Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητώντας αριστερές δεξαμενές

Οι νέες χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που κατέγραψε η GPO για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (στην πρόθεση ψήφου είναι στο 9,8%) και τη Νέα Αριστερά που περιορίζεται στο 2,5% αναγκάζουν τους δύο χώρους να επαναχαράξουν τη στρατηγική των δεξαμενών τους.

Μείζον πρόβλημα θα ήταν να διαγκωνίζονται για το ίδιο ακροατήριο και μη βρουν τρόπο να διευρύνουν την απεύθυνσή τους. Και εδώ, στο δεύτερο έγκειται ο νέος βηματισμός τους. Κατ’ αρχάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν τρεις διαφοροποιήσεις σε εκφωνήσεις και κινήσεις που δείχνουν και τη νέα πυξίδα (και άρα και το νέο κοινό που θέλει η Κουμουνδούρου). Ολες υπάγονται στην ίδια αρχή: η ηγεσία να σπάσει παλιά ταμπού. Το πρώτο είναι η ψήφος της ομογένειας. Τα προσεχή ταξίδια του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη σε ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Καλιφόρνια), ενδεχομένως στον Καναδά, στη Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ, Κέιπ Τάουν) αλλά και στην Αυστραλία αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς.

Εδώ πολλοί προσθέτουν την κατ’ αρχάς θετική αποδοχή της επιστολικής ψήφου από μεριάς Κουμουνδούρου αλλά βέβαια με τις ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν ζητηθεί. Το δεύτερο είναι η συζήτηση στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το αν τελικώς θα ψηφίσει επί της αρχής τις αμυντικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που πρότεινε ζωηρά ο Γιάννης Ραγκούσης στην ΚΕ του Σαββάτου αλλά και μια άποψη γύρω από την οποία στοιχίζονται και άλλα στελέχη όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Κυρίως στη μάχη της επανάκτησης «πατριωτικών συμβόλων» απέναντι στη ΝΔ. Το τρίτο είναι σε σχέση με το πώς αντιμετώπισε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις συμφωνίες με τη γείτονα χώρα. Υψηλοί τόνοι για τις κόκκινες γραμμές αλλά και θετική αποδοχή των διαύλων για συζήτηση. Η έννοια της «πατριωτικής Αριστεράς» που εισήγαγε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, η θετική χημεία και οι συζητήσεις με τον Νίκο Κοτζιά που επίσης υπερασπίζεται τον όρο είναι για την Κουμουνδούρου όχι μόνο προωθητική τομή σε κοινό ως τώρα αντίπαλο του χώρου, μα και σημείο διαφοροποίησης από τη Νέα Αριστερά.

Κινήσεις δικτύωσης

Στα του δεύτερου φορέα, τώρα, είχαν τον πρώτο γύρο εκδηλώσεων και αναθέρμανσης των δικτυώσεων σε μια σειρά περιοχών όπως ο Πειραιάς. Στο εσωτερικό του νέου χώρου, είναι κοινό μυστικό πως η Ομπρέλα έχει τα «κλειδιά» ολόκληρων οργανώσεων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα η δικτύωση για το νέο σχήμα εκκινείται από εκεί. Παράλληλα όμως υπάρχει η αλίευση σε δεξαμενές, οι συζητήσεις με άλλους χώρους, τα ανοίγματα ενόψει των ευρωεκλογών.

Με εκδηλώσεις, όπως αυτή αύριο στη Νέα Ιωνία και με ομιλητές όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Εφη Καλαμαρά αλλά και ο πάλαι ποτέ γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε το 2015 Τάσος Κορωνάκης, χαράσσουν έναν οδικό χάρτη με πυρήνα το ταυτοτικό, μα και τις συζητήσεις με πρώην συντρόφους τους από τη βασικά αριστερόστροφη δεξαμενή. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, όλοι στη Νέα Αριστερά εντοπίζουν σημεία τακτικής συμπόρευσης αλλά αν δεν διαμορφωθούν όροι οικοδόμησης του νέου φορέα τους με συμπαγή χαρακτηριστικά, με διάλογο και με το «πράσινο κομμάτι» των οικολόγων και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, δεν μπορούν να μιλούν ακόμη για στρατηγικές συμμαχίες με τη Χαριλάου Τρικούπη. Στη Νέα Αριστερά σε πρώτη φάση εντοπίζουν ένα κενό στον προοδευτικό χώρο που θέλουν να καλύψουν. Και βήμα βήμα για τον νέο φορέα ευελπιστούν πως θα φτιάξουν και διακριτότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όρους απεύθυνσης στη μεγάλη δεξαμενή της αποχής.

Related posts

Ντύνεται στα χακί ο Κασσελάκης

admin

Αριστερό ατού

admin

Αδωνις Γεωργιάδης: Η πρώτη ανάρτηση μετά το τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας

admin

Ελληνοτουρκικά: Ο σεισμός ανοίγει νέο κεφάλαιο

admin

Προσοχή

admin

Χαρίτσης: Η Φον ντερ Λάιεν λειτουργεί ως κομματάρχης του Μητσοτάκη

admin

Κασσελάκης: Πιστεύω απόλυτα την Αχτσιόγλου – Θα είμαι ασπίδα προστασίας

admin

Οικονόμου για κλήση Έλληνα πρέσβη: Τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες της Άγκυρας – Βρίσκονται σε αδιέξοδο

admin

Το εξωφρενικό ρουσφέτι ερωτικής φύσεως που ζήτησαν στον Λοβέρδο

admin