Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι δημόσιες εγγραφές, αυξήθηκαν τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο

Το 2024 ξεκίνησε με ήπια ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς των δημόσιων εγγραφών, μετά από μία υποτονική περίοδο. Οι αγορές της αμερικανικής ηπείρου και της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδία και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ) ξεκίνησαν δυναμικά τη χρονιά, ενισχύοντας τα παγκόσμια έσοδα. Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε κατά το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας αρνητικά τον συνολικό αριθμό των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 287 δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια $23,7 δισ., καταγράφοντας μείωση 7% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, αλλά αύξηση 7% ως προς τα έσοδα σε ετήσια βάση. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας παγκόσμιας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO Trends Q1 2024.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, στις περισσότερες βασικές αγορές, πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός νέων δημόσιων εγγραφών, με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών να ξεπερνούν τις τιμές προσφοράς τους. Η τάση αυτή, ενδεχομένως υποδηλώνει μία βελτίωση των αποτιμήσεων και των επιπέδων των τιμών, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ, τόσο των εκδοτών, όσο και των επενδυτών.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν περίπου 10 δημόσιες εγγραφές με την υποστήριξη εταιρειών διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), πέντε από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 10 κορυφαίων δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική παρουσία τους στην αγορά.

Ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης, λόγω της δυναμικής και των προοπτικών του, γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στον χώρο των εταιρειών private equity, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, να βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια του κύκλου επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital). Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των δημόσιων εγγραφών στα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες αυτές ωριμάζουν στον χώρο των ιδιωτικών κεφαλαίων, πριν επιδιώξουν την είσοδο στο χρηματιστήριο.

Ανάκαμψη των δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο και στην περιοχή EMEIA, ενώ υποχωρούν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές ως προς τη γεωγραφική σύνθεση, λόγω των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών δυναμικών.

Η αμερικανική ήπειρος συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, τόσο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, με 52 συμφωνίες και έσοδα $8,4 δισ. – αύξηση 21% και 178%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Κάθε μία από τις επτά κορυφαίες συμφωνίες του πρώτου τριμήνου του 2024, συγκέντρωσε πάνω από $500 εκατ., έναντι μόλις μίας το πρώτου τρίμηνο του 2023.

Λόγω του υποτονικού κλίματος της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε στις 119 (μείωση 34% σε ετήσια βάση) και τα έσοδα στα $5,8 δισ. Η μείωση αυτή, ήταν ιδιαίτερα έντονη στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, με τον αριθμό των συμφωνιών να μειώνεται κατά περισσότερο από το μισό και τα έσοδα σχεδόν κατά δύο τρίτα. Η Ιαπωνία ήταν η μόνη αγορά στην περιοχή που σημείωσε ελαφρά αύξηση στον αριθμό των συμφωνιών το πρώτο τρίμηνο.

Η αγορά των δημόσιων εγγραφών της περιοχής EMEIA παρουσίασε εντυπωσιακή ανάπτυξη στις αρχές του έτους, με 116 συμφωνίες συνολικού ύψους $9,5 δισ. το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 40% και 58% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της μέσης αξίας των συναλλαγών στην Ευρώπη και την Ινδία, γεγονός που επέτρεψε στην περιοχή EMEIA να διατηρήσει την πρώτη θέση στο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, με βάση τα έσοδα από το 4ο τρίμηνο του 2023.

Οι προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2024, η αγορά των δημόσιων εγγραφών έχει δείξει σημάδια θετικής δυναμικής, με άνοδο στη δραστηριότητα των συναλλαγών. Παρά τη συγκρατημένη συνολική δραστηριότητα της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρείται μια ενίσχυση της αισιοδοξίας, τόσο από τους εκδότες, όσο και από τους επενδυτές, αναδεικνύοντας τη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς και ένα πιο θετικό περιβάλλον για τις δημόσιες εγγραφές.

Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ήπιας ανάπτυξης το 2024, με τις ανεπτυγμένες αγορές να αναμένουν μέτρια ανάπτυξη, και τις αναδυόμενες αγορές να παραμένουν σε μία σταθερότερη αναπτυξιακή τροχιά.

Καθώς οι επενδυτές και οι υποψήφιοι εκδότες προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς των υψηλότερων επιτοκίων και της μειωμένης ρευστότητας, θα πρέπει επίσης να μάθουν να πλοηγούνται σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολυπλοκότητας και στο σύνθετο παγκόσμιο εκλογικό τοπίο. Καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο φέτος ενισχύουν την αβεβαιότητα, οι εταιρείες που εξετάζουν τη δημόσια εγγραφή τους θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά τα εκλογικά αποτελέσματα και να αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες πολιτικές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων μερών, επαναξιολογώντας τις στρατηγικές και το χρονοδιάγραμμα μιας δημόσιας εγγραφής, όπου απαιτείται.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, υπό την επήρεια της γεωπολιτικής αστάθειας, των συνεχιζόμενων υψηλών επιτοκίων, αλλά και των εντεινόμενων ρυθμών υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Στο περιβάλλον αυτό, η δυναμική ανάκαμψη των δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη που διαπιστώνει η έκθεση, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η σταθερή θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συμβάλει ήδη στην προσέλκυση μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η πρόσφατη εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, την οποία υποστήριξε η ΕΥ Ελλάδος ως ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δημόσιες εγγραφές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί επιβεβαίωση αυτών των θετικών προοπτικών».

Related posts

Διακρίσεις της Praktiker Hellas στα Promotional Marketing Awards

admin

Μινέρβα: Αποχωρεί η CEO Χρυσάνθη Μπόνου, αναλαμβάνει η Κατερίνα Βλάχου

admin

Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ σχεδιάζει φέτος η Quest Holdings

admin

ΚΡΙ-ΚΡΙ: «Άλμα» στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Κορυφαία τράπεζα στον τομέα του Cash Management στην Ελλάδα η Eurobank

admin

Νίκος Σταθόπουλος: Δεν υπάρχει ακόμα προσφορά για τη Nova

admin

O Ρόμπυ Μπουρλάς CEO στη Ρublic–ΜediaMarkt

admin

Στη διεθνή έκθεση άμυνας «DEFEA» συμμετείχε η Intracom Defense

admin

Eurobank: Παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του ΤΧΣ από το ΔΣ

admin