Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κατάρ και η Ρωσία εκτρέπουν δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου από το Σουέζ καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι

Οι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Ρωσίας, αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ εν μέσω αυξημένων κινδύνων και συνεχιζόμενων επιθέσεων από τους Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τρία δεξαμενόπλοια που μετέφεραν LNG από το Κατάρ, τα οποία είχαν σταματήσει στα ανοικτά των ακτών του Ομάν το Σαββατοκύριακο μετά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη, φαίνεται τώρα να κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος στη νότια Αφρική ή προς τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα πλοία σχεδίαζαν αρχικά να πλεύσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας για να παραδώσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Δύο πλήρως γεμάτα δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένου ενός που ελέγχεται από το εξαγωγικό έργο Yamal της Ρωσίας, εκτράπηκαν από τη βόρεια είσοδο της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο Θάλασσα αργά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα πλοία περίμεναν στην είσοδο του Σουέζ και πιθανότατα μετέφεραν φυσικό αέριο που προοριζόταν για την Ασία.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από μήνες επιθέσεων από τους Χούθι. ΣΗμειώνεται ότι ένα εμπορικό πλοίο αμερικανικών συμφερόντων χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι τη Δευτέρα.

Το Κατάρ και η Ρωσία ήταν μέχρι τώρα οι τελευταίοι μεγάλοι προμηθευτές LNG που συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ για να μειώσουν τους χρόνους διαμετακόμισης προς την Ευρώπη. Τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, με τον αριθμό των πλοίων να μειώνεται κατά 96% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Αν και τα μεγαλύτερα ταξίδια θα αυξήσουν το κόστος μεταφοράς, δεν αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις στην Ευρώπη, δεδομένων των υψηλών αποθεμάτων και της υποτονικής βιομηχανικής ζήτησης στην περιοχή. Η μεταφορά LNG από το Κατάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της νότιας Αφρικής διαρκεί περίπου 27 ημέρες, σε σύγκριση με 18 ημέρες μέσω της διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την ICIS.

Ένα άδειο δεξαμενόπλοιο με LNG από το Κατάρ που επιστρέφει από την Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ερυθρά Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, κατευθύνεται τώρα προς το στενό Bab el-Mandeb που χωρίζει την Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής στο νότιο άκρο της ναυτιλιακής οδού, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Related posts

Συμφωνία Γαλλίας και Βουλγαρίας για την από κοινού ανάπτυξη έργων πυρηνικής ενέργειας

admin

Ερντογάν: Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο

admin

Πεσκόφ: Η Ρωσία γνωρίζει για την παρουσία συμβούλων ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

admin

Η Τουρκία αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 200%

admin

Στόλτενμπεργκ: Κάλεσμα στη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ

admin

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα

admin

Ρωσία: Άνοιξαν οι κάλπες για… τη νέα θητεία του Πούτιν μέχρι το 2030

admin

Δυτική Όχθη: Τρεις νεκροί από ισραηλινά πυρά – Μας επιτέθηκαν, λέει ο ισραηλινός στρατός

admin

Ιταλία: Η Αίτνα ενεργοποιήθηκε και το αεροδρόμιο της Κατάνης έκλεισε

admin