Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Σας… θυμίζω -μήπως τα ξεχάσατε- τον Αλέξη με τον Βαρουφάκη που έλεγαν περίπου μια από τα ίδια, με μόνη διαφορά ότι ο Τσίπρας δεν κουβαλούσε αλυσοπρίονο. Έβαζε τον Πολάκη να δηλώνει «θα σας θάψω δυο μέτρα κάτω από τη γη» στο υπουργείο Υγείας με το τσιγάρο στο στόμα. Αυτά το 2015 έτσι, όχι πριν δεκαετίες. Πάντα υπάρχει χώρος στις κοινωνίες για καραγκιόζηδες, όπως βλέπετε, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Ο νυν πρόεδρος τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τρέλες, μαγειρεύει τέλεια παϊδάκια (κατά τον Τάιλερ) και μας διασκεδάζει αφάνταστα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου και του weekend.

Γαβριήλ

-Μιας και πιάσαμε τα συριζέικα να σας πω ότι στο ίδιο πνεύμα με τον Ηλιόπουλο και την ομάδα Αχτσιόγλου είναι και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος -μιλώντας σε μια μικρή συγκέντρωση φίλων- προ ολίγων ημερών έλεγε ότι το θέμα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από τις «κανονικές ιδεολογικές διαφορές» που μπορεί να υπάρχουν σ’ ένα κόμμα και «έχει πάει σε ύφος και στυλ προσώπων. Εμείς δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με τον Παππά και τον Πολάκη, δεν έχουμε τίποτα κοινό. Και με τον Ευκλείδη έχουμε διαφορές αλλά εκεί το θέμα είναι όντως ιδεολογικό», είπε ο Γαβριήλ προεξοφλώντας ότι και η ομάδα των 6 6 θα φύγει, ενώ ο ίδιος σκέφτεται το επαγγελματικό του μέλλον αφού ο χρηματοδότης το Eteron, του think tank που εργάζεται, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης μετακομίζει στην Αμερική. Ενδιαφέρον όλο αυτό για τον Γαβριήλ γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο «έχει βάρος» στον χώρο τους.

Στήριξη Μαξίμου για τους λογαριασμούς

-Επειδή το τοπίο με τους νέους λογαριασμούς ρεύματος παραμένει μπερδεμένο, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να βάλει πλάτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις και να «ξεμπερδευτεί» ο κόσμος. Άλλωστε ο τρόπος επιδότησης στον λογαριασμό του ρεύματος το προηγούμενο διάστημα είχε επιστροφή στα θετικά της κυβέρνησης, ενώ τώρα το τοπίο είναι ακόμα θολό. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες πέρασε από το υπουργείο με ντιρεκτίβα του πρωθυπουργού ο σύμβουλος επικοινωνίας Έρικ Παρκς για να δώσει μια βοήθεια, ώστε να ξεμπερδευτεί η κατάσταση.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Λονδίνο

-Το Greek Investment Conference του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο διοργανώνεται 27-28 Νοεμβρίου και έχει, κατά πληροφορίες, περίπου 300 συναντήσεις (one-to-one και group meetings) διαχειριστών κεφαλαίων και αναλυτών με τις διοικήσεις των 34 ελληνικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν. Τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος πηγαίνει φέτος στο Λονδίνο έχοντας την επενδυτική βαθμίδα, το deal της Alpha Bank και την πετυχημένη υπερκάλυψη στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Ο Κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επενδυτές από τους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και του private equity. Εκτός από αυτές τις συναντήσεις θα έχει και μια δημόσια συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του Investment Banking της Morgan Stanley, Luigi Rizzο. Οι επαφές του Πρωθυπουργού δεν θα περιοριστούν μόνον στο Investment Conference του Χρηματιστηρίου καθώς θα συναντήσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ αλλά και τον ηγέτη Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

ΤΙΤΑΝ: Πάει για ευρωομόλογο στις αρχές Δεκεμβρίου

-Συνωστισμός στην αγορά καθώς, εκτός από τη Hellenic Energy (ΕΛΠΕ) που παίρνει σειρά, “κλεισμένη” είναι και όλη η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα η Orilina κλείδωσε για δημόσια εγγραφή 4 με 6/12 με στόχο να σηκώσει περίπου 28 εκατ. Γίνεται προσπάθεια για ευρωομόλογο της ΤΙΤΑΝ που φαίνεται ότι θα βγει στην αγορά αμέσως μετά και συγκεκριμένα 6 με 8 Δεκεμβρίου.

Ο ΟΤΕ μιλά για deal στη Ρουμανία

-Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και στη Ρουμανία τα δημοσιεύματα φέρνουν τον ΟΤΕ να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Clever Media Network για την πώληση της Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), της θυγατρικής εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία που είχε μείνει εκτός της προ διετίας πώλησης στην Orange της δραστηριότητας στη σταθερή τηλεφωνία. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη, αλλά είναι σαφές πως οι δύο πλευρές συνομιλούν και εφόσον τελικώς πωληθεί η TKRM o OTE απαλλάσσεται από ένα βαρίδι, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα 9μήνου που επηρεάστηκαν αρνητικά (και) λόγω Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι αναφέρουν πως οι κρατικές αρχές είχαν μπλοκάρει τις δύο προηγούμενες απόπειρες πώλησης και μένει να φανεί τι θα συμβεί τώρα καθώς έχουμε έναν τοπικό παίκτη ως ενδιαφερόμενο. Η Clever Media Network ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό Prima TV και διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το ρουμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Με δυνατά αποτελέσματα το Ελ. Βενιζέλος τροχοδρομεί προς το Χρηματιστήριο

-Η επιτυχία με την αποεπένδυση του ΤΧΑ από τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά assets, πόσω μάλλον όταν συνδέονται με το success story του τουρισμού. Η εισαγωγή του 30% του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024, με το χρονοδιάγραμμα -προς το παρόν- να είναι για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουάριου. Οι διαδικασίες προχωρούν και τα οικονομικά αποτελέσματα αποτυπώνουν την εξαιρετική πορεία του ΔΑΑ που στο 9μηνο του 2022 είχε 463,6 εκατ. ευρώ από 357 εκατ. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ( 30%), EBITDA 322,1 εκατ. ευρώ (από 248 εκατ.) αυξημένα κατά 30% και κέρδη μετά από φόρους 188,7 εκατ. ευρώ από 132 εκατ., αυξημένα κατά 42%. Η εταιρεία βαρύνεται από δάνεια 980 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της θέση διαμορφώθηκε στα 701 εκατ., από 930 εκατ. το 9μηνο του 2022. Στις 4/12 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκριθεί σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το επικείμενο ΙΡΟ, μεταξύ των οποίων η έγκριση των τροποποιήσεων της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ), η παροχή εξουσιοδότησης για σύναψη σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας και η έγκριση σύναψης σύμβασης πλαισίου παροχής υπηρεσιών με την AviAlliance σύμφωνα με το MoU που έχει υπογραφεί μεταξύ των μετόχων της

Καλπάζει η… Donkey Hotels

-Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Donkey Hotels, δηλαδή του ξενοδοχειακού ομίλου της οικογένειας Ιωάννου, για τη χρήση του 2022. Ο κύκλος εργασιών κατά την περσινή χρονιά τριπλασιάστηκε στα 37,11 εκατ. ευρώ από 12,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, ενώ παράλληλα οι ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν στα 1,74 εκατ. ευρώ, από 3,19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Επίσης υπήρξε δραστικός περιορισμός και των αρνητικών κεφαλαίων κίνησης από 8,6 εκατ. ευρώ το 2021 σε μόλις 0,87 εκατ. ευρώ το 2022. Ακόμη, έκλεισε και η συμφωνία με τις τράπεζες ώστε οι αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων να μετατεθούν από το 2023 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι στην Donkey Hotels περιλαμβάνονται το ξενοδοχεία Athenaeum Intercontinental, Semiramis, NEW Hotel, Periscope καθώς και το νεοαφιχθέν Nous Santorini που μπήκε σε λειτουργία πέρυσι την άνοιξη. Πρόκειται για ιδιαίτερα πολυτελή μονάδα 121 δωματίων, εκ των οποίων το 50% διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Όσο για τις προβλέψεις της διοίκησης, λένε ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Περιμένοντας τον ΟΠΑΠ

-Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου του ΟΠΑΠ έχει το δικό της ενδιαφέρον. Φέτος ήταν μια χρονιά που στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, επικράτησαν, σε μεγάλο βαθμό, τα φαβορί. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για τις στοιχηματικές εταιρείες. Ορισμένες στοιχηματικές εταιρείες από τις μικρές του κλάδου, αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας. Όχι φυσικά ο ΟΠΑΠ ο οποίος φέτος από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στις περιοχές αυτές κάποια καταστήματα έμειναν κλειστά. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πώς αντιμετώπισε η διοίκηση αυτές -και άλλες- δυσκολίες ώστε να διατηρεί τον τίτλο του απόλυτου cashcow της αγοράς.

Άνοιξαν το πορτοφόλι οι Τούρκοι της Dardanel

-Η οικογένεια Ονούν της Dardanel, που απέκτησε την Καλλιμάνης, αναγκάστηκε να βάλει το χέρι στη τσέπη για να ενισχύσει την ελληνική θυγατρική της, Dardanel Greece. Το μετοχικό της κεφάλαιο ενισχύθηκε κατά 3,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ την περασμένη άνοιξη είχε απαιτηθεί ξανά κεφαλαιακή ενίσχυση 1,45 εκατ. ευρώ.

Μια μεγάλη μέρα για την Εθνική

-Αύριο, Τετάρτη, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι -υπό νέα ιδιοκτησία- μετοχές της Εθνικής. Σήμερα οι μετοχές πιστώνονται στους λογαριασμούς των επενδυτών και από αύριο είναι διαπραγματεύσιμες. Στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) της Εθνικής διαπραγματευόταν όλη μέρα χθες, με μικρό discount έναντι της τιμής της μετοχής στη σποτ αγορά (έκλεισε στα 6,22 ευρώ απορροφώντας τα 23 από τα συνολικά 58 εκατ. ευρώ της αξίας συναλλαγών στο ΧΑ). Έδωσε χρυσή ευκαιρία σε όσους ήθελαν να πουλήσουν την πρώτη μέρα για να κλειδώσουν τα γρήγορα κέρδη τους να το κάνουν χωρίς κόστος. Μπορούσαν επίσης να «χετζάρουν»(hedging), να προστατεύσουν δηλαδή τις αυριανές πωλήσεις τους. Στη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, στα βιβλία προσφορών, υπήρξαν χιλιάδες εντολές από 5,77 ευρώ έως και 6,33 ευρώ/μτχ. Η ζήτηση από τους Έλληνες μικροεπενδυτές ικανοποιήθηκε σε ποσοστό 58%, επομένως όποιος θέλει να συμμετάσχει στο πάρτι της επόμενης μέρας, πρέπει να πληρώσει εισιτήριο. Άρα, αύριο, οι βιαστικοί θα μπορέσουν να κλειδώσουν τα όποια βραχυπρόθεσμα κέρδη τούς προσφέρει η αγορά, οι μακροπρόθεσμοι θα πάρουν σιγά σιγά τις θέσεις που θέλουν ενώ -ταυτόχρονα- οι επαγγελματίες θα φροντίσουν ώστε -τώρα που κλείνουν τα δικά τους βιβλία στο κλείσιμο της χρονιάς- η αποτίμηση να είναι καλή και να δικαιολογεί την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Τα κυριακάτικα μηνύματα της ΑΕΕΔ

-Είναι δυνατόν Κυριακή μεσημέρι να στέλνονται μηνύματα μέσω WhatsApp για να διαφημιστούν οι δραστηριότητες εταιρείας επενδυτικής διαμεσολάβησης (ΑΕΕΔ); Και να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, επί λέξει, ότι «η αγορά μας αλλάζει πίστα, μετά την επιτυχή πώληση του 22% της ΕΤΕ σε υψηλού κύρους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, βελτιώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας». Στην ΑΕΕΔ με το τοπωνύμιο από την Πελοπόννησο και έδρα στη Σόλωνος καλό θα είναι να ενημερωθούν για τον κανονισμό περί GDPR και παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Εκτός μόδας οι ΑΕΕΑΠ

-Βγαίνουν οι εισηγμένες εταιρείες που επενδύουν σε Ακίνητα και ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η συνταγή είναι γνωστή. Πάνω τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA), κάτω η καθαρή κερδοφορία. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται με μεγάλο discount (δηλαδή χαμηλότερα) από την εσωτερική τους αξία. Στο 28% το discount της Trade Estates, στο 32% της BriQ Properties, στο 33% της Premia κ.ο.κ.

Ποιες εταιρείες πληροφορικής φλερτάρουν με την Εναλλακτική Αγορά

-Ο κλάδος της πληροφορικής διανύει εποχή της ισχυρής ανάπτυξης με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού. Οι Epsilon Net και Entersoft ξεκίνησαν την πορεία τους από την Εναλλακτική Αγορά το 2008 και από το 2020 μετατάχθηκαν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, παρουσιάζοντας μια έντονα ανοδική πορεία και πολλαπλασίασαν τα μεγέθη τους. Τώρα μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΝ.Α. δείχνουν εταιρείες όπως οι Office Line, Revival, SoftWeb, Prisma Electronics, Ergoman, Generation Y, Amplus, Lancom (η οποία πρόκειται να ανακοινώσει μια μεγάλη διεθνή συνεργασία την επόμενη Τρίτη) αλλά και η BeWise. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν τα προσόντα και κυρίως τις προοπτικές για να προσδώσουν αξία στην Εναλλακτική Αγορά και να εισπράξουν οι ίδιες τις υπεραξίες.

Η κατάρρευση ενός κολοσσού

-Στη Γερμανία, θέμα συζήτησης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, χθες, ήταν η κάθετη πτώση μιας εμβληματικής εταιρείας, της Φαρμακοβιομηχανίας Bayer. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Bayer (33 δισ. περίπου) είναι χαμηλότερη από το καθαρό της χρέος (38 δισ. ευρώ). Όλα ξεκίνησαν με μια ανακοίνωση της Bayer ότι η δοκιμή τελευταίου σταδίου, για ένα φάρμακο καρδιακών παθήσεων, απέτυχε να δείξει την αποτελεσματικότητά του. Το φάρμακο της Bayer για την κολπική μαρμαρυγή είχε δείξει «κατώτερη αποτελεσματικότητα» σε σύγκριση με ένα άλλο φάρμακο στην ίδια μελέτη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αγορά πληροφορήθηκε πως η Bayer έχασε επίσης μια σημαντική δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο απέκτησε μέσω της συγχώνευσής της με τη Monsanto. Ενός κακού μύρια έπονται.

Ένα ακόμη μεγάλο πολιτικό πείραμα…

– Και κλείνω τη στήλη με το θέμα που το ανοίξαμε, δηλαδή τις πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή. Εκεί τo πολιτικό εκκρεμές έχει κλίση προς τα δεξιά, μ’ έναν λαϊκιστή ηγέτη που πιστεύει ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, να καταργηθεί η κεντρική Τράπεζα (γι’ αυτό έκανε χθες πάρτι το bitcoin, όπως και ο Έλον Μασκ). Η εκλογή του Χαβιέρ Μιλέι εκτίναξε την ισοτιμία του Bitcoin σε νέα ύψη. Οι παλιοί θυμούνται ότι κάποτε η Αργεντινή ήταν ένα από τα πλουσιότερα έθνη στη Γη, αμφισβητούσε ακόμη και την κυριαρχία των ΗΠΑ. Στην Αμερική έλεγαν τη φράση “είναι τόσο πλούσιος όσο ένας Αργεντινός”. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αργεντινή ήταν όσο και των ΗΠΑ. Για 43 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1914, το ΑΕΠ της Αργεντινής αυξανόταν με ρυθμό 6% ετησίως. Στη δεκαετία του ’20, οι εξαγωγές της Αργεντινής αντιστοιχούσαν περίπου στο 4% του παγκόσμιου εμπορίου. Σήμερα, με πληθωρισμό περίπου στο 150% ετησίως, ο νέος ηγέτης της χώρας θέλει να καταργήσει την κεντρική τράπεζα, άρα και το εθνικό της νόμισμα.

- --.gr

Related posts

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τηλεργασία

admin

Eurogroup: Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την απειλή των οφειλών που αφήνει πίσω της η πανδημία

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης όταν λάβει πρόγραμμα πλειστηριασμού

admin

Bloomberg: H Ελλάδα είναι μία από τις χειρότερες χώρες για να ζεις εν μέσω πανδημίας

admin

Στα 2,3 δισ. ευρώ το κόστος των έκτακτων μέτρων για την πανδημία

admin

Αγοράζουν καράβια γιατί… τσαντίστηκαν

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πότε αναρτώνται, πότε πληρώνονται

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 38,6% το γ’ τρίμηνο του 2022 στον τζίρο των επιχειρήσεων με καταλύματα

admin

Μίνι ασφαλιστικό: Ποιες είναι οι 12 κατηγορίες πολιτών που βγαίνουν κερδισμένες

admin