Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι το PRP; Μια τοπ θεραπεία ομορφιάς που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου

Δυο δεκαετίες μετά και ορισμένα άλματα στον τομέα της δερματολογίας, της τεχνολογίας και της κοσμετολογίας, δημιούργησαν τη γνωστή και ως «κοινώς τυποποιημένη αλληλουχία περιποίησης δέρματος» ή αλλιώς «skincare routine». Μεγάλο ρόλο στην διάδοσή της έπαιξαν τα κοινωνικά δίκτυα, οι beauty influencers και η αγωνία να διατηρήσει κάποιος το δέρμα όσο πιο φρέσκο γίνεται, καθυστερώντας τις ενέσιμες και επεμβατικές μεθόδους αντιγήρανσης.

Θα έχετε πετύχει σε ένα βιαστικό σκρολάρισμα στο Tik Tok κάποια influencer με αψεγάδιαστο δέρμα, να κάνει live μετάδοση της ρουτίνας ομορφιάς της, η οποία περιλαμβάνει λογής-λογής γκατζετάκια και εφαρμογή καθαριστικής λοσιόν, ορού αναδόμησης, κρέμας ημέρας, ματιών, αντηλιακής προστασίας, επιθεμάτων και μια σειρά άλλων εντυπωσιακών και κοστοβόρων καλλυντικών.

Ούτε μπότοξ ούτε υαλουρονικό

Η ανάγκη για ένα υγιές δέρμα και η καθυστέρηση της γήρανσής του, απασχολούν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας. Οπως αναφέρει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, «η αλήθεια είναι πως οι θεραπείες αποκατάστασης όγκου, όπως είναι το μπότοξ ή το υαλουρονικό παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς καθώς έχουν άμεσο, ορατό αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχει μία θεραπεία αντιγήρανσης που, αν εξαιρέσουμε το μπότοξ και τα ανελκτικά νήματα, κάνει σχεδόν τα πάντα και είναι αποτελεσματική, φυσική και ανώδυνη. Το PRP, Platelet-Rich Plasma».

Το PRP, που επί λέξη σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, είναι θεραπεία αιχμής, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην αναγεννητική ιατρική για την επιτάχυνση της επούλωσης και της αναγέννησης των ιστών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλάσμα αίματος που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια συμμετέχουν στη διαδικασία πήξης και περιέχουν, εκτός των άλλων, αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι ρυθμίζουν την επούλωση, καθώς και την αναγέννηση ιστών και κυττάρων.

Πώς γίνεται το PRP

«Αυτό που κάνουμε αρχικά», μας αποκαλύπτει ο κύριος Αγγελίδης, «είναι μια αιμοληψία, όπως αυτή γίνεται σε μια τυπική εξέταση αίματος. Στη συνέχεια γίνεται φυγοκέντρηση του αίματος για να διαχωριστούν τα αιμοπετάλια, που είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες, από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος. Αυτό που θα λάβουμε εξάγεται και εγχέεται στο δέρμα». Αυτά τα αιμοπετάλια είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες και άλλες βιοδραστικές πρωτεΐνες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, αυξάνουν τη ροή του αίματος και διεγείρουν την κυτταρική αναγέννηση. Σε αντίθεση λοιπόν με τις υπόλοιπες θεραπείες, το PRP χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους του σώματος.

Τι αποτελέσματα έχει

Με «στρατιώτες» παρομοιάζει αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, που μπαίνουν στο δέρμα και κάνουν τους «κηφήνες» που ήδη υπάρχουν εκεί να ξεκινήσουν και πάλι να δουλεύουν. «Με τη 2η συνεδρία τα αποτελέσματα είναι ήδη θεαματικά. Βελτιώνεται η συνολική υφή του δέρματος, μειώνεται η εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ γίνεται και ογκομετρική αποκατάσταση. Στην παγκόσμια κλινική μελέτη που κάναμε αποδείχθηκε ότι αν τοποθετηθεί στα ζυγωματικά, αντί για υαλουρονικό, επαναφέρει τον όγκο που είχε κάποιος σε νεότερη ηλικία. Αρα δεν κινδυνεύει να έχει αφύσικο αποτέλεσμα, όπως βλέπουμε κάποιες φορές να συμβαίνει με το υαλουρονικό», αναφέρει ο κύριος Αγγελίδης. Ροδόχρους νόσος, μέλασμα, αφυδάτωση επίσης είναι προβλήματα του δέρματος του προσώπου που το PRP αντιμετωπίζει δραστικά.

Τι είναι το PRP; Μια τοπ θεραπεία ομορφιάς που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου

O δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης

Πότε πρέπει να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία;

«Εαν θεωρήσουμε ότι η πρώτη θεραπεία προσώπου για μια γυναίκα ή έναν άνδρα είναι η μεσοθεραπεία, και επειδή ο τρόπος έγχυσης του PRP είναι ο ίδιος, τότε λέμε ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο». Οι θεραπείες του PRP, γίνονται μία κάθε μήνα για 5 μήνες και στη συνέχεια, μία κάθε έξι μήνες. Μάλιστα όσο περισσότερο περιποιείται κανείς το δέρμα του τόσο απομακρύνεται από το χρονοδιάγραμμα των 6 μηνών. Οσο για την τιμή, «δεν είναι καθόλου απαγορευτική» καταλήγει ο κύριος Αγγελίδης.

--.GR

Related posts

Τράπεζα της Ελλάδος: Έσοδα 12,75 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022

admin

Νέα πτώση 33% της χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα – Μεταξύ των έξι φθηνότερων της Ευρώπης

admin

Στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin

Επιστροφή φόρου εισοδήματος – Ακίνητα: Σε ποιους φορολογούμενους επιστρέφεται ΕΝΦΙΑ

admin

Πιτσιλής – ΑΑΔΕ: Παρακολουθούμε και ελέγχουμε τα πάντα στα social media

admin

«Θα ταίριαζε αυτό το πουκάμισο σε κάποιον που είναι 1,80 μ.» – Έρχεται βοηθός αγορών με τεχνητή νοημοσύνη από την Amazon

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιες συσκευές επιδοτούνται

admin

Ρωσία: Η Μόσχα θα μειώσει τον Μάρτιο την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Προσφορές από δύο κοινοπραξίες για το λιμάνι Ηρακλείου

admin