Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Eurobank: Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας το 9μηνο 2023 σε ετήσια βάση, αλλά παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν αμετάβλητα καθώς αυτή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας καθώς και τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank στο Οικονομικό Δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία”.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική και στην Κεντρική Μακεδονία ενώ τα χαμηλότερα στο Νότιο Αιγαίο και στην Αττική. Οι κλάδοι με την ισχυρότερη θετική επίδραση στην απασχόληση είναι οι κλάδοι Ανθρώπινης υγείας-Κοινωνικής μέριμνας, Μεταφοράς-Αποθήκευσης, Κατασκευών καθώς και ο Πρωτογενής τομέας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης δείχνουν ότι η μετάβαση της οικονομίας προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα προσανατολισμένο προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη και επίσπευση αυτού του μετασχηματισμού.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα στη στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”

Related posts

Τράπεζες: Στα 20 δισ. τα δάνεια με αναστολή δόσεων

admin

Οι παραδοχές για το πανευρωπαϊκό stress test

admin

Deutsche Bank: Νέες τιμές-στόχοι για ελληνικές τράπεζες, το top pick

admin

Νέα ψηφιακή υπηρεσία από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Νέα τιτλοποίηση δανείων από Attica Bank

admin

Οι «μνηστήρες» για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

admin

Eurobank: Πρόοδος και προκλήσεις για την πράσινη μετάβαση

admin

Τρεις προσφορές για τα «NPEs» της Παγκρήτιας

admin

Eurobank: Την Πέμπτη 16 Μαϊου τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου

admin