Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις στη σκακιέρα της Ανατ. Μεσογείου

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου με φόντο και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα που βαθαίνει μέρα με τη μέρα, την ώρα που η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, προκαλεί εύλογη ανησυχία για περαιτέρω διάχυση της κρίσης. Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο βρίσκονται σε διπλωματική εγρήγορση, στοχεύοντας αφενός στην αποκλιμάκωση της έντασης και ενισχύοντας, ταυτόχρονα, και τις διμερείς τους σχέσεις.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Ζάμεχ Σούκρι συναντήθηκε χθες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με βασική ατζέντα την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την επίσκεψη Σούκρι, πάντως, δεν απαντήθηκε το πότε θα επισκεφθεί την Τουρκία ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Αντιθέτως, από την Αθήνα γίνεται γνωστό πως ο αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα προς τα τέλη Μαΐου, συνοδευόμενος από ευρεία κυβερνητική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο είχαν προαναγγείλει Σίσι και Μητσοτάκης ήδη από τον Αύγουστο. Βασικά θέματα συζήτησης του συμβουλίου κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου θα είναι οι οικονομικές συνεργασίες, τα ενεργειακά, το Μεταναστευτικό και η γεωπολιτική επισκόπηση της συγκυρίας.

Κι ενώ στην Αγκυρα κυκλοφόρησαν φήμες σε τουρκικά ΜΜΕ – οι οποίες ως χθες αργά δεν είχαν διαψευστεί – περί ακύρωσης της επίσκεψης Ερντογάν (9 Μαΐου) στον Λευκό Οίκο ύστερα από απόφαση του τούρκου προέδρου λόγω έγκρισης αμερικανικού πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ, στην Αθήνα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει ήδη κλειδώσει για τις 13 Μαΐου στην Αγκυρα αναμένεται σήμερα να τεθεί στο επίκεντρο συντονιστικής σύσκεψης, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα, ενώ δεν είναι γνωστό αν θα λάβει μέρος και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξ αποστάσεως, καθώς θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή προπαρασκευαστική σύσκεψη αναμένεται να είναι και τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου στην Αγκυρα, απέναντι από τους ομολόγους τους Χακάν Φιντάν, Μπουράκ Ακτσαπάρ και τον διπλωματικό σύμβουλο του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Οσον αφορά το δεύτερο ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν, που θα προηγείτο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, φαίνεται πως οι δύο ΥΠΕΞ προσανατολίζονται να το φέρουν εις πέρας ακόμα και τηλεφωνικά.Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται πυρετωδώς για όλα τα σενάρια, έπειτα και από το απότομο ανέβασμα των τόνων που έφερε η αντίδραση της Αγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, με τον τούρκο πρόεδρο να παρεμβαίνει με τρόπο κατευναστικό, κάνοντας λόγο για επίσκεψη «ανταποδοτική» και χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «σημαντικό στάδιο»,ενώ λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα «παντελώς αδικαιολόγητη».

Το καλό κλίμα

Στόχος της ελληνικής διπλωματίας για την επικείμενη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών είναι να επανεπιβεβαιωθεί το καλό κλίμα, να γίνει μια αναλυτική ανασκόπηση των όσων συμφωνήθηκαν την 7η Δεκεμβρίου, να συναφθούν νέες συμφωνίες σε τομείς όπως Πολιτική Προστασία, Τουρισμός και Εμπόριο, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί η πρόθεση – εφόσον κριθεί κατάλληλο το κλίμα – να ανοίξει για πρώτη φορά ο διάλογος για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα, όπου ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος υποδέχεται τον Μπουράκ Ακτσαπάρ για μια συζήτηση επί των πολιτικοστρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία θα επικεντρωθεί στη σύσφιγξη των σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Related posts

Συνελήφθη ο δράστης του εμπρησμού στα γραφεία της Real

admin

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τις ροές στον Εβρο

admin

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Η ακρίβεια το μεγάλο αγκάθι

admin

Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά κατά δύο drones στον κόλπο του Άντεν

admin

Στην Κεντρική Επιτροπή το καυτό μπαλάκι των διαγραφών

admin

Γενναία μεταρρύθμιση και ριζική τομή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τον Μητσοτάκη

admin

Η μεγάλη ευκαιρία του Ανδρουλάκη

admin

Βουλή: Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 600 εκατ. ευρώ

admin

Το 2025 θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, λέει ο Πιερρακάκης

admin