Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο ιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao, καθώς το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ τον έκρινε ένοχο για τις κατηγορίες του ξεπλύματος χρήματος μέσα από την δημοφιλή πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. 

Η ποινή είναι σαφώς μικρότερη από τα τρία χρόνια φυλάκισης που είχαν προτείνει οι εισαγγελικές αρχές. Ο ίδιος ο Zhao παραδέχθηκε την ενοχή του στο δικαστήριο. 

Η Binance, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών. Εν μέσω της έρευνας, ο Zhao είχε υπογράψει τον Νοέμβριο διακανονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Ο Zhao κατηγορείται ότι εσκεμμένα παρέκαμψε τον νόμο περί εφαρμογής προγραμμάτων για την καταπολέμηση πρακτικών ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως απαιτείται. Κάπως έτσι, “επέτρεξε” στην Binance να διεκπεραιώνει συναλλαγές που αφορούσαν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Οι ΗΠΑ διέταξαν την Binance να καταβάλει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, ενώ ο Zhao συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Binance έχει μηνυθεί ξεχωριστά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission) για κακοδιαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών και τη λειτουργία παράνομου, μη καταχωρημένου χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ.

Οικονομικό έγκλημα “πρωτοφανούς κλίμακας” 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Zhao παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε “πρωτοφανή κλίμακα”, ενώ τον κατηγόρησαν και για “εσκεμμένη αδιαφορία” σχετικά με τις νομικές ευθύνες της Binance.

Ειδικότερα, σε υπόμνημα τους λίγες μέρες νωρίτερα, είχαν αναφέρει ότι υπό την καθοδήγηση του Zhao η Binance λειτουργούσε με ένα μοντέλο “Άγριας Δύσης”.

“Ο Zhao στοιχημάτιζε ότι δεν θα τον έπιαναν και ότι αν τον έπιαναν, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο σοβαρές όσο το έγκλημα”, ανέφερε το υπόμνημα.

Related posts

Η Γαλλία θέλει να εξαγοράσει “στρατηγικά” τμήματα της δραστηριότητας της Atos

admin

Τουρκία: Δασική φωτιά κοντά σε τουριστικό θέρετρο – Τεράστια επιχείρηση πυρόσβεσης

admin

Ο Νετανιάχου επιδιώκει περιφερειακή σύγκρουση, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς

admin

Επιφυλακτική η Ρωσία προς τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής Μιλέι – “Έχουμε σημειώσει ορισμένες δηλώσεις του”

admin

Το Πεκίνο εναντιώνεται στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

admin

Carrefour: Επεκτείνεται στην αγορά της Βουλγαρίας

admin

Μπιλ Γκέιτς: Ο τεχνολογικός αγώνας αφορά πλέον την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

admin

Λευκορωσία: Εργασίες για διαμόρφωση βάσης της Βάγκνερ νοτιοανατολικά του Μινσκ δείχνουν δορυφορικές εικόνες

admin

Μεσανατολικό: Η Μαλαισία απαγορεύει τον ελλιμενισμό ισραηλινών φορτηγών πλοίων στα λιμάνια της

admin