Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Νέα πωλητήρια σε NPEs 2 δισ. ευρώ βάζουν οι τράπεζες

Η υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κάτω από το 3% έως το 2026 αποτελεί τον επόμενο στόχο επί του αντικειμένου για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του -.gr η κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από το εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM και αναμένεται να αποτυπωθεί στα business plan της 3ετίας 2024-2026.

Με δεδομένη την οδηγία του SSM οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν την πώληση νέων (σ.σ. των τελευταίων) πακέτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν - ότι οι νέες πωλήσεις από τους μεγάλους του κλάδου από το 2024 και μετά εκτιμάται – εφόσον τα δανειακά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να βρίσκονται σε σταθερή θετική κατάσταση – θα κινηθούν στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 600 εκατ ευρώ και η διοίκηση της Eurobank δήλωσε στο επενδυτικό κοινό πως ετοιμάζει προς πώληση πακέτο NPE ύψους 500 εκατ ευρώ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι άλλες δύο μεγάλες τράπεζες.

Ο επόπτης

Τόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ όσο και η εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν κατ` επανάληψη ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει, πλέον, να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται σε επίπεδα κάτω του 3%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν ενόψει των νέων business plan να φέρουν μπροστά τις κινήσεις που απαιτούνται με στόχο την μείωση των NPE έτσι ώστε να υπάρχει καθαρός διάδρομος ανάπτυξης την επόμενη 3ετία και να φύγει από το παζλ και το τελευταίο κομμάτι της πλήρους εξυγίανσης. Πέραν των πωλήσεων τα πλάνα περιέχουν κάποιες διαγραφές, κυρίως όμως οργανική αντιμετώπιση των εναπομεινάντων NPE.

Πως κινείται ο δείκτης

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2023) ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) για τις τέσσερις (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) τράπεζες κινήθηκε ως εξής:

  • Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης NPE το 9μηνο διαμορφώθηκε στο 3,7%.
  • Στην Eurobank ο αντίστοιχος δείκτης έκλεισε το εννεάμηνο στο 4,9%.
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώθηκε την ίδια χρονική περίοδο στο 5,5% και
  • Στην Alpha Bank ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε το εννεάμηνο του 2023 στο 7,6%.

Related posts

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει η κρίση τις ελληνικές τράπεζες

admin

Τράπεζες: Το σενάριο για νέες αυξήσεις στις τιμές-στόχους

admin

Στο μισό ψαλιδίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη η Bundesbank

admin

Εκκληση Γ. Ζαββού για ένα τραπεζικό κατάστημα σε κάθε περιοχή

admin

Βουτιά 42% για τα κέρδη της JPMorgan το πρώτο τρίμηνο

admin

Πώς βαθμολογεί τώρα η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες

admin

Αλμα 3 δισ. ευρώ στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Απρίλιο

admin

«Καμπανάκι» ESRB για σοβαρά ρίσκα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

admin

Πειραιώς: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Bain για το Sunshine

admin