Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριγμοί στη Λευκωσία για τα έγγραφα του Μπίτζιου

Πολιτικούς τριγμούς έφεραν στην Κύπρο οι νέες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών, και ειδικότερα για τα μεταχρονολογημένα έγγραφα του Φέλιξ Μπίτζιου στον έφορο Κύπρου, με τα οποία φέρεται να προσπάθησε να κρύψει ότι παραμένει μέτοχος στην Intellexa, την εταιρεία διακίνησης του Predator. Το ΑΚΕΛ εκτόξευσε πυρά χθες προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση, ρωτώντας κατά πόσο αυτή η πτυχή της υπόθεσης έχει εξεταστεί από τις Αρχές, ενώ κατηγόρησε και τον τέως πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επί των ημερών του η Κύπρος «έκλεινε τα μάτια και επέτρεπε την κυκλοφορία, πώληση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών στην Ελλάδα και προς τρίτες χώρες εν γνώσει της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Πολίτη» – η ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη κυπριακή ΜΟΚΑΣ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες των μετόχων της ελληνικής Intellexa.

Ο φιλάνθρωπος και το Πρακτορείο

Μιας και αναφέρθηκα σε αυτή την όμορφη ιστορία, να σας εξομολογηθώ και τη συγκίνησή μου για την είδηση που διάβασα χθες στο - – ΜΠΕ. Το οποίο αποφάσισε να μας ενημερώσει για τη στήριξη που παρείχε ο Γρηγόρης Δημητριάδης στον οργανισμό «Διαβάζω για τους άλλους», στον οποίο δώρισε, όπως γράφει το κρατικό πρακτορείο, 100 βιβλία. Να δώσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στο κρατικό – επαναλαμβάνω – πρακτορείο ειδήσεων για τη σπουδή που επιδεικνύει στην ανάδειξη της φιλανθρωπικής δραστηριότητας ενός απλού συμπολίτη μας όπως ο κ. Δημητριάδης, που, ως γνωστόν, από το καλοκαίρι του 2022 ιδιωτεύει και η μοναδική ιδιότητα που έχει είναι αυτή του δικηγόρου Αθηνών. Τέτοια αφοσίωση στο λειτούργημα της ενημέρωσης εκ μέρους του κορυφαίου δημόσιου μέσου προκαλεί ειλικρινή θαυμασμό. Αναμένω με αγωνία την ενημέρωση που θα μας παρέχει το Πρακτορείο και για τον οργανισμό «Ακούω για τους άλλους»…

«Κλείδωσε» το πρώτο γαλάζιο πακέτο

Κύμα ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ έρχεται άμεσα. Εκτός απροόπτου, μπορεί να έχουμε ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα, αφού οι πηγές μου μού ψιθυρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για μια πρώτη επίσημη ή ημιεπίσημη αποκάλυψη του πρώτου μέρους της γαλάζιας ευρωλίστας. Οι εκτιμήσεις λένε πως τα πρώτα ονόματα θα είναι, επί της ουσίας, επιβεβαιώσεις κάποιων που έχουμε ακούσει και σας έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό. Δεν αποκλείω όμως και κάποια έκπληξη για να «φρεσκάρει» λίγο την πολιτική ατζέντα.

Μετρήσεις για τον Μπελέρη

Αποφεύγω να σας γράψω τώρα ονόματα, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σενάριο της υποψηφιότητας του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, το όνομα του οποίου έχει αρχίσει και να μετριέται σε σιωπηλές δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει η Πειραιώς. Μου λένε δε ότι μετριέται ψηλά και καλά στο δεξιό κοινό, το οποίο στοχεύει, άλλωστε, να συγκινήσει. Την τελική απόφαση θα την πάρει, φυσικά, ο Μητσοτάκης, αλλά μπορώ να σας πω ότι στο επιτελείο του οι γνώμες διίστανται.

Για παράδειγμα, θετικοί στη συμπερίληψη Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο είναι ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Μάκης Βορίδης αλλά και κάποιοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως π.χ. ο Θανάσης Νέζης. Υπάρχουν όμως και οι επιφυλακτικοί, τόσο από το στενό επιτελείο όσο και από τον διπλωματικό κόσμο. Το τελευταίο αυτό κρατήστε το γιατί είναι κομβικό. Ετσι κι αλλιώς, η υπόθεση Μπελέρη έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ η κυβερνητική γραμμή είναι ο χαρακτηρισμός της ως θέματος ευρωπαϊκού και όχι διμερούς. Αρα υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι θα σημάνει η «κομματικοποίηση» του ομογενούς δημάρχου.

Απέρριψαν και τη νέα προσφυγή

Τα πράγματα στη δικαστική πορεία της υπόθεσης Μπελέρη επί αλβανικού εδάφους εξακολουθούν να κινούνται σε αρνητική τροχιά.

Όπως ήταν αναμενόμενο και από την πλευρά των συνηγόρων του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε χθες την προσφυγή του, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η προφυλάκισή του που είχε ως αποτέλεσμα να μην ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τους συνηγόρους του ως ακόμη μία ένδειξη για το ότι ο Εντι Ράμα είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι τέλους το αδιέξοδο της διαδοχής του Δήμου Χειμάρρας. Η χθεσινή απόφαση ήταν μεν τελεσίδικη, αλλά στο Συνταγματικό Δικαστήριο εκκρεμούν και άλλες προσφυγές του Μπελέρη που αφορούν την απόφαση για μη χορήγηση άδειας για να ορκιστεί, τους όρους σύλληψής του, αλλά και την παρακολούθηση πριν από τη σύλληψή του. Θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Related posts

«Οχι σε ένα κόμμα που θα είναι περίκλειστο κάστρο»

admin

Qatargate: «Η Εύα Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα και την πηγή τους, αλλά…» – Τι κατέθεσε ο Τζιόρτζι

admin

Φωτεινή Πιπιλή: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι επιδειξιομανής – Δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο»

admin

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι στην Κομισιόν

admin

(ΚΕΝΤΡΟ)ΑΡΙΣΤΕΡΑ

admin

Πλεύρης: Θα εξετάσουμε που θα χρειαστεί υποχρεωτικότητα της μάσκας

admin

Πρόγραμμα

admin

Εκστρατεία «πόρτα πόρτα» από τη ΝΔ και περιοδείες από την αντιπολίτευση

admin

Παύλος Μαρινάκης: «Θα τεθεί σε αργία εάν εκλεγεί o Κασιδιάρης»

admin