Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανακάμπτει η οικονομία, αλλά όχι η βιομηχανία

Ανακάμπτουν οι οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας μετά από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης.  Ωστόσο, η ανάκαμψη οδηγείται από την αύξηση της κατανάλωσης, ενώ η βιομηχανική παραγωγή παραμένει αδύναμη. 

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κερδίζει δυναμική — ειδικά στις υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία. Το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων επίσης βελτιώνεται καθώς οικοδομείται η εμπιστοσύνη ότι έχει αποφευχθεί η ευρέως αναμενόμενη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ύφεση.

Αδύναμος ο εργοστασιακός τομέας

Αν και ο εργοστασιακός τομέας παραμένει βυθισμένος στην ύφεση, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ευπρόσδεκτα για ολόκληρη την Ευρωζώνη των 20 κρατών μελών, όπου η Γερμανία αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης πριν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την υποχώρηση της ζήτησης από την Κίνα που την έριξαν στη στασιμότητα. 

Η αύξηση των μισθών, η υποχώρηση του πληθωρισμού και η πιθανή έναρξη της μείωσης των επιτοκίων ενισχύουν, συν τοις άλλοις και τις πιθανότητες να ενισχυθούν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα,  βοηθώντας στην άμβλυνση της απήχησης του ακροδεξιού κόμματος AfD του οποίου η υποστήριξη είχε αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι καταναλωτές είναι λίγο πιο σίγουροι για το μέλλον και στην ευχάριστη θέση να ξοδέψουν λίγο περισσότερα”, δήλωσε η Άνια Χάιμαν,  οικονομολόγος στην HSBC. Όσο όμως η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται χαμηλά, “δεν περιμένουμε μια πραγματικά ισχυρή ανάκαμψη στη Γερμανία, επειδή η βιομηχανία έχει πολύ σημαντικό βάρος στη συνολική ανάπτυξη”.

Τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αναμένεται να δοθούν την Τρίτη από το Destatis, ενώ η Bundesbank μετέβαλε πρόσφατα την εκτίμησή της και αντί συρρίκνωση, προβλέπει τώρα μια ήπια ανάκαμψη. 

Λόγω της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής κατά την προηγούμενη περίοδο, η μικρή άνοδός της τώρα, σε συνδυασμό με την καλύτερη απόδοση του κλάδου των κατασκευών, χάρη και στην ήπιο χειμώνα, πιθανότατα ωφέλησαν το αποτέλεσμα. Αυτή η άποψη συμφωνεί με την εκτίμησή των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, δίνοντας πρόβλεψη για αύξηση 0,1% στο ΑΕΠ. 

Υψηλό έτους για τις επιχειρηματικές προσδοκίες

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες που μετρήθηκαν από το ινστιτούτο Ifo έφτασαν σε υψηλό ενός έτους τον Απρίλιο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα χάρη στις αυξανόμενες προσδοκίες για τους μισθούς, σύμφωνα με την GfK.

Η αισιοδοξία έρχεται σε ένα πλαίσιο υποχώρησης του πληθωρισμού, ο οποίος έχει επιβραδυνθεί στο 2,3% από την κορύφωσή του στο 11,6%.  Η τάση υποχώρησης του πληθωρισμού κυριαρχεί σε όλη την Ευρωζώνη, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζεται για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο.

Μικτά τα εταιρικά αποτελέσματα

Οι γερμανικές εταιρείες που ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 την περασμένη εβδομάδα δίνουν κι αυτές βελτιωμένα στοιχεία.

Η εταιρεία κατασκευής λογισμικού SAP SE προβλέπει αύξηση εσόδων ρεκόρ στην επιχείρηση cloud, ενώ η Adidas AG αύξησε τον στόχο κερδών της.

Ο γίγαντας των χημικών BASF SE ανακοίνωσε ωστόσο μειωμένα κέρδη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μάρτιν Μπριντερμίλερ να αναφέρει ότι δεν μπορεί να “επιβεβαιώσει μια θεμελιώδη ανάκαμψη” στον κλάδο του, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και την πιεσμένη  εξωτερική ζήτηση.

Η διάθεση στον κορυφαίο τομέα αυτοκινήτων δεν είναι πολύ καλύτερη. Η Continental AG βρέθηκε χαμηλότερα ακόμη και από τις ήδη χαμηλές προσδοκίες και ο Διευθύνων Σύμβουλος Νικολάι Σέτζερ προειδοποίησε τους μετόχους την Παρασκευή για “υποτονική έναρξη της χρονιάς”.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι έχει πληροφορίες  για “σχετικά ισχυρές” εργοστασιακές παραγγελίες, ενώ οι αναλυτές της Deutsche Bank AG αισιοδοξούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα στηρίξει τις γερμανικές εξαγωγές τους επόμενους μήνες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή το 2024 στο 3,2%.

Related posts

Η Ιταλία εγκαταλείπει και επισήμως την κινεζική πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος”

admin

Ο Καναδάς καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

admin

Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία στη βόρεια Αγγλία

admin

ΗΠΑ: Δεν αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετά τη συμφωνία απελευθέρωσης 5 Αμερικανών κρατουμένων

admin

Η Τουρκία περιμένει πώς και πώς να ξεκινήσει να ρέει το χρήμα από τα ΗΑΕ προς το τέλος του έτους

admin

Κιλιτσντάρογλου: Σε όλους μας λείπει πολύ η δημοκρατία

admin

Οι ΗΠΑ είχαν “σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου – “Δεν υπήρξε ενημέρωση 72 ώρες πριν από την επίθεση”

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο πακέτο 106 δισ. δολ. για Ουκρανία και Ισραήλ

admin

Οργή για την ακραία κακοποίηση Ιταλού φοιτητή από την αμερικανική αστυνομία

admin