Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επέστρεψε σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση τον Απρίλιο

Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε τον Απρίλιο η δραστηριότητας του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ, μετά από μια πρόσκαιρη επέκταση τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης εισροών των εργοστασίων άγγιξε υψηλό δύο ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Institute for Supply Management (ISM), ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 49,2 μονάδες από τις 50,3 μονάδες που σκαρφάλωσε τον Μάρτιο, σημειώνοντας τότε την υψηλότερη και πρώτη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2022 πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης της μεταποίησης, που αντιπροσωπεύει το 10,4% της αμερικανικής οικονομίας, θα εξασθενίσει μεν αλλά λιγότερο και θα διαμορφωθεί ακριβώς στο όριο των 50 μονάδων. 

Η υποχώρηση της μεταποίησης αποδίδεται, σύμφωνα με το ISM, στο πλήγμα που επιφέρει το υψηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και στη μετατόπιση των δαπανών από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες.

Αποθαρρυντικά είναι, όμως, και τα στοιχεία για τις επιμέρους πτυχές της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε επίσης στις 49,1 μονάδες από τις 51,4 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο, ενώ χαμηλότερα διαμορφώθηκε και ο υποδείκτης της εργοστασιακής παραγωγής, που επιβραδύνθηκε στις 51,3 μονάδες μετά το άλμα στις 54,6 μονάδες που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα.

Όπως σημειώνει το ISM, παρά την εξασθένηση της ζήτησης, οι πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται τα εργοστάσια συνεχίζονται, υποδηλώνοντας ότι η στιγμή που θα ξεκινήσει ο αποπληθωρισμός των τιμών των αγαθών μπορεί να βρίσκεται κοντά. Η πτώση των τιμών των αγαθών ήταν ο βασικός παράγοντας συγκράτησης του πληθωρισμού πέρυσι.

Τέλος, ο υποδείκτης εισροών για τις εταιρείες μεταποίησης στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο στις 60,9 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, από τις 55,8 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο. Με τις πιέσεις στις τιμές να ενισχύονται το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση του κόστους εισροών μάλλον θα ενισχύσει τους προβληματισμού της Fed, που ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν και σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από τον Ιούλιο.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αμερικανική οικονομία άλλωστε εξανέμισαν τις όποιες ελπίδες των επενδυτών και των οικονομολόγων για μείωση του κόστους δανεισμού από τη Fed τον Ιούνιο, με τις προσδοκίες πλέον να έχουν στραφεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Related posts

Pinterest: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα τριμηνιαία αποτελέσματα

admin

Επιτόκια: Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών

admin

ΗΠΑ: Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού

admin

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας παραιτείται

admin

Το Κατάρ και η Ρωσία εκτρέπουν δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου από το Σουέζ καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι

admin

Ρωσία: Με μια γροθιά στην καρδιά “τέλειωσαν” τον Ναβάλνι, λέει ακτιβιστής

admin

Η Hyundai Motor φεύγει οριστικά από τη Ρωσία με ζημιά 219 εκατ. δολάρια

admin

Ζελένσκι: Παράνομη “απομίμηση” οι εκλογές στη Ρωσία – Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί στη Χάγη

admin

Λετονία: Η Βουλή ενέκρινε την κρατικοποίηση του “Οίκου της Μόσχας” στη Ρίγα

admin