Image default
ALPHA BANK

Η Ελλάδα αλλάζει πίστα

Η Ελλάδα αλλάζει πίστα. Η εποχή που οι συγκρίσεις γίνονταν με βάση τις επιδόσεις του 2019 τελειώνουν φέτος για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Εις το εξής, όλες οι συγκρίσεις θα γίνονται με βάση τις φετινές επιδόσεις. Το 2023 θα είναι πλέον χρονιά-ορόσημο. Και όχι άδικα. Η χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, από την οποία είχε απομακρυνθεί λόγω της πολυετούς κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα κατάφερε να αφήσει πίσω της τα μνημόνια, να αποκτήσει πολιτική σταθερότητα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και εταίρων και μπορεί σήμερα να λέει πως η οικονομία της αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., με τις προοπτικές να διαγράφονται θετικές για το 2024 και το 2025.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, όπως αναμενόταν, λειτουργεί καταλυτικά σ’ αυτή την αλλαγή πίστας. Είχαμε γράψει καιρό τώρα πως μια τέτοια προοπτική θα έβαζε τη χώρα ξανά στην ατζέντα των μεγάλων επενδυτικών αποφάσεων και ότι θα άλλαζε θεαματικά το μίγμα των επενδυτών στη χώρα μας, βάζοντας ξανά στο κάδρο τους μακροπρόθεσμους, θεσμικούς επενδυτές.

Η απάντηση ήρθε άμεσα. Πρώτα, με την αποεπένδυση της Alpha Bank και τη στρατηγική συμφωνία με την UniCredit και κατόπιν με τη δημόσια προσφορά του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό πολύ μεγάλο ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και αυτή η επιτυχία «άνοιξε την όρεξη» των υπόλοιπων τραπεζών που σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα τύπου MREL, βλέποντας πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικά χρεόγραφα και αξιόγραφα είναι εξαιρετικά υψηλό.

Το θετικό αυτό κλίμα αναμένεται να αποτυπωθεί και στο roadshow της επόμενης Δευτέρας στο Λονδίνο. Αυτό που απομένει τώρα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε ανεπτυγμένη αγορά πιθανότατα μέσα στο 2024. Η πίστα αλλάζει και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Related posts

Alpha Bank: Στηρίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικές χορηγήσεις άνω των Ευρώ 1,6 δισ. στις επιχειρήσεις της περιοχής

ad

ΕΕΤ: Ο Γιάννης Κωστόπουλος επάξια χαρακτηρίστηκε ως «πατριάρχης των τραπεζιτών»

admin

Alpha Bank: Στις 30/6 η ΓΣ για έκδοση ομολογιακού έως €500 εκατ.

admin

Η Μαρία Ροντογιάννη νέα Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια στην Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Θα τρέξει με υψηλότερους ρυθμούς και το 2024 η ελληνική οικονομία

admin

Καλυμμένα ομόλογα ως 1 δισ. ευρώ εκδίδει η Alpha Bank Romania

admin

Κώστας Κωστής – Alpha Bank: Εντυπωσιακές οι ομοιότητες της σημερινής εποχής με τον μεσοπόλεμο

admin

Alpha Bank: Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού τιμών σε ενέργεια-τρόφιμα

admin

Δυο νέα πακέτα κόκκινων δανείων θα πουλήσει η Alpha Bank

admin