Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σιωπή και αμηχανία στον τουρκικό Τύπο για την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ – “Πληροφορίες” ότι την ανέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος

Με αμηχανία υποδέχθηκε ο τουρκικός Τύπος την είδηση της αναβολής του ταξιδιού του Προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαίου. Από τα τουρκικά  ΜΜΕ, μόνο η Yeni Şafak και η Cumhurıyet της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπαράγουν την είδηση με την πρώτη να υποστηρίζει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ακυρώθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της Τουρκίας 

Ακυρώθηκε η συνάντηση λένε Bloomberg – Reuters

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, δημοσιογράφος του πρακτορείου Bloomberg, με ανάρτηση στο Χ μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία ήταν προγραματισμένη για τις 9 Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο επίσης “άτομο που γνωρίζει τα γεγονότα”, αλλά και “ανώτερο Τύρκο αξιωματούχο” έγραψε ότι η συνάντηση αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Την είδηση αναπαράγουν ελάχιστα τουρκικά μέσα και κυρίως οι αγγλικές εκδόσεις του, όπως αυτή της Sabah, συμπληρώνοντας ότι νέα ημερομηνία για την επίσκεψη πρόκειται να προσδιοριστεί σύντομα. Από τις τουρκικές εκδόσεις των τουρκικών ΜΜΕ, μόνο η Yeni Şafak, αναπαράγει την είδηση και λέει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ακυρώθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της Τουρκίας και η Cumhurıyet της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως κανένα εκ των Hürriyet, Anadolu, Millıyet, aHaber, mTV, Tele1, Sabah (ντόπια έκδοση), αναπαράγουν την είδηση ή έγραψαν ποτέ για αναβολή της συνάντησης.

Όπως και όλο αυτό το διάστημα μετά από το πρώτο δημοσίευμα που μιλούσε για αναβολή της συνάντησης, δεν υπάρχει φωνή από το παλάτι του Μπεστεπέ στην Άγκυρα ή από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.

Διεργασίες για την ημερομηνία λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, επίσης τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναπαράγουν ρεπορτάζ της Τζανσού Τζαμλιμπέλ από το Τ24, το οποίο αναφέρει ότι ο πρέσβης της των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε δήλωσή του στην αντιπροσωπεία του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (TAIK), με την οποία συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο και ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση συνεχίζονται.

“Πριν από την επίσκεψη, οι δύο πλευρές πρώτα συμφωνούν για μία ημερομηνία και μετά αρχίζουν οι προετοιμασίες. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει πιο κοντά στην ίδια την επίσκεψη. Δεν είναι κάτι που αφορά τον κ. Ερντογάν ή τη συγκεκριμένη επίσκεψη, πάντα έτσι γίνεται”.

Η συγκεκριμένη δήλωση αποκωδικοποιείται ως εξής: “Μέχρι και τη δήλωση του Φλέικ, δεν υπήρχε ακριβής ημερομηνία συνάντησης μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν. Μπορεί να είχε συμφωνηθεί ένα γενικό πλαίσιο συνάντησης, αλλά αν υπήρχε κλεισμένο ραντεβού, ο πρέσβης των ΗΠΑ θα το γνώριζε.

Κανένα ραντεβού λέει ο Κίρμπι – Προχωράει κανονικά το ραντεβού είχε πει το Bloomberg

Κι αν δεν είχε ενημερωθεί ο πρέσβης των ΗΠΑ, θα είχε ενημερωθεί ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Πριν από λίγες ώρες σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Κίρμπι αν η συνάντηση του Ερντογάν με τον Χανίγιε θα είναι θέμα στη συνάντηση με τον Μπάιντεν ή θα θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, απάντησε: “Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού”.

Σε ερώτηση σχετικά με “αυτόν που φιλοξενεί τον ηγέτη της Χαμάς” ο Κίρμπι είπε: “Και πάλι, θα αφήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει στις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Χαμάς και ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Θα το αφήσω έτσι”.

Από την άλλη πλευρά, πάλι το πρακτορείο Bloomberg είχε γράψει νωρίτερα ότι προχωράει κανονικά το ταξιδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, επικαλούμενο “άτομα που γνωρίζουν το θέμα”. Τα ίδια άτομα λίγο αργότερα είπαν στο πρακτορείο ότι αυτή η συνάντηση ακυρώνεται

Από την πλευρά του το Halk TV, το κανάλι που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), των κεμαλιστών της Τουρκίας, μετέδωσε την είδηση, παραθέτοντας το δημοσίευμα του Bloomberg, με τον παρουσιαστή Ισμαήλ Κιουτσούκαγια να μεταφέρει πως το ραντεβού των δύο ηγετών “οριστικοποιήθηκε”.

Το δημοσίευμα στην Τουρκία που άναψε φωτιες

Το θέμα άνοιξε προ ημερών, στις 20 Απριλίου, με ένα δημοσίευμα από το αντιπολιτευόμενο site Odatv, γνωστό για αποκαλυπτικά ρεπορτάζ. Έγραψε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου και ως αιτία προβλήθηκε η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο οικονομικής βοήθειας 26 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ. Το δημοσίευμα αυτό ωστόσο ήρθε λίγες ώρες μετά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

Μάλιστα, ενώ ως συνήθως αμέσως, σε τέτοιες περιστάσεις, αναλαμβάνει δράση το “Κέντρο Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης”, υπό τον έλεγχο του Φαχρετιν Αλτούν, αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Παράλληλα, την είδηση αυτή δεν αναπαρήγαγε κανένα “μεγάλο” ή “συστημικό” ή “φιλοκυβερνητικό” τουρκικό μέσο ενημέρωσης, αναδημοσιεύτηκε μόνο από ελάχιστα “μικρά” site, ενώ από την πλευρά της επίσημης Τουρκίας δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία επίσημη αντίδραση.

H επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ επισήμως από την τουρκική κυβέρνηση. Έγινε εμμέσως γνωστή όταν στις 9 Μαρτίου ήρθαν στην Τουρκία τέσσερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και από τις επαφές τους στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αλλά και στη συνάντηση που είχαν με τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, βγήκε εμμέσως η είδηση ότι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, την οποία τοποθετούσαν τα τουρκικά δημοσιεύματα στις 9 Μαΐου. Λίγο πριν από τη γιορτή για τη λήξη του Ραμαζανιού (γνωστή ως Εΐντ στα αραβικά και ως Σεκέρ Μπαϊραμί στην Τουρκία) στις αρχές Απριλίου τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι μετά τις διακοπές ο Ερντογάν επρόκειτο να ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την Ουάσινγκτον.

Σχεδόν 48 ώρες μετά το δημοσίευμα του Oda TV, ο ανταποκριτής του CNN Türk στην Ουάσινγκτον, Γιουνούς Πάκσοι, σε μία ανταλλαγή μηνυμάτων που είχε με έναν ακόλουθό του στην πλατφόρμα Χ ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε: “Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο, αλλά πάει προς ακύρωση”.

H πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ

Η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ ήρθε από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, όταν της ετέθη το ερώτημα “αν έχει ακυρωθεί η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον”.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδιά μας για επαφές υψηλού επιπέδου σε κάθε ευκαιρία” απάντησε η αμερικανική πρεσβεία και συνέστησε για απαντήσεις σχετικά με “τα ταξίδια των Τούρκων αξιωματούχων” να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι με τις τουρκικές αρχές.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκική έκδοση του Voice of America: “Οι πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σχέδια των Τούρκων αξιωματούχων θα πρέπει να αναζητηθούν από την τουρκική κυβέρνηση”.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην απάντηση των Αμερικανών ήταν ότι δεν έκαναν ευθεία και συγκεκριμένη αναφορά σε επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, αλλά προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν λέξεις όπως “επαφές υψηλού επιπέδου” και “ταξιδιωτικά σχέδια Τούρκων αξιωματούχων”.

Ερντογανικός δημοσιογράφος επιβεβαιώνει “προς το παρόν”

Χτες, τέσσερις ημέρες μετά το αρχικό δημοσίευμα του Oda TV, τα πράγματα επιχείρησε να βάλει στη θέση τους ο δημοσιογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί με ένα εκτενές άρθρό του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι γνωστό ότι έχει πηγές στο προεδρικό μέγαρο, ανήκει στον φιλικό προς τον Τούρκο πρόεδρο κύκλο δημοσιογράφων και ένας από τους ανθρώπους που έχουν το τηλέφωνο του Τούρκου προέδρου.

Στο άρθρό του ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση ή διάψευση σχετικά με την είδηση και πως συνεχίζονται κανονικά οι προετοιμασίες για το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ. “Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία από τις ΗΠΑ περί ακύρωσης της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ. Δεν τίθεται λόγος για ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Αυτοί κάνουν κανονικά προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου” αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος. Επικαλούμενος από την άλλη δικές του τουρκικές πηγές τονίζει ότι “δεν έχει σταλεί καμία απολύτως εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον πρόεδρο Ερντογάν για την ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ”.

Συνεπώς όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουμε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ την οποία ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά μέσω δημοσιευμάτων και μία συνάντηση μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Μαΐου, για την οποία δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πρόσκληση και αποδοχή. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπήρχε στο πρόγραμμα του προέδρου και θα το ανακοίνωνε ο Κίρμπι

Άλλωστε και τα όσα είπε ο Τζεφ Φλέικ φανερώνουν μία διαδικασία συζητήσεων/διαπραγματεύσεων ως προς το πότε θα γίνει μια τέτοια συνάντηση

Υπάρχει και το ενδεχόμενο η όλη “φασαρία” να έχει στηθεί από τα τουρκικά μέσα και κατ’ επέκταση από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο με σκοπό να πιέσει τον Μπάιντεν να τον δεχτεί, σε μία στιγμή που ο Ερντογάν το χρειάζεται, σε μία στιγμή που ο Ερντογάν έχει διατρανώσει την πίστη του και την υποστήριξή του προς τη Χαμάς και σε μία στιγμή που ο Μπάιντεν θα βρεθεί σε περιπέτειες αν δεχτεί τον άνθρωπο που πιο φανερά από όλους στηρίζει τον βασικό αντίπαλο του Ισραήλ.

Μάλιστα εδώ παίρνουν βαρύτητα άλλα δημοσιεύματα από την τουρκική αντιπολίτευση, όπως από τη Cumhurriyet ή τον πασίγνωστο δημοσιογράφο Φατίχ Αλταϊλί, που έλεγαν ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην τολμήσει να δεχτεί τα μέλη της Χαμάς, τα οποία ακούγεται ότι ψάχνουν να μετακομίσουν από το Κατάρ, όπου διαμένει και ο Ισμαήλ Χανίγε, στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικό σε όλα αυτά είναι ότι τα κύρια τουρκικά ΜΜΕ, Hürriyet, Anadolu.

Oda TV: Εμείς κερδίσαμε, η Hürriyet έχασε κι ο Ερτντογάν δεν πάει

Το απόγευμα της Παρασκευής το Oda TV που πρώτο είχε ανακοινώσει τη συνάντηση, έκανε μία μικρή ανάρτηση στην οποία πανηγυρίζει για το γεγονός ότι επιβεβιώθηκε η αναβολή του ραντεβού μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν, αλλά και για να “πικάρει” τη Hürrıyet, ότι η προσπάθεια να “βγει λάδι” ο πρόεδρος της Τουρκίας, απέτυχε.

“Το Oda TV κέρδισε, η Hürriyet και ο Ερντογάν δεν πάει”, είναι ο τίτλος της δημοσίευσης

Π.Κ.

Related posts

Λίβανος: Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό

admin

Η βασίλισσα της σοβιετικής ποπ Άλα Πουγκατσόβα ενδέχεται να χαρακτηρισθεί “ξένη πράκτορας” στη Ρωσία

admin

Βόρεια Μακεδονία: Εκτός κυβέρνησης δύο υπουργοί ενός συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος

admin

Wall Street: Ο φόβος πίσω από την άνοδο του S&P 500

admin

Η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τεχνολογικούς γίγαντες για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

admin

Κούβα: Δεν αντιτίθεται στη νόμιμη συμμετοχή Κουβανών στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ρούτε: “Κρίσιμο να υπάρξει θετική απόφαση για την Ουκρανία”

admin

Γερμανία: Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκά ιδρύματα και Συναγωγές

admin

Η Ρωσία λέει ότι απώθησε ουκρανική επίθεση στο χωριό Νοβοντονέτσκε

admin