Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ – Χάνει η Tesla το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Κίνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ έφτασε την Κυριακή στο Πεκίνο, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Μασκ θα επιδιώξει να συναντήσει ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για να συζητήσουν την ανάπτυξη του λογισμικού αυτόνομης οδήγησης (Full-Self-Self Driving – FSD) στην Κίνα και να λάβει έγκριση για τη μεταφορά των δεδομένων που συλλέγονται στην Κίνα εκτός κινέζικου εδάφους, προκειμένου να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ το κατάλληλα προσαρμοσμένο λογισμικό.

Η Tesla έχει αποθηκεύσει από το 2021 όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τον κινεζικό στόλο της στη Σαγκάη όπως απαιτούν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και δεν έχει μεταφέρει κανένα πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων κυκλοφόρησε το FSD, την τελευταία έκδοση λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Autopilot, πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη διαθέσιμο στην κινέζικη αγορά, παρότι το ζητούν οι πελάτες της.

Απαντώντας σε ερώτημα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Μασκ είπε ότι αυτόν τον μήνα η Tesla μπορεί να διαθέσει το FSD σε πελάτες στην Κίνα “πολύ σύντομα”.

Ο κινέζικος ανταγωνισμός

Αντίπαλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Xpeng επιδιώκουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι της Tesla με την κυκλοφορία παρόμοιου λογισμικού.

Η Tesla έχει πουλήσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Κίνα από τότε που μπήκε στην αγορά πριν από μια δεκαετία και το εργοστάσιό της στη Σαγκάη είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Η επίσκεψη του Μασκ συμπίπτει με την έκθεση αυτοκινήτου στο Πεκίνο, η οποία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα και λήγει στις 4 Μαΐου. Η Tesla δεν έχει περίπτερο στη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτων της Κίνας και παραβρέθηκε εκεί επίσημα τελευταία φορά το 2021.

Για την επίσκεψη του Μασκ στην Κίνα δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις αλλά πηγές της Tesla πληροφόρησαν για αυτήν το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Υπό πίεση η Tesla

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης επίσκεψη του Μασκ στην Ινδία όπου ο ιδιοκτήτης της Tesla επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, αλλά ο ίδιος την ακύρωσε, επικαλούμενος τις “πολύ βαριές υποχρεώσεις της Tesla”.

Η Tesla ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα απολύσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, υπό την πίεση της πτώσης των πωλήσεων και του εντεινόμενου πολέμου τιμών στα ηλεκτροκίνητα οχήματα με επικεφαλής κινεζικές εταιρείες. 


 

Related posts

Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του

admin

Ζελένσκι: Θα παραστεί στην ορκομωσία του νέου προέδρου της Αργεντινής

admin

Μεντβέντεφ: 185.000 νέοι συμβασιούχοι στρατιώτες εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις εφέτος

admin

Ισραήλ: Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο στη Δυτική Όχθη

admin

Ιταλικό νοσοκομειακό πλοίο θα φτάσει τις επόμενες ημέρες στην Αίγυπτο για να συμβάλει στην θεραπεία των παιδιών της Γάζας

admin

Συνάντηση Ιμάμογλου – Παχατουρίδη στο Βόσπορο

admin

ΗΠΑ: “Δεν μπορώ να ανασάνω”, λέει μαύρος άνδρας σε αστυνομικούς στο Οχάιο προτού πεθάνει (video)

admin

Tουρκία: Παρoτρύνει τη Δανία ώστε να αποτραπούν άμεσα ενέργειες καύσης του Κορανίου

admin

Ιράκ: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ του ιρακινού στρατού και Κούρδων Πεσμεργκά

admin