ενισχύσει τη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Η Τουρκία έχει συνδέσει την απόκτηση των F-16 με την απόφασή της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Κάρντιν, ο οποίος παρευρέθηκε σε μια συγκέντρωση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, είπε ότι η Τουρκία έχει υποδείξει ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας το πρώτο μισό του Οκτωβρίου.

Η δύναμη των προέδρων της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να επιβραβεύουν ορισμένες βασικές αποφάσεις των ΗΠΑ καθιστά τους προέδρους της επιτροπής τουλάχιστον εξίσου γνωστούς σε ορισμένες ξένες χώρες όσο και στις ΗΠΑ.

Στην Τουρκία, ορισμένα μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν για τις νομικές δυσκολίες του Μενέντεζ. Ένα πολιτικό πάνελ του CNN Türk έδειξε σε κλίμα ευφορίας τον κατηγορούμενο γερουσιαστή ως έναν Μπομπ Σφουγγαράκη που κλαίει.

Ο Αχμέτ Χακάν, ένας δημοσιογράφος με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε τη στήλη του στην εφημερίδα Hurriyet της Κυριακής για να σχολιάσει την υπόθεση κατά του Μενέντεζ, ο οποίος είπε ότι αντιτάχθηκε στην Τουρκία “μέχρι θανάτου”.

“Μαζί μπορούμε να το γιορτάσουμε με… γέλιο: Χαχαχα!” έγραψε.

Η Σαουδική Αραβία και το Μεσανατολικό

Ο Καρντίν “ενθουσιασμένος” για την πιθανή συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, αλλά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας “πρέπει να αντιμετωπιστούν”

Ο Καρντίν αναφέρθηκε επίσης στην προπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να μεσολαβήσει για μια συμφωνία για τις πρώτες ευρείες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του συμμάχου των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας βαρέων βαρών στον Κόλπο ως “παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι στην περιοχή” και ήταν ενθουσιασμένος. Αξιωματούχοι του Μπάιντεν και άλλοι υποστηρικτές λένε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και θα ενισχύσει τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής.

“Υπάρχει αναγνώριση ότι αυτό θα συμβεί. Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές”, είπε ο Καρντίν, λέγοντας ότι έβλεπε συνομιλίες με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους “που δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε” ως μέρος αυτών των ευρύτερων διαπραγματεύσεων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Σαουδική Αραβία, ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει στη συμφωνία, ζητά από τις ΗΠΑ δεσμεύσεις για την ασφάλεια και βοήθεια για την ανάπτυξη του μη στρατιωτικού πυρηνικού τους προγράμματος .

Ο Καρντίν είπε ότι θα ήταν ενεργός στον καθορισμό των όρων για οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. “Πρέπει να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα και πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα”. Και όσον αφορά “οποιαδήποτε συμφωνία ασφαλείας που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να βοηθήσουν στην υπεράσπιση μιας άλλης χώρας για να διασφαλίσουμε ότι είναι πάντα προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να δεσμευόμαστε”, είπε.

Ζητήματα σχετικά με το φτωχό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είπε, και έδωσε στους δημοσιογράφους μια εκτύπωση μιας Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που λένε ότι βασανίστηκε και φυλακίστηκε για tweets που επικρίνουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Related posts

Απογοήτευση στη Ρώμη από την Πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος που προωθεί παγκοσμίως το Πεκίνο

admin

Ισπανία: Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξελέγη πρόεδρος της βουλής

admin

Η Ελβετία εξετάζει την αυστηροποίηση των νόμων για το ξέπλυμα χρήματος

admin

Ρεκόρ εξαγωγών για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία λιθίου της Αργεντινής

admin

Η Ουκρανία λέει πως κατέρριψε 14 από τα 17 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία τη νύχτα

admin

Γαλλία – τρομοκρατία: Έκλεισε, για λόγους ασφαλείας, το Μουσείο του Λούβρου

admin

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνηγορεί υπέρ της “αμοιβαία επωφελούς” συμφωνίας ΕΕ/Mercosur για το εμπόριο

admin

Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Βρετανία

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο

admin