Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Jefferies: Oι πρώτες σκέψεις για το placement Πειραιώς, σύγκριση με ΕΤΕ

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Aλέξανδρος Δημητρίου επισημαίνουν ότι το placement του ΤΧΣ λαμβάνει χώρα, με αρχική διάθεση στο 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με δυνατότητα αύξησης για το υπόλοιπο 5% με εύρος τιμών προσφοράς στα 3,70-4,00 ευρώ. H τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 5 ευρώ ανά μετοχή επίπεδο που δίνει 30% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Η διαδικασία του βιβλίου θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου με τη δήλωση τιμολόγησης να δημοσιεύεται στις 7 Μαρτίου. Οι μετοχές θα πιστωθούν στους μετόχους στις 11 Μαρτίου. Το αρχικό μέγεθος της τοποθέτησης θα είναι 22% με δυνατότητα αύξησης για επιπλέον 5% – το συνολικό ποσοστό του ΤΧΣ είναι 27% (σ.σ. το οποίο και εν τέλει θα διατεθεί). Το εύρος της τιμής της προσφοράς θα κυμανθεί μεταξύ 3,70 – 4,00 ευρώ (από 0% έως 7% έκπτωση επί του κλεισίματος της Παρασκευής). Η τρέχουσα αξία του πλήρους μεριδίου 27% του ΤΧΣ είναι 1,3 δισ. ευρώ. Η αρχική κατανομή της προσφοράς είναι 85% διεθνές βιβλίο και 15% στο ελληνικό βιβλίο.

«Οι ειδήσεις αναφέρουν ήδη ότι τα βιβλία είχαν 4 φορές καλυφθεί στα 10 λεπτά μετά το άνοιγμα τους, με προσδοκίες ότι οι προσφορές θα φτάσουν τα 8-10 δισ. ευρώ ή 8 φορές υπερκάλυψη. Οι μετοχές αντιδρούν επίσης θετικά στην είδηση και σημειώνουν άνοδο περίπου 3% σήμερα το πρωί», εξηγεί ο Δημητρίου.

Το ερώτημα είναι ποιοι θα μπορούσαν να επιδιώξουν να αυξήσουν τις συμμετοχές τους και στο τέλος της εβδομάδας μπορούμε να δούμε αν θα προστεθούν νέοι μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι. Ο τύπος ανέφερε ότι η Paulson δεν επιθυμεί να μειώσει το μερίδιό της.

Τι συνέβη στην τιμή της μετοχής με την τοποθέτηση της ΕΤΕ

Η Jefferies χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ΕΤΕ για να δούμε τι θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί με την τιμή της μετοχής της Πειραιώς. Το placement για την ΕΤΕ ήταν στα 5,30 ευρώ, με έκπτωση 9% σε σχέση με το σημείο όπου οι μετοχές διαπραγματεύονταν την πρώτη ημέρα του bookbuild (το αρχικό εύρος ήταν 5,00 – 5,44 ευρώ). Η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 10% μια εβδομάδα αργότερα μετά από αυτή την ημερομηνία και τώρα κερδίζει 24% από τότε. Υπενθυμίζεται ότι το 80% διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές και το 20% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Η τοποθέτηση ήταν αρχικά 20% και αυξήθηκε σε ποσοστό 22% από το ΤΧΣ (εξακολουθεί να κατέχει 18% με την περίοδο blackout να λήγει το Μάιο) και η επόμενη τοποθέτηση πιθανότατα να γίνει τον Ιούνιο. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 8 φορές (2,9 φορές στην Ελλάδα και 8,9 φορές στο εξωτερικό.

Related posts

Χαντζηνικολάου: Δεν μπορεί να δοθεί δανεισμός σε εταιρείες που δεν πληρούν τα κριτήρια

NEWSROOM

Eurobank: Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

admin

Axia: Πώς χτυπά Ηρακλή και χρέος το φρένο στους πλειστηριασμούς

admin

Attica Bank: Στην Ellington το 69% των μετοχών της Thea Artemis

admin

Πειραιώς: Αυξάνει την τιμή-στόχο η Morgan Stanley, υψηλά περιθώρια ανόδου

admin

Γερμανία: Συλλήψεις τραπεζικών στελεχών για σκάνδαλο φοροδιαφυγής

admin

Eurobank: Παρουσίασε το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός

admin

Η Πειραιώς στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης του διεθνούς Οργανισμού CDP

admin

Alpha Bank: Σχεδόν 600 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin