Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας και Κίνας στο αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπογράμμιζε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το αμερικανικό σχέδιο ζητούσε την “άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων” για διάστημα τουλάχιστον έξι εβδομάδων, κάτι που θα διευκόλυνε και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ψήφισμα έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα).

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει “ιστορικό λάθος” ενδεχόμενη απόρριψη του ψηφίσματος,  ενώ μετά την ψηφοφορία δήλωσε: “Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του Συμβουλίου ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, αλλά δυστυχώς η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να ασκήσουν βέτο”. 

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, από την πλευρά του κατήγγειλε το κείμενο ως “υποκριτικό”, λέγοντας πως δεν ασκεί ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ. Τόνισε μάλιστα πως το εν λόγω σχέδιο “λύνει τα χέρια του Ισραήλ” και θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Γάζας.

Γαλλία: Θα καταθέσουμε νέο ψήφισμα

Η Γαλλία θα εργαστεί για ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν:

“Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες με βάση το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για να καταλήξουμε σε συμφωνία”, δήλωσε ο Μακρόν στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Related posts

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ισραήλ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 25.490 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα

admin

Μ. Κατρίνης: “Πέρα από την κ. Ασημακοπούλου, εκτεθειμένη είναι και η κυβέρνηση”

admin

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης άρρωστου Αμερικανού σπηλαιολόγου

admin

Ανοικτή σε νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά η πρόεδρος του Κοσόβου, μετά τη συνάντηση με Βούτσιτς-Μακρόν-Σολτς

admin

Σερβία – Κόσοβο: Αυστηρό μήνυμα ΕΕ – ΗΠΑ ότι ευρωπαϊκή προοπτική σημαίνει εξομάλυνση σχέσεων

admin

Ένοπλη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Μαχμούτ Αμπάς – Τραυματίστηκε σωματοφύλακας

admin

Επιστρέφει στο Δ.Σ. της OpenAI ο Σαμ Άλτμαν

admin

Τουρκία: Στον Βόσπορο το πρώτο πλοίο με ουκρανικό σιτάρι που απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι

admin