Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό πίεση η Tesla – Δεύτερος γύρος περικοπών τιμών σε 24 ώρες

Σε δεύτερο γύρο περικοπών στις τιμές της προχώρησε η Tesla του Έλον Μασκ, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για μείωση των τιμών κατά 2.000 δολάρια στα τρία βασικά της μοντέλα που διαθέτει στην αμερικανική αγορά. 

Η Tesla ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου τη μείωση της τιμής του λογισμικού υποβοηθούμενης οδήγησης Full Self-Driving (FSD) κατά το ένα τρίτο, στα 8.000 δολάρια από 12.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, οι Αμερικανοί πελάτες μπορούν τώρα να αγοράσουν το λογισμικό FSD με 8.000 δολάρια ή να το χρησιμοποιούν πληρώνοντας μηνιαία συνδρομή 99 δολαρίων το μήνα. Η Tesla είχε μειώσει πριν λίγες μέρες και τη μηνιαία συνδρομή για τη χρήση του λογισμικού  FSD στα 99 δολάρια από 199 δολάρια και είχε προσφέρει σε κάθε πελάτη της δωρεάν συνδρομή ενός μήνα.

Ο Έλον Μασκ έχει ποντάρει πολλά στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε αυξήσει τα έσοδα της πολυτιμότερης αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.  Το 2015, ο ιδιοκτήτης της Tesla είχε δηλώσει προς τους μετόχους του ότι τα αυτοκίνητα της Tesla θα αποκτούσαν “πλήρη αυτονομία” μέσα σε τρία χρόνια ενώ το 2016, είχε υποσχεθεί ότι η Tesla θα ήταν σε θέση να κατασκευάσει το αυτοκίνητο που θα μπορούσε να διασχίσει όλη την Αμερική χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση μέχρι τα τέλη του 2017. 

Ωστόσο ακόμη και σήμερα η Tesla δεν έχει ακόμη καταφέρει να κατασκευάσει κάποιο ρομποταξί, αυτόνομο όχημα ή μια τεχνολογία μετατροπής των αυτοκινήτων της σε αυτοματοποιημένα οχήματα “επιπέδου 3”, όπως έχουν κάνει η Alphabet και η κινεζική Didi. 

Προηγήθηκαν περικοπές στις τιμές των αυτοκινήτων

Οι περικοπές στην τιμή του λογισμικού FSB ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της εταιρείας για περικοπές στις τιμές των αυτοκινήτων της Model Y, Model X και Model S στις ΗΠΑ κατά 2.000 δολάρια το καθένα, που έγιναν νωρίτερα, το βράδυ της Παρασκευής. 

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ μείωσε την τιμή για τη βασική έκδοση του Model Y στα 42.990 δολάρια, για τη βασική έκδοση του Model S στα 72.990 δολάρια και τη βασική έκδοση του Model X στα 77.990 δολάρια. Το Σάββατο, μαζί με τις περικοπές των τιμών στο FSB στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκαν επίσης οι ίδιες περικοπές τιμών κατά 2.000 δολάρια για όλα τα μοντέλα της Tesla που κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας.  

Οι περικοπές των τιμών έχουν σαν στόχο την στήριξη των πωλήσεων της εταιρείας κι έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία για την Tesla, που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε νούμερα για τις παραδόσεις των νέων αυτοκινήτων πρώτου τριμήνου τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς. Η μετοχή της Tesla έχει χάσει το 40% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου.

Απολύσεις, εγκατάλειψη του project για φθηνό αυτοκίνητο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η εταιρεία ετοιμάζεται να απολύσει περισσότερα από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της καθώς αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από τον κινέζικο ανταγωνισμό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα το Reuters είχε αναφέρει επίσης ότι η Tesla ακύρωσε το σχέδιο για την παραγωγή ενός φθηνού αυτοκινήτου που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό, με κόστος 25.000 δολάρια, στο οποίο οι επενδυτές βασίζονταν για την μετατροπή της niche αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία που θα παράγει και θα πουλά για τη μαζική αγορά, εξέλιξη ικανή να διασφαλίσει τις μελλοντικές  αναπτυξιακές προοπτικές της.

Ο Έλον Μασκ είχε διαψεύσει τότε το συγκεκριμένο δημοσίευμά και είχε επιχείρησε να αποκρούσει την αρνητική δημοσιότητα που είχε αυτό προκαλέσει, ανακοινώνοντας ότι η Tesla θα αποκαλύψει το robotaxis της στις 8 Αυγούστου.

Αναβλήθηκε το ταξίδι Μασκ στην Ινδία

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Έλον Μασκ είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Ινδία, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και να ανακοινώσει τα σχέδιά του για είσοδο στην αγορά της Νότιας Ασίας, ωστόσο το τελευταία στιγμή το ανέβαλε, αποδίδοντας την αναβολή στις “βαριές υποχρεώσεις της Tesla”. 

Related posts

Τουρκία: Το υπ. Εξωτερικών καταδικάζει την “ισραηλινή επίθεση” σε τουρκικό νοσοκομείο της Γάζας

admin

Μακρόν: Η Ρωσία μετατρέπεται σε ένα κράτος υποτελές στην Κίνα

admin

Τουρκία: Αντιπροσωπεία της αμερικανικής Βουλής αύριο στην Άγκυρα

admin

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους σε καταυλισμό προσφύγων

admin

Halifax: Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2011

admin

Ανάλυση AFP: Πέντε στοιχεία για την ήττα Ερντογάν – AKP στις δημοτικές της Τουρκίας

admin

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικό στόχο στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη

admin

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε περισσότερες από 60 οβίδες στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου

admin

Ρωσία: Διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Φινλανδό πρέσβη για το κλείσιμο συνοριακών σημείων διέλευσης από το Ελσίνκι

admin