Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γουόρεν Μπάφετ: Ο λιτός βίος ενός μεγιστάνα – Το σπίτι του 1958, η παλιά Κάντιλακ, τα φθηνά t-shirts και τα μπέργκερ

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με καθαρή αξία που υπολογίζεται σε πάνω από 133 δισεκατομμύρια δολάρια.


Παρά τον πλούτο του, ο θρυλικός επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway ζει έναν λιτό τρόπο ζωής, προτιμώντας τις απλές απολαύσεις ενός χάμπουργκερ της McDonald’s από τα πολυτελή δείπνα.





«Αγοράζω ό,τι θέλω στη ζωή», δήλωσε ο Μπάφετ στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Becoming Warren Buffett» το 2017 στη Νέα Υόρκη. «Θα με έκαναν 10 σπίτια πιο ευτυχισμένο; Οι περιουσίες σε «καταπίνουν» από ένα σημείο και μετά. Δεν μου αρέσει ένα γεύμα των 100 δολαρίων τόσο όσο ένα χάμπουργκερ από τα McDonald’s. Έτσι είμαι, δεν εξισώνω το ποσό που ξοδεύω με την απόλαυση που θα πάρω από κάτι».


Αυτή η ταπεινή προσέγγιση επεκτείνεται στις μεταφορές και τη στέγαση του Μπάφετ. Σε μια συνέντευξη του 2013 στο CBS News, ο Μπάφετ εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στη γενέτειρά του, την Ομάχα της Νεμπράσκα, με μια Cadillac του 2006. Ενώ έδινε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ρεμπέκα Τζάρβις, έδειξε τα αγαπημένα του μέρη στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού McDonald’s. Όταν η Τζάρβις ρώτησε τι παραγγέλνει συνήθως εκεί, ο Μπάφετ απάντησε: «Τρεις φορές στις τέσσερις, παίρνω το λουκάνικο McMuffin. Το μεσημέρι παίρνω το Quarter Pounder και πατάτες τηγανιτές».





Παρά το γεγονός ότι τώρα οδηγεί ένα πιο πρόσφατο μοντέλο Cadillac του 2014, ο Μπάφετ δεν ήταν ποτέ αυτός που επιδεικνύει τον πλούτο του με πολυτελή οχήματα. Σύμφωνα με την κόρη του, ψάχνει για αυτοκίνητα που έχουν «υποστεί ζημιές» από χαλάζι για να κάνει την καλύτερη προσφορά.


Το ίδιο ισχύει και για τη διαβίωσή του. Ο Μπάφετ εξακολουθεί να διαμένει στο σπίτι που αγόρασε το 1958 για 31.500 δολάρια, που ισοδυναμεί με περίπου 338.000 δολάρια σήμερα – λιγότερο από την τιμή του μέσου όρου του σπιτιού το 2024.





«Είμαι ευτυχισμένος φορώντας πρόχειρα μπλουζάκια και απλά πουλόβερ. Δεν θεωρώ πως χρειάζομαι φανταχτερά ρούχα, ούτε ακριβό φαγητό», δήλωσε ο Μπάφετ.


Η λιτή φιλοσοφία του Μπάφετ επεκτείνεται πέρα από την προσωπική του ζωή. Έχει δεσμευτεί να χαρίσει το 99% του πλούτου του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και ζει με μισθό 100.000 δολαρίων ετησίως από την Berkshire Hathaway.


Για τον Μπάφετ, ο τεράστιος πλούτος του δεν προορίζεται για σπατάλες αλλά τον χρησιμοποιεί με σύνεση για να προσφέρει και σε άλλους. Μεγαλώνοντας στην απλότητα και την μετριοπάθεια, ο Μπάφετ δείχνει ότι η αληθινή ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά αγαθά, αλλά από μέσα του.


Ο τρόπος ζωής του Μπάφετ περνάει ένα πολύτιμο μάθημα: Η ευτυχία δεν είναι ευθέως ανάλογη του πλούτου.






--.GR

Related posts

Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

admin

Συγκρατημένα αισιόδοξη παραμένει η Wall Street – 7ο ρεκόρ για τον Dow Jones

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

admin

Θετική και υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023

admin

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2023

admin

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς μπορείτε να πάρετε επιδότηση έως 50% – Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα

admin

Wall Street: Ράλι για τον S&P 500 έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

admin

Σταϊκούρας: «Ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός είναι του 2021»

admin

Μόνιμη μείωση τιμής: Ξεπέρασαν τους 880 οι κωδικοί προϊόντων, λέει ο Σκρέκας

admin