Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ηταν ευχάριστη η εικόνα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου χθες μετά το ξύλο του πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών» Κώστα Φλώρου, στον Βασίλη Γραμμένο – ακόμα και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τσακώνονταν για το ποιος δέχεται τις ακροδεξιές ψήφους και ποιος όχι. Διαμορφώθηκε ένα κοινό μέτωπο, μια αλυσίδα αυτονόητων δηλώσεων στην οποία κανείς δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του άλλου. Και ακριβώς επειδή πριν από μερικά χρόνια κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο και (κυρίως) αποκτήθηκε με κόπο την περίοδο της κρίσης, ήταν από τα ελάχιστα θετικά συμπεράσματα των τελευταίων ημερών: ακόμα κι αν δεν θέλει, ακόμα κι αν δυσθυμεί, το πολιτικό σύστημα ξέρει τι πρέπει να κάνει απέναντι στην ακροδεξιά απειλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Πάνω από 142.000 είναι οι εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο – και οι μέρες πλέον μετρούν αντίστροφα. Στη μάχη της ενεργοποίησης μπήκε με TikTok και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η Πειραιώς, με τη γραμματέα Μαρία Συρεγγέλα και τον γραμματέα διασποράς, Φίλιππο Φόρτωμα. Οι δυο τους είχαν σχετική τηλεδιάσκεψη με νεοδημοκρατικούς πυρήνες του εξωτερικού για την κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής. Οχι πως χρειάζεται: ανάλογες εκστρατείες έχουν γίνει και από πρεσβείες και προξενεία για όλους, υπενθυμίζοντας πως δεν θα υπάρχει πια φυσική κάλπη πουθενά στο εξωτερικό. Αν κάποιος, άρα, δεν εγγραφεί για να ψηφίσει επιστολικά, δεν θα ψηφίσει.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η Μάρω Δούκα πήρε το τελευταίο και το μεγαλύτερο χειροκρότημα την Τετάρτη το βράδυ στην παρουσίαση των ευρωβουλευτών της Νέας Αριστεράς – και ανέβηκε στη σκηνή που είχε στηθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στον Αλέξη Χαρίτση, φορώντας συμβολικά μια παλαιστινιακή μαντίλα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ακούστηκε αρκετές φορές το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ το «παρών» έδωσαν και όλοι οι βουλευτές του κόμματος. Ενας εξ αυτών απέκτησε αυξημένες αρμοδιότητες: από τη στιγμή που ο Κωστής Καρπόζηλος, ως υποψήφιος, υπάγεται πλέον σε απαγορεύσεις εμφανίσεων, εκπρόσωπος για τις ευρωεκλογές ορίστηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Η δημοσκόπηση (Opinion) που δείχνει τις επιδόσεις των κομμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στην Α’ Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης, διαβάζεται και συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές. Για παράδειγμα: το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα έρχεται τέταρτο, με ποσοστό 8,7% –και θα έπρεπε να χαίρεται με το εύρημα, γιατί τον Ιούνιο του 2023 «σκόραρε» μόλις 6,8% στην Α’ Αθήνας. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη το κόμμα έρχεται πέμπτο, με 7,4%, όταν στις τελευταίες εθνικές είχε λάβει 8,14%. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι κάποιος να εμπιστεύεται αυτού του είδους τις δημοσκοπήσεις.

Related posts

Bloomberg: Η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς

admin

Ανασχηματισμός: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

admin

Καλπάκης: O Μητσοτάκης εμφανίστηκε μετά από 10 ημέρες για να εξαγγείλει μέτρα που ήδη ισχύουν

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ

admin

Αποστάσεις

admin

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από το «Newsletter Gate» – Τι απαντά η Κεραμέως

admin

Παράτυπη… πειθαρχία

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες – Εμείς ξέρουμε από ποια μεριά είμαστε», δήλωσε στο συνέδριο ΟΝΝΕΔ

admin

ΠΑΣΟΚ κατά Γιαννακούρα στην Αρκαδία

admin