Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Τρεις “σκληροί” όροι για συμφωνία με το Ισραήλ από τον ηγέτη της στη Γάζα, Γ. Σινουάρ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.39

Καθώς το Ισραήλ αναμένει μια επίσημη απάντηση σε εκείνο που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε “εξαιρετικά γενναιόδωρη” προσφορά του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με παράλληλη απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από πλευράς των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, το δίκτυο Channel 12, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές της Χαμάς, αναφέρει ότι ο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα Γιάχια Σινουάρ έχει εκφράσει τρεις συγκεκριμένες απαιτήσεις στους Αιγύπτιους μεσολαβητές, οι οποίοι επί του παρόντος προσπαθούν να τις επιλύσουν, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Πρώτα και κύρια, σύμφωνα με τον σχολιαστή του τηλεοπτικού σταθμού για τη Μέση Ανατολή Ehud Yaari, ο Σινουάρ, όπως έκανε εδώ και μήνες, απαιτεί ένα εγγυημένο οριστικό τέλος του πολέμου. Συγκεκριμένα, θέλει να “αλλάξει πλήρως” η ρήτρα της πρότασης που προβλέπει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα τη 16η ημέρα της αρχικής, 40ήμερης φάσης της κατάπαυσης του πυρός. Αντίθετα, θέλει “μια γραπτή δέσμευση για άνευ όρων τερματισμό των μαχών”.

Δεύτερον, ο Σινουάρ αντιτίθεται στο να δοθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να αποκλείσει ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους, που έχουν αίμα Ισραηλινών στα χέρια τους, από το να απελευθερωθούν και να μείνουν στη Δυτική Όχθη, με το Τελ Αβίβ να αντιπροτείνει να σταλούν στη Γάζα ή στην εξορία.

Τρίτον, ο Σινουάρ θέλει λεπτομέρειες σχετικά με τα υλικά που δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Γάζα για την ανοικοδόμησή της. Προφανώς, σύμφωνα με τον Yaari, αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς θα είναι σε θέση να ξαναχτίσει τις σήραγγες και άλλες στρατιωτικές υποδομές της.

“Απόρριψη” από τη Χαμάς αναμένει το Ισραήλ – Τι συζητείται στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Πέμπτης, συνεδρίαζε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, με την ισραηλινή ηγεσία να αναμένει ότι η Χαμάς θα απορρίψει επίσημα την τελευταία προσφορά για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συζητά αυτή την πιθανότητα και μια πιθανή έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Σινουάρ φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει μιας εισβολής των IDF στη Ράφα, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Άραβες διαπραγματευτές. “Ο Σινουάρ αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μια αξιόπιστη οδό για τον τερματισμό του πολέμου”, σύμφωνα με την WSJ.

Οι Άραβες μεσολαβητές σημείωναν επίσης ότι ο Σινουάρ “θεωρεί ότι έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο, είτε επιζήσει είτε όχι, ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου για τα δεινά των Παλαιστινίων και φέρνοντας τη σύγκρουση στο προσκήνιο των παγκόσμιων υποθέσεων”.

Related posts

Ιταλία: Απροσδόκητη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

admin

Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει περικοπές δαπανών ύψους 4,2 δισ. ευρώ

admin

Έλον Μασκ: Ολοένα και πιο κοντά στην έλευση της Starlink στην Ινδία

admin

Exxon Mobil: Οι τιμές αργού και φυσικού αερίου θα τονώσουν και τα μεγέθη γ’ τριμήνου

admin

“Δεν είμαστε η Amazon”, δήλωσε ο Μπεν Γουάλας, ενοχλημένος με τα συνεχή αιτήματα του Κιέβου για αποστολή όπλων

admin

Κίνα: Αύξηση κατέγραψε ο δανεισμός σε γιουάν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023

admin

Ο Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον Πραμπόβο Σουμπιάντο για την εκλογή του στην προεδρία της Ινδονησίας

admin

Η Τουρκία κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι θέλει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία

admin

13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρεία επιχείρηση στη Ράφα

admin