Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αποβάλλεται ιεράς που δεν προσευχήθηκε για νίκη επί της Ουκρανίας

Ένας εξέχων φιλελεύθερος ιερέας αντιμετωπίζει αποβολή από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επειδή αρνήθηκε να διαβάσει μια προσευχή που ζητούσε από τον Θεό να καθοδηγήσει τη Ρωσία στη νίκη επί της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σε ετυμηγορία που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ένα εκκλησιαστικό δικαστήριο αναφέρει ότι ο Aleksiy Uminsky πρέπει να “αποβληθεί από τα ιερά τάγματα” επειδή παραβίασε τον ιερατικό του όρκο. Η απόφαση διαβιβάστηκε για έγκριση στον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας που υποστηρίζει σθεναρά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η υπόθεση δείχνει πώς η εκκλησία καταπιέζει την εσωτερική διαφωνία καθώς υποστηρίζει τον Πούτιν και την “ειδική στρατιωτική του επιχείρηση” στην Ουκρανία, που τώρα πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου έτους της, σημειώνει το Reuters.

Το εκκλησιαστικό δικαστήριο αναφέρει ότι ο Uminsky αθέτησε τον όρκο του αρνούμενος να διαβάσει την “Προσευχή για την Αγία Ρωσία” – ένα αρχαϊκό όνομα για τη Ρωσία – την οποία ο Κύριλλος έκανε υποχρεωτική στις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

“Ιδού, αυτοί που θέλουν να πολεμήσουν έχουν σηκώσει τα όπλα εναντίον της Αγίας Ρωσίας, ελπίζοντας να διχάσουν και να καταστρέψουν τον ενωμένο λαό της”, έλεγε η προσευχή που εκφωνήθηκε για πρώτη φορά από τον Κύριλλο στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Σήκω, Θεέ, να βοηθήσεις τον λαό Σου και να μας δώσεις τη νίκη με τη δύναμή Σου”.

Δεκάδες Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς έχουν τιμωρηθεί επειδή αμφισβήτησαν τη γραμμή της Εκκλησίας στον πόλεμο – για παράδειγμα, διαβάζοντας προσευχές για ειρήνη, αντί για νίκη – σύμφωνα με τους Χριστιανούς Ενάντια στον Πόλεμο, μια διαδικτυακή ομάδα που παρακολουθεί τις υποθέσεις τους, αναφέρει το Reuters.

Ο Uminsky είναι το πιο σημαντικό θύμα μέχρι στιγμής. Υπηρέτησε για 30 χρόνια ως ανώτερος ιερέας στην Εκκλησία της Ζωοδόχου Αγίας Τριάδας στη Μόσχα πριν απολυθεί αιφνίδια αυτόν τον μήνα, λίγο πριν από τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, σε μια κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για την ετυμηγορία του Σαββάτου. Ήταν γνωστός για το έργο του στον ξενώνα για ετοιμοθάνατα παιδιά και ενήλικες και ηγήθηκε της κηδείας του πρώην Σοβιετικού Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 2022.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Uminsky είπε ότι η γλώσσα του πολέμου και της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” δεν ήταν “σε καμία περίπτωση συμβατή” με την εκκλησιαστική λειτουργία.

Ενθάρρυνε τους πιστούς να αναζητήσουν ιερείς που “προσεύχονται περισσότερο για την ειρήνη παρά για τη νίκη και καταλαβαίνουν ότι κάθε νίκη είναι πάντα μια πύρρειος νίκη σε αυτούς τους πολέμους. Στους σύγχρονους πολέμους κάθε νίκη ισοδυναμεί σχεδόν πάντα με αυτοκαταστροφή”.

Related posts

Η Τσεχία ακυρώνει συμφωνίες της σοβιετικής εποχή που επέτρεπαν στη Ρωσία τη δωρεάν χρήση γης

admin

Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς

admin

Κίνα και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για τους ελιγμούς μαχητικών αεροσκαφών τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

admin

Βρετανία: Κανείς δεν θέλει να επεκταθεί η Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διένεξη

admin

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για fake news σχετικά με τη χρήση βορειοκορεατικών πυραύλων στην Ουκρανία

admin

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ “παίζει με τη φωτιά” – “Πάμε εδώ για ολοκληρωτική νίκη”

admin

Ιταλία: Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην ζωή των σκλάβων της Πομπηίας

admin

Ολλανδία: Αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά του διορισμού Χούκστρα στη θέση του Επιτρόπου για τη Δράση και το Κλίμα

admin

Τους 22.600 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

admin