Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα χαστούκια που έμειναν στην Ιστορία

Δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει η Βουλή «μέγαρο των χαστουκιών» (για να θυμηθούμε το πικρό μυθιστόρημα του Πασκάλ Μπρικνέρ), αλλά και προδικτατορικά και μεταπολιτευτικά έχει γίνει διαμορφώνοντας κατά καιρούς μια εικόνα παρακμής και προβληματισμού.

Περιστατικά που καταγράφονται το θερμό καλοκαίρι της Αποστασίας του 1965 – με την τριπλή κυβερνητική κρίση και τη σύγκρουση του Γεώργιου Παπανδρέου και του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου. Μπουνιές και υβρεολόγια μεταξύ βουλευτών και σε πλήρη συγχρονισμό με τεράστιες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Περιστατικά χαστουκιών επίσης και μετά, χρονικά. Μεταπολιτευτικά δεν οριοθετούνται μόνο στα έδρανα της Εθνικής Αντιπροσωπείας αλλά και εκτός, σε πάνελ ή και σε παρουσιάσεις βιβλίων, και καταγράφονται στις μαύρες σελίδες της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Αφορμή για μια αναδρομή στα «χαστούκια» και τα κατά καιρούς ρινγκ είναι τα πρόσφατα έκτροπα εντός Βουλής με την μπουνιά που έριξε ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης. Μια μπουνιά που οδήγησε τον θύτη σε σύλληψη και στη ΓΑΔΑ και που ανακίνησε τα όρια του πολιτικού λόγου, την καθήλωση του επιπέδου του κοινοβουλευτισμού, ενώ πυροδότησε και οργίλες ανακοινώσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για τη διάχυση της βίας. Πριν από αυτό είχε καταγραφεί η επίθεση μιας πρώην υποψήφιας βουλευτού της Νίκης εις βάρος της βουλευτού της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη εντός ναού στην Καβάλα.

Αψιμαχίες και ξύλο

Πάμε όμως να δούμε από την αρχή κατ’ αρχάς τα χαστούκια εντός Βουλής, μετά το ’74. Το μακρινό 1983, τρίτη χρονιά του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, παρά την εδραίωση της δημοκρατίας, και τα πάθη παρέμεναν, και οι μνήμες, που συχνά κατέληγαν σε αψιμαχίες και ξύλο. Μια τέτοια περίπτωση ήταν αυτή με τον βουλευτή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσακλίδη που γρονθοκόπησε τον βουλευτή της ΝΔ Ηλία Βουγιουκλάκη. Είχε προηγηθεί η επερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και απότακτου λοχαγού Τάκη Παπαγεωργόπουλου, σε συζήτηση για τα Σώματα Ασφαλείας, που προκάλεσε την οργή του Βουγιουκλάκη και που τελικά έφερε τον νέο τότε Τσακλίδη σε ρόλο μποξέρ κατά του γαλάζιου βουλευτή, ενώ στο επεισόδιο ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Ατματζίδης που επίσης κινήθηκε απειλητικά κατά του Βουγιουκλάκη.

Νοέμβριος 1993. Ο Βασίλης Κεδίκογλου του ΠΑΣΟΚ χαστουκίζει σε μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Βουλής τον Στρατή Κόρακα του ΚΚΕ

Μεταμεσονύχτιο επεισόδιο

Τον Ιούνιο του 1993, δέκα χρόνια μετά, εντός Βουλής πάντα, ο Κώστας Ζαχαράκης της ΝΔ επιτέθηκε στον Γιάννη Διαμαντίδη του ΠΑΣΟΚ επειδή ο δεύτερος τον χαρακτήρισε φιλοβασιλικό. Πιο γνωστό επεισόδιο χαστουκιού ήταν βέβαια αυτό με επιτιθέμενο τον Βασίλη Κεδίκογλου του ΠΑΣΟΚ και θύμα τον Στρατή Κόρακα του ΚΚΕ. Μεταμεσονύχτια συνεδρίαση της Βουλής τότε, και μια ρύθμιση που θα επανέφερε απόστρατους στο στράτευμα έγινε η αιτία του ιδιότυπου fight club όταν ο κομμουνιστής βουλευτής ρώτησε βιτριολικά: «Πάλι δικούς σου πας να βολέψεις;». Ατάκα που είχε ως αποτέλεσμα το άλμα Κεδίκογλου στα έδρανα και το ηχηρό χαστούκι εναντίον του Κόρακα. Ο Κεδίκογλου παρέμεινε στη συλλογική μνήμη και για τα αλυσιδωτά επεισόδια που είχε με τον «σύντροφό» του υπουργό Ευάγγελο Γιαννόπουλο που έφτασαν στα δικαστήρια αλλά όχι στις χειροδικίες παρά τις οξύτατες φράσεις που ο ένας εκτόξευε κατά του άλλου.

Οι νεοναζί

Στα χρόνια των Μνημονίων που η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής, σχεδόν και δυστυχώς κανονικοποιήθηκε μια μορφή τοξικού λόγου, φραστικών επιθέσεων, με πιο θερμό το επεισόδιο του Μαΐου του 2017 με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη και στόχο τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια. Ο δεύτερος πέρασε μπροστά από τον Κασιδιάρη την ώρα που εκείνος μιλούσε, με αποτέλεσμα την επίθεση του χρυσαυγίτη και τη ρίψη μπουκαλιών με νερό από τους «συναγωνιστές» του – παραπέμφθηκε ο Κασιδιάρης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Μαρίκα εναντίον Δήμα

Τρία επεισόδια καταγράφονται στο πεδίο της πολιτικής με διαφορετικές διαβαθμίσεις και σε άλλες εποχές. Οχι εντός Βουλής, μα με σοβαρή επίδραση στα πολιτικά. Το θερμό επεισόδιο της Μαρίκας Μητσοτάκη, για παράδειγμα, με τον Σταύρο Δήμα τον Ιούλη του 1991. Ο δεύτερος, υπουργός Βιομηχανίας τότε, έκανε μια επίσκεψη συνοδεύοντας τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις πρώην ανατολικές χώρες που μόλις είχαν γυρίσει πολιτική και κοινωνική σελίδα. Τότε ο Δήμας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, είχε έρθει σε σύγκρουση με τη σύζυγο του πρωθυπουργού για τη μη πρόσκληση ορισμένων επιχειρηματιών στην αποστολή. Ο αστικός μύθος λέει για χαστούκι της Μαρίκας στον Δήμα (όλα αυτά στο αεροπλάνο προς τη Μόσχα), κάτι που ποτέ προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε. «ΤΑ ΝΕΑ» της 27ης Ιουνίου του 1991 πάντως είχαν πρωτοσέλιδο τη φράση της «Ν’ ακούς ό,τι σου λέω εγώ…».

Οκτώβριος 1997. Διπλό χαστούκι σε τηλεοπτική μετάδοση της Νατάσας Αθήνη-Τσούνη κατά της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου στη Στοά του Βιβλίου

Σε ζωντανή μετάδοση

Στην Ιστορία αλλά και στη σχολιογραφία έμεινε, τον Οκτώβρη του 1997, το διπλό χαστούκι σε τηλεοπτική μετάδοση (από την κάμερα του Σκάι) της Νατάσας Αθήνη – Τσούνη κατά της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου. Η χήρα του Ανδρέα είχε γράψει τότε το «10 χρόνια και 54 ημέρες» για τη ζωή της δίπλα στον πρωθυπουργό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Στη Στοά του Βιβλίου εκείνη την ημέρα υπέγραφε αντίτυπα και στην ουρά περίμενε υπομονετικά η «χαστουκίστρια» πριν επιδοθεί στη γνωστή πράξη της. «Δεν καταδέχομαι να πάρω το βιβλίο. Ρεζίλεψες το γυναικείο φύλο», είπε στη Λιάνη. Δύο χρόνια μετά, το 1999, η Τσούνη απολογήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών λέγοντας πως είχε ιδεολογικά κίνητρα. Μάλιστα καταδικάστηκε.

Επίθεση με μπουνιές

Το πιο βίαιο περιστατικό, απαράδεκτο και άθλιο σε όλες τις όψεις του, ήταν αυτό της επίθεσης με μπουνιές του Κασιδιάρη τον Ιούνη του 2012 κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1. Ολα αυτά σε ζωντανή σύνδεση, με άγρια επίθεση του χρυσαυγίτη αρχικά κατά της παρευρισκόμενης Ρένας Δούρου με ρίψη ποτηριού νερού εναντίον της. Μια άθλια πράξη κατά της Κανέλλη, που εκείνη τη στιγμή εικονογραφούσε όλη την επιθετικότητα και τοξικότητα που συνόδευαν την ανερχόμενη δυναμική της Χρυσής Αυγής εντός Μνημονίων. Για την Ιστορία, ο Κασιδιάρης δεν καταδικάστηκε (η Λιάνα Κανέλλη δεν κινήθηκε εναντίον του δικαστικά).

Related posts

Κύπρος: Παράνομη η τουρκική Navtex κοντά στις ακτές της Αμμοχώστου

admin

Φάμελλος: Σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης με τον Βορίδη – Πώς θα τοποθετείται από εδώ και εμπρός;

admin

«Εάν ανακαλέσεις Στέφανε, σταματάμε εδώ» λέει η Γεροβασίλη

admin

Πιέσεις στον «στρατιώτη» Χαρδαλιά από Μαξίμου να κατέβει στην Περιφέρεια Αττικής

admin

Απόφαση για πλαφόν μέχρι τέλος Οκτωβρίου ζήτησε ο Μητσοτάκης

admin

Εντελώς διαφορετική η τουρκική εκδοχή από την ελληνική – «Απαντήσαμε με πυρά στις ελληνικές βολές»

admin

ΠΙΕΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

admin

Νίκος Δένδιας: Δωρεά γηπέδου μπάσκετ σε ελληνικό σχολείο στη Γκάνα

admin

Πρόβλημα εσωτερικής συνοχής στην Κουμουνδούρου

admin