Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν τη Γάζα – Τουλάχιστον 50 νεκροί σε μία ώρα λέει το τοπικό υπ. Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:42

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κλιμακώσει απόψε τις επιθέσεις τους σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο 50 ανθρώπων σε διάστημα μόλις μιας ώρας.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά, εκπρόσωπος των IDF δήλωσε: “Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με απώλειες ζωών στη Λωρίδα της Γάζας”.

Νωρίτερα το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας είχε ενημερώσει πως από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, 5.791 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο. Μεταξύ των νεκρών είναι περισσότερα από 2.300 παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως απέτρεψε την προσπάθεια “τρομοκρατών” να διεισδύσουν δια θαλάσσης στην περιοχή του κιμπούτς Ζικίμ, που απέχει τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς τρομοκράτες.

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι απέτρεψε “αμφίβια απόπειρα εισβολής της Χαμάς”

Ένας αριθμός τρομοκρατών της Χαμάς που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της θάλασσας σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού, λέει ο στρατός. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν διευκρινίζουν πόσοι δύτες της Χαμάς επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, αλλά δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4 τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Μια έκθεση αναφέρει τον αριθμό των τρομοκρατών της Χαμάς που σκοτώθηκαν σε 8.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις παραμεθόριες κοινότητες Ζικίμ και Καρμία. Το IDF αναφέρει ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός συγκροτήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι τρομοκράτες. Οι δυνάμεις συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή, προσθέτει το IDF.

Δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Δευτέρα, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε δύο Ισραηλινές, τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 220 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

“Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις (ομήρους), αλλά εφόσον θέλουν περισσότερους, πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα”, τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπός της στον Λίβανο.

Ο Χαμντάν, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αν μη τι άλλο, οι κάτοικοι της Γάζας δικαιούνται “να δεχθούν ιατρική φροντίδα για τα τραύματα που προκαλεί το Ισραήλ”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

“Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας, ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων”, συμπλήρωσε ο Οσάμα Χαμντάν.

Επίθεση με ρουκέτες από Συρία

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Συρία στο βόρειο Ισραήλ, πυροδοτώντας συναγερμό στις κοινότητες Νεοτ Γκολάν, Μπνέι Γιεχούντα και Γκιβάτ Γιόαβ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με το IDF, και τα δύο βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές.

Το IDF λέει ότι απαντά με βομβαρδισμό πυροβολικού στην πηγή της επίθεσης στη Συρία.

“Νίκη προπαγάνδας για τη Χαμάς” η συνέντευξη Τύπου της πρώην ομήρου Γιοσεβέντ Λίφσιτς

Η κριτική εντείνεται μετά από την απελευθέρωση της ομήρου Γιοσεβέντ Λίφσιτς, η οποία σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει φαίνεται να σφίγγει το χέρι και να ευχαριστεί τους απαγωγείς της, μέλη της Χαμάς, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε φαίνεται να επαινεί την παλαιστινιακή οργάνωση και να επικρίνει το Ισραήλ.

Elderly Israeli Yocheved Lifshitz turns around, shakes the hand of a Palestinian Qassam Brigades soldier and says “Shalom” as she is transferred to the Red Cross. The resistance are keeping their promise to safely return home all detained noncombtants, as conditions allow. pic.twitter.com/lAwfOWoQzG

— Ali Abunimah is now on bluesky (@AliAbunimah) October 23, 2023

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan αναφέρει ότι Ισραηλινοί ειδικοί δημοσίων σχέσεων αποκαλούν την απόφαση να τεθεί η Λίφσιτς μπροστά στις κάμερες “λάθος”. Ο σταθμός σημειώνει ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τώρα την καλοσύνη της Χαμάς η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά της φρόντισε την ηλικιωμένη όμηρο.

When asked what she meant by the gesture of shaking a Hamas gunman’s hand, freed hostage Yocheved Lifshitz, 85, says ‘because they treated us very nicely’.

“They seemed really prepared and had concealed it for a long time,” she added.

🔗https://t.co/170bCo7ebO

📺 Sky 501 pic.twitter.com/8F4d4wnuED

— Sky News (@SkyNews) October 24, 2023

Στο Israel Hayom, ο αρθρογράφος Eddie Rothstein αποκαλεί τη συνέντευξη “προπαγανδιστική νίκη της Χαμάς”.

“Τι γενναία και φωτισμένη γυναίκα, το είδος που νομίζαμε ότι δεν βγαίνουν πλέον στο Ισραήλ και τι αδέξιος χειρισμός του γεγονότος”, γράφει. “Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επί των δημοσίων σχέσεων για να ξέρεις ότι δεν μπορείς να έχεις μια συνέντευξη Τύπου όπως αυτή ζωντανά στην τηλεόραση”.

“They gave us pitta bread, hard cheese, some low fat cream cheese, and cucumber and that was our food for the entire day.”

Freed Hamas hostage Yocheved Lifshitz recounts her experience saying “there were people there who took care of all the needs.”

🔗 https://t.co/ViphYGDoVz pic.twitter.com/FNxgBznX0F

— Sky News (@SkyNews) October 24, 2023

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τη δήλωση της Λίφσιτς θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη διαχείριση”, ανέφερε στο Twitter η δημοσιογράφος του Channel 12 Daphna Liel, η οποία προσθέτει ότι οι περιγραφές της ήταν ακόμα αρκετά σοκαριστικές. “Όποιος είναι υγιής θα πρέπει να καταλάβει ότι η ιατρική φροντίδα που της δόθηκε είχε σκοπό να κρατήσει ζωντανά τα διαπραγματευτικά χαρτιά της οργάνωσης και δεν έγινε από καλοκαρδοσύνη”.

Η Dana Weiss του καναλιού αποκαλεί τη συνέντευξη Τύπου “καταστροφή”, σημειώνοντας την έλλειψη κρατικής παρέμβασης στη διαχείριση των εμφανίσεων της ομήρου.

Ο Tal Schnieder του ToI στοχοποιεί τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου, ο οποίος έβαλε τη Λίφσιτς μπροστά στις κάμερες, και όχι μόνο τα μέλη της οικογένειάς της, και στη συνέχεια καυχιόταν στο Instagram για την ικανότητά του να αποκτήσει έναν “wow παράγοντα” για τους δημοσιογράφους. “Από επαγγελματική άποψη, αυτό είναι μια ντροπή για το νοσοκομείο”, γράφει στο X.

Ξεπέρασαν τους 5.700 οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με τη Χαμάς

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών αυτών βρίσκονται 2.360 παιδιά, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι μόνον το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 704 Παλαιστίνιοι.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε συνολικά 16.297, κατέληξε.

Έχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία πλήρως

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς εξέδωσε μια δήλωση στο Telegram λέγοντας ότι τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν “καταρρεύσει πλήρως”.

“Επιβεβαιώνουμε ότι 12 νοσοκομεία και 32 κέντρα υγείας είναι εκτός λειτουργίας και φοβόμαστε ότι περισσότερα θα είναι εκτός λειτουργίας τις επόμενες ώρες λόγω στόχευσης και εξάντλησης καυσίμων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προειδοποίησε επίσης ότι “οι πόρτες των νοσοκομείων παραμένουν ανοιχτές δεν σημαίνει ότι παρέχουν υπηρεσίες στην πλημμύρα των τραυματιών”.

Η δήλωση προσέθεσε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με καύσιμα, να στείλει “εξειδικευμένες ιατρικές αντιπροσωπείες για τη διάσωση των τραυματιών στην ισραηλινή επίθεση” και κάλεσε “όλους τους συνταξιούχους συναδέλφους και τους εθελοντές όλων των ειδικοτήτων να ενταχθούν αμέσως στα νοσοκομεία”.

Πύραυλος λέγεται ότι έπληξε οικισμό της Δυτικής Όχθης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα μπορεί να έπεσε μέσα ή κοντά στον οικισμό Alfei Menashe στη Δυτική Όχθη, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ.

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Magen David Adom αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί από την απεργία.

Εκπρόσωπος IDF: Ο στρατός είναι έτοιμος για χερσαία επιχείρηση, αναμένουμε πολιτική εντολή

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι “έτοιμος και αποφασισμένος” για την “επόμενη φάση” του πολέμου και ότι περιμένει πολιτικές εντολές.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο στρατιωτικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι το Ισραήλ “μαθαίνει” από την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, αλλά “ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ” και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν “πολλές” εβδομάδες.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος παίζει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στην Γάζα, θέμα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η πολυδιαφημιζόμενη από το Ισραήλ χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας καθυστερεί, ενώ πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι επαφές ανάμεσα σε αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα την “επόμενη φάση” του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η ισραηλινή πλευρά έχει θέσει εφικτούς και συγκεκριμένους στόχους για την πολεμική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα ή αν θα προχωρήσει σε δέσμη χειρουργικών και στοχευμένων χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Χαμάς. 

Related posts

Η Twitter αποχωρεί από το πλαίσιο της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

“Ευχαριστώ” Μπάιντεν σε Φον ντερ Λάιεν για την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία

admin

Προϋπολογισμός 2025: Συμφωνία του Συμβουλίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας το Νοέμβριο

admin

Ισπανία και Αυστρία ανακοίνωσαν νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

admin

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει εποικοδομητικές τις συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς

admin

Γερμανία: Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στην Έσση – Εκτός κυβέρνησης οι Πράσινοι

admin

Μεσανατολικό: Απογοήτευση Γκουτέρες για τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας

admin

Υεμένη: Ογκώδης διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας στη Σαναά

admin