Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.54

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναβάλλει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου, ανέφερε την Παρασκευή το απόγευμα ώρα Ελλάδος δημοσιογράφος του πρακτορείου Bloomberg, η οποία καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στο πρακτορείο Reuters και Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

*ERDOGAN POSTPONES MAY 9 VISIT TO WHITE HOUSE: OFFICIAL

— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) April 26, 2024

Σημειώνεται ότι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι τον Μάρτιο είχαν δηλώσει ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνταν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο.

Οι τουρκικές κυβερνητικές πηγές επικαλούνται αλλαγές στο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι νέα ημερομηνία για την επίσκεψη πρόκειται να προσδιοριστεί σύντομα.

Αμερικανική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρος ο λόγος ο οποίος προκάλεσε την αναβολή της επίσκεψης.

Νωρίτερα εντός της ημέρας, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν το ένα στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του το 2020, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται μόνο σε μία από τις επτά πολιτείες που είναι πιο πιθανό να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας από το 2003 ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος, υπέστη μια ντροπιαστική ήττα στις δημοτικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους σε όλο το έθνος να στρέφονται εναντίον του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, AKP.

Όπως σημείωνε νωρίτερα το Bloomberg, αν και παραλληλισμοί δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, και στις δύο χώρες ο πληθωρισμός έχει συμβάλει σε μια αίσθηση απογοήτευσης και θυμού για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, για να συζητήσουν μια πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δε θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Related posts

Ρωσία: Αποβάλλεται ιεράς που δεν προσευχήθηκε για νίκη επί της Ουκρανίας

admin

Στη Σαουδική Αραβία Άραβες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για συνομιλίες για τη Γάζα

admin

Κροατία-Σλοβενία: Τρεις νεκροί από καταιγίδες

admin

Γαλλία: Σύμμαχος του Μακρόν δικάζεται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

admin

Ρωσία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη ερήμην του εκπροσώπου της πλατφόρμας Meta

admin

Δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζεται να στείλει η Τουρκία στη Γάζα

admin

Φον Ντερ Λάιεν: Με εμπιστοσύνη και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση

admin

Ιαπωνία: Συνάντηση Κισίντα με αλιείς για το σχέδιο ρίψης νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

admin

Βουλγαρία: Προχωρά σε αύξηση 15% στους μισθούς εκπαιδευτικών – Με αναδρομική ισχύ από 1/1/23

admin