Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Eurobank: Μέση ετήσια ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα μεταξύ 2023-2025

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει τον 4ο υψηλότερο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης το 2023 και την 4η υψηλότερη πραγματική σωρευτική μεγέθυνση σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωζώνης την τριετία 2023-2025

Συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή ο πραγματικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2023, στο 2,3% το 2024 και στο 2,2% το 2025 (μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής 2,3%), έναντι 0,6%, 1,2% και 1,6% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη (μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής 1,1%), αναφέρουν στο οικονομικό δελτίο “7 ημέρες Οικονομία” οι αναλυτές της Eurobank.

Η ελληνική οικονομία είναι αναγκαίο να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου των χωρών της ζώνης του ευρώ έτσι ώστε να μειώνεται σταδιακά η απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρωζώνη σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό ήδη συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα σύμφωνα με τις προαναφερθείσες φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΕπ.

Αναλυτικά, το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα ως ποσοστό του αντίστοιχου μεγέθους της Ευρωζώνης (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) από 59,0% το 2020 ανέκαμψε στο 65,4% το 2022 (62,3% το 2019 πριν την πανδημία), παρά ταύτα βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρωζώνης και στην τρίτη θέση από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περαιτέρω ενίσχυση του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη είναι σημαντικό να συνοδευτεί από μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έτσι ώστε η εν λόγω σύγκλιση να καθίσταται περισσότερο βιώσιμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕπ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2023 (10,3% το 2022), στο 5,8% το 2024 και στο 5,3% το 2025, παραμένοντας ωστόσο σε σχετικά υψηλά επίπεδα για έκτο χρόνο στη σειρά.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”

Related posts

DBRS: Στήριξη στην ελληνική αγορά NPL από την είσοδο νέων «παικτών»

admin

Alpha: Πώς επηρεάζεται απο την πανδημία ο ελληνικός κλάδος ενέργειας

admin

Profile: Παρουσίασε το Finuevo Core, ένα τραπεζικό σύστημα νέας γενιάς

admin

Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Ναι στην υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

admin

Eurobank: Αυξάνει την πίεση στην PIMCO μέσω Fortress

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και της ΕΛΕΠΑΠ

NEWSROOM

Μηδενίζει ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

admin

Η PacWest ηγείται ριμπάουντ των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

admin

Eurobank: Στα 12,6 δισ. ετησίως το «κόστος» της υψηλότερης ανεργίας

admin