Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία δύο σημαντικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό

Με το άνοιγμα της αυλαίας του 2024 δρομολογείται η υλοποίηση δύο σημαντικών παρεμβάσεων στο

Ασφαλιστικό

, οι οποίες ήδη εξετάζονται από επιτροπές του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το «λίφτινγκ» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που θα οδηγήσει σε έμμεση αύξηση των συντάξεων για 400.000 συνταξιούχους. Το σχέδιο για ελάφρυνση βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι ως το τελευταίο προπύργιο των μνημονιακών κρατήσεων, πλην όμως η αναμόρφωση των συντελεστών χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς, καθώς η ΕΑΣ εξασφαλίζει σημαντικά κονδύλια για τον Προϋπολογισμό.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά, με την κράτηση να κυμαίνεται από 3% έως 14%. Η εισφορά χρηματοδοτεί τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) εισφέροντας περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στον «κουμπαρά» υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 15 δισ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων της κύριας σύνταξης.

Ωστόσο αρκετές φορές, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο «θησαυρός» του ΑΚΑΓΕ διέσωσε τα κρατικά έσοδα, γι’ αυτό και υπάρχει προβληματισμός για το κούρεμα αυτής της αναγνωρισμένης από όλους βαριάς και άδικης κρυφής φορολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που το δημογραφικό πρόβλημα θα απειλήσει σοβαρά το Ασφαλιστικό τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναμορφώσει και όχι να καταργήσει την ΕΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις για το «λίφτινγκ» θα ληφθούν εντός του 2024.

Η δεύτερη παρέμβαση
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ, που αποτελούσε αγκάθι για όλες τις κυβερνήσεις, καθώς οι παροχές των προνομιούχων ταμείων θα έπρεπε να εξισωθούν με τα χαμηλότερα όρια του ΙΚΑ. Αποτέλεσμα ήταν η εφαρμογή των ενιαίων κανονισμών που θα έπρεπε να ισχύει από τη γέννηση του ΕΦΚΑ το 2017, να καθυστερεί εδώ και έξι χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο --Ειδήσεις σήμερα:Δεν κινδυνεύει η ζωή της 15χρονης που τραυματίστηκε σε παιδική χαρά στην Αλεξανδρούπολη«Τέλειωσε η ζωή μου, αλλά δεν φταίω για ό,τι συνέβη» είπε ο 33χρονος που παρέσυρε και σκότωσε το βρέφος στον Βόλο

Related posts

Το νέο (χθεσινό) γκάλοπ για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα… breaking news του CNN, η Ούρσουλα ξανά για Πρόεδρος της ΕΕ και τα σούπερ κέρδη Motor Oil και ΕΛΠΕ

admin

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων – Στο 4,1% το ελληνικό δεκαετές

admin

Νέες κλαδικές συμβάσεις: Από 713 έως 964 ευρώ οι νέοι μισθοί στην εστίαση

admin

Αγορά: Υποτονική η αγοραστική κίνηση τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές για ποσό έως 100 ευρώ

admin

Ελλάδα: Απίστευτο ρεκόρ πωλήσεων νέων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο

admin

ΟΗΕ: Το «Ελ Νίνιο» εκτόξευσε την τιμή της ζάχαρης τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια

admin

Η καμπάνια του ΚΜ και η νέα δημοσκόπηση του ΜΜ, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ώρα αποφάσεων στην Elpedison, ο χαμός για τα «κόκκινα πακέτα» και η επίσκεψη της Mondelez στην Αθήνα

admin

Wall Street: Οι μικροεπενδυτές βγάζουν από το ασήμι…χρυσάφι!

admin